Rusia expulzează şase diplomaţi britanici pe care îi acuză de activităţi de spionaj şi sabotaj

. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)
Redacţia
13.09.2024

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a declarat vineri că a revocat acreditarea a şase diplomaţi britanici la Moscova ale căror acţiuni "au arătat semne" de spionaj şi sabotaj, transmite Reuters.

Ambasada Marii Britanii la Moscova nu a răspuns imediat la anunţ.

FSB, principala agenţie succesoare a KGB-ului sovietic, a declarat că deţine documente care arată că un departament al Ministerului de Externe britanic din Londra, responsabil pentru Europa de Est şi Asia Centrală, coordona ceea ce a numit „escaladarea situaţiei politice şi militare” şi avea sarcina de a asigura înfrângerea strategică a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Astfel, faptele dezvăluite oferă motive pentru a considera că activităţile diplomaţilor britanici trimişi la Moscova de către direcţie ameninţă securitatea Federaţiei Ruse”, a declarat FSB într-un comunicat.

„În acest sens, pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei şi ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase luate de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agenţiile implicate, a încetat acreditarea a şase membri ai Departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova, în acţiunile cărora au fost găsite semne de spionaj şi sabotaj”, se arată în comunicat.

Cei şase diplomaţi au fost numiţi la televiziunea rusă de stat, care a prezentat şi fotografii ale acestora.

„Englezii nu au luat în considerare indicaţiile noastre cu privire la necesitatea de a pune capăt acestei practici (de desfăşurare a activităţilor de informaţii în interiorul Rusiei), aşa că am decis să îi expulzăm pe aceşti şase pentru început”, a declarat un angajat al FSB pentru canalul de televiziune de stat Rossiya-24.

FSB a declarat că Rusia va cere altor diplomaţi britanici să se întoarcă acasă mai devreme dacă se constată că sunt implicaţi în activităţi similare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă de stat TASS, a declarat că activităţile Ambasadei britanice la Moscova au depăşit cu mult convenţia diplomatică şi a acuzat-o de desfăşurarea unei activităţi deliberate menite să dăuneze poporului rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor