Putin: Ridicarea restricţiilor privind armele din Ucraina înseamnă implicarea NATO în război

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Redacţia
13.09.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că, dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească arme de precizie cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte aflate adânc pe teritoriul Rusiei, înseamnă că NATO intră în război, scrie DPA.

Putin a avertizat că ar considera o astfel de mişcare ca însemnând că ţările NATO, inclusiv SUA şi naţiunile europene, luptă cu Rusia, ceea ce ar schimba natura războiului.

„Vom lua deciziile adecvate în funcţie de ameninţările la care vom fi expuşi”, a spus el, răspunzând la o întrebare din partea unui jurnalist din Sankt Petersburg, fără a oferi alte detalii.

Putin a lansat o invazie la scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022, susţinând că Rusia este ameninţată de obiectivul Kievului de a adera la NATO.

În timp ce Ucraina depinde în mare măsură de sprijinul occidental în încercarea de a respinge trupele Moscovei, ţările occidentale insistă că ele - şi NATO - nu sunt în război cu Rusia şi nu o ameninţă.

Cu toate acestea, Kievul a solicitat în mod repetat SUA şi Marii Britanii să permită forţelor ucrainene să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului rus pentru a perturba logistica rusă şi a ataca aerodromurile militare aflate mult în spatele liniei frontului.

Până în prezent, SUA a acordat Kievului permisiunea de a utiliza muniţiile sale pentru a lovi în interiorul teritoriului rus doar dacă ţintele se află chiar peste graniţă de oraşul Harkiv, aflat în dificultate în estul Ucrainei.

Guvernul britanic nu a comentat încă ce anume ar putea face Ucraina cu armele furnizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor