Şeful Hamas publică o scrisoare rară în care îi mulţumeşte şefului Hezbollah pentru trimiterea a mii de rachete împotriva Israelului

Yahya Sinwar (Majdi Fathi/NuPhoto/Getty Images)
Redacţia
14.09.2024

Şeful Hamas, Yahya Sinwar, despre care se crede că se ascunde în tunelurile de sub Gaza, ar fi trimis o scrisoare liderului Hezbollah-ului libanez, Sayyed Hassan Nasrallah, în care îi „mulţumeşte” pentru că a dus lupta împotriva Israelului în nord, scrie Zerohedge.

În acest moment, de-a lungul celor unsprezece luni de conflict, Hezbollah a lansat literalmente multe mii de rachete asupra nordului Israelului şi au existat schimburi zilnice de replici cu Israelul.

„Acţiunile dvs. binecuvântate au exprimat solidaritatea dvs. pe fronturile Axei Rezistenţei, sprijinind şi implicându-vă în luptă”, i-a transmis Sinwar lui Nasrallah în scrisoare, a declarat canalul libanez al-Manar.

Sinwar a mai salutat războiul drept „una dintre cele mai onorabile bătălii pentru poporul palestinian”.

Se pare că Hezbollah a pierdut mai mulţi luptători decât în războiul din 2006 cu Israelul. În acest moment, aproximativ 500 dintre membrii săi au fost ucişi, inclusiv comandantul militar Fuad Shukr.

De miercuri până joi s-a înregistrat o nouă creştere a valurilor de rachete, comparativ cu numărul relativ scăzut de rachete trimise din Liban în săptămânile anterioare. Începând de miercuri, un baraj de 100 de rachete a lovit nordul Israelului, 60 dintre acestea fiind lansate într-o singură oră, potrivit ştirilor locale.

De asemenea, un atac cu rachete ghidate antitanc Hezbollah a rănit un rezervist israelian în vârstă de 39 de ani care păzea un kibbuţ. În replică, Israelul a lansat atacuri asupra sudului Libanului cu avioane de luptă şi mai multe drone.

Peste noapte şi în primele ore ale dimineţii de vineri, cel puţin alte 20 de rachete au fost lansate asupra oraşului Safed din nord, provocând incendii de pădure în zonă. Iron Dome pare să fi interceptat multe dintre proiectilele care au intrat în zonă.

În declaraţia sa de revendicare a atacului, Hezbollah a afirmat că a lansat barajul ca răzbunare pentru ceea ce a spus că a fost un atac israelian în satul Kfarjouz, joi. Gruparea susţinută de Iran a afirmat că a vizat un sit-cheie de apărare aeriană la nord de Safed.

În timpul intensificării luptelor de la sfârşitul acestei săptămâni, o dronă a intrat în Israel din Liban. Aceasta s-ar fi prăbuşit într-o zonă nepopulată din Galileea Superioară, în nordul Israelului.

Mai jos este un rezumat al unora dintre cele mai recente evoluţii-cheie de vineri prin intermediul Al Jazeera

  • Apărarea civilă din Gaza a declarat că patru palestinieni au fost ucişi şi alţii răniţi în două lovituri israeliene separate în centrul Gazei.
  • Hezbollah a declarat că a lansat mai multe atacuri, folosind arme diferite, asupra unor situri israeliene din apropierea frontierei libaneze, afirmând că a fost lovit direct.
  • Armata israeliană a confirmat atacurile, inclusiv o dronă care a fost lansată din Liban, fără a raporta nicio victimă.
  • Şeful OMS şi-a reiterat „apelul pentru încetarea focului, care este esenţială pentru reconstruirea sistemului de sănătate pentru a face faţă nevoilor tot mai mari” din Gaza.
  • Videoclipuri distribuite pe reţelele de socializare au arătat israelieni blocând strada Namir din Tel Aviv pentru a denunţa modul în care guvernul gestionează războiul din Gaza.

Cel puţin 80.000 până la 100.000 de cetăţeni israelieni rămân într-o stare permanentă de evacuare din casele lor din cauza luptelor cu Hezbollah în nord, care au fost constante din 7 octombrie.

Însă, până în prezent, situaţia nu a degenerat într-un război total său într-o invazie israeliană a Libanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor