Surpriză. Louis de Funes recucereşte inimile francezilor

Milioane de telespectatori vizionează în această perioadă de pandemie filmele actorului de comedie Louis de Funes.
Actorul Louis de Funes
Actorul Louis de Funes (Youtube.com)

Actorul primeşte acum recunoaşterea criticilor pe care nu a primit-o înainte de a muri, în 1983. Cu toate acestea, în timpul vieţii a fost lăudat de Francois Truffaut, Jean Luc Godard şi Roman Polanski, care au apreciat filmele sale. În timpul vieţii a simţit o reală frustrare pentru că nu i-au fost recunoscute munca şi talentul. Dar recunoaşterea a sosit acum.

Difuzarea filmelor sale pe canalele TV aduce mai mult confort celor care se află în această perioadă în izolare, înregistrând 5 milioane de telespectatori la un film. Pe data de 1 aprilie urma să aibă loc o expoziţie la Cinemateca franceză, prima de acest fel dedicată cunoscutului comediant, însă a fost amânată din cauza pandemiei. În 2019 a fost inaugurat un muzeu dedicat unui celebru personaj al său - jandarmul -, la Saint-Raphael pe Riviera Franceză, unde au fost enumerate filmele sale de succes din anii 1966.

Celebrul actor, care a avut succes în România, şi-a creat personajul inspirându-se din propria biografie. S-a născut în 1914 cu numele de Louis Germain David de Funes de Galarzay Soto, fiind descendentul unei familii de nobili spanioli după tată, iar mama fiica unui notar din Coruna. Datorită unor problemelor dintre familii emigrează cu părinţii în Franţa.

"El a fost sută la sută spaniol şi în acelaşi timp cel mai francez dintre francezi, un simbol al integrării perfecte" a afirmat Alain Kruger curatorul expoziţiei de la Cinemateca franceză. A cunoscut succesul la vârsta de 50 de ani cu filmul "Puiul soţiei mele" (1963), iar până atunci a cântat la pian în baruri şi a jucat roluri episodice în cinema şi teatru. Cariera sa a ajuns la apogeu în anul 1964, cu filmul „Jandarmul din Saint-Tropez”, după care urmează o serie de filme de succes din aceeaşi serie.

"M-a interesat să mă apropii de el ca actor, ca autor care şi-a păstrat propia amprentă", explica Kruger, curatorul expoziţiei care îşi va deschide porţile săptămânile viitoare.

"A fost moştenitor al pantomimei şi al commedia dell arte, cu un simţ al ritmului uimitor, demn de un pianist de jazz şi cu o eleganţă în modul de a acţiona, aproape de dans", precizează Kruger, care îl desemnează ca fiind unul dintre cei mai influenţi interpreţi de astăzi, punându-şi amprenta pe chipul comediantului lui Jim Carrey, dar şi în cinematografia franceză de benzi desenate.

Louis de Funes întruchipează Franţa acelor ani, dar o şi ridiculizează. Jandarmul său - un tată furios sau un şef tiranic -, mereu gata să-şi umilească subalternii săraci, pare mai mult o scuză decât un portret colectiv. Succesul filmelor sale în această perioadă prin care trecem este legat de amintirile din copilărie, de acele vremuri pe care cu bucurie le putem împărtăşi copiilor noştri.