Avertismentele cu privire la programele de dezvoltare a virusurilor derulate în China au început să apară din 2013 [The Independent]

Virusul Wuhan generează o pandemie, Europa are mai multe focare
Virusul Wuhan generează o pandemie, Europa are mai multe focare (Chung Sung-Jun/Getty Images)

O serie de oameni de ştiinţă occidentali au emis un avertisment puternic în 2013 atrăgând atenţia că cercetătorii chinezi din laboratoarele de virologie se jucau cu focul amestecând virusuri animale cu agenţi patogeni umani şi că noile tulpini s-ar putea scurge în lume, provocând o pandemie ucigaşă.

Publicaţia The Independent a publicat, joi, un articol care subliniază că oamenii de ştiinţă au fost preocupaţi de mult timp de acest lucru.

Potrivit The Independent, oameni de ştiinţă foarte cunoscuţi au criticat „iresponsabilitatea îngrozitoare” a cercetătorilor din China care au creat în mod deliberat noi tulpini de virus gripal într-un laborator veterinar.

Ei au avertizat la momentul respectiv că există pericolul ca noile tulpini virale create prin amestecarea virusului gripei aviare cu gripa umană să poată scăpa din laborator pentru a provoca o pandemie globală care ucide milioane de oameni.

Materialul publicat vorbeşte despre experimente cu gripa aviară, dar era cunoscut faptul că oamenii de ştiinţă din China experimentau, de asemenea, cu coronavirusuri de liliac la momentul respectiv.

Cercetarea a fost condamnată de fostul consilier pe probleme de ştiinţă al cabinetului britanic, Lord May of Oxford, care a avertizat că este periculos şi cercetările nu fac nimic bun pentru a adânci înţelegerea despre pandemii sau pentru a preveni pandemiile.

„Ei susţin că fac acest lucru pentru a ajuta la dezvoltarea vaccinurilor şi alte lucruri de acest gen. De fapt, adevăratul motiv este că ele sunt conduse de ambiţii oarbe, fără bun simţ”, a declarat Lordul May pentru The Independent la momentul respectiv.

„Istoria existenţei agenţilor patogeni în asemenea laboratoare este îngrijorătoare. Cercetătorii intenţionează să obţină transmiterea acestor boli la oameni şi sunt viruşi foarte periculoşi. Este îngrozitor de iresponsabil", a declarat el.

Un alt om de ştiinţă, profesorul Simon Wain-Hobson, eminent virolog la Institutul Pasteur din Paris, a afirmat la acea vreme: „Este o realizare fabuloasă în materie de virologie (...) şi este foarte impresionant, dar nu s-au gândit clar ce fac. Este foarte îngrijorător”.

„Baza virologică a acestei lucrări nu este puternică. Nu este de folos pentru dezvoltarea vaccinului, iar problemele de supraveghere a noilor virusuri antigripale sunt minimizate”, a adăugat acesta.

Lord May a murit săptămâna aceasta, la vârsta de 84 de ani. Oamenii de ştiinţă notează că „moştenirea modelatoare a lui May se extinde până la focarul actual de COVID-19”.

„Modelele folosite pentru managementul pandemiei coronavirusului izvorăsc toate din lucrarea scrisă de Sir Robert May acum 40 de ani împreună cu Sir Roy Anderson”, notează The Independent.

Avertismente au existat, iar acest articol de acum şapte ani arată că investigarea laboratoarelor din Wuhan şi din restul Chinei ar trebui să fie într-adevăr prioritatea numărul unu a fiecărui guvern din lume, acum.

Aşa cum am abordat exhaustiv, mai mulţi experţi sunt de părere că pandemia de virus Wuhan ar fi putut scăpa de la Institutul de Virologie Wuhan.