Ion Caramitru, pus la zid de actorul Mihai Călin / Andrei Caramitru ripostează: Lumea artei e plină de dive

Actorul Mihai Calin
Actorul Mihai Calin (facebook)

Actorul Mihai Călin lansează, în spaţiul public, o scrisoare deschisă adresată directorului Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, în cadrul căreia îl acuză pe acesta că a pus practic stăpânire pe teatru. Mai exact, lui Caramitru i se reproşează că s-a permanentizat pe funcţie, că este egoist şi dispreţuitor, îşi bagă în buzunar 10% din încasările pe spectacolele lui, aceasta în condiţiile în care, întâmplător sau nu, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentaţii, 65 sunt regizate şi/sau jucate de el. În replică, fiul actorului, Andrei Caramitru, susţine că Mihai Călin şi Marius Manole ar trebui daţi în judecată.

Redăm scrisoarea lui Mihai Călin

"Scrisorica deschisă adresată directorului TNB, Ion Caramitru

Am trăit astăzi la Adunarea salariaţilor din TNB, convocată de dvs. , 3 ore de tristeţe amară. Aţi adunat sute de oameni cu scopul principal de a 'înfiera' 2 actori, Marius Manole şi cu mine, care în calitate de lideri ( împreună cu Medeea Marinescu şi Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB şi-au 'permis' să trimită, în primăvară, un memoriu Ministerului Culturii, în care menţionau o serie de probleme, şi mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noştri.

De aprox 3 ani, încercăm să dialogăm cu dvs. Azi am înţeles , mai mult ca oricând, valabilitatea motto-ului dvs.: 'Eu n-am nevoie să mă iubească nimeni, eu vreau profesionalism'.

Şi uite aşa, după 14 ani de directorat, o bună parte din activitatea TNB a luat forma acestui motto. Numai că dvs nu vreţi, de fapt, profesionalism ci supuşenie.

Aţi confiscat, în mare parte,TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalităţi ci faptul că legea managementului , pe care dvs aţi reuşit s-o modificaţi de ani buni, este sursa permanentizării în funcţie a unor oameni care se transformă din directori în patroni.

Nu aveţi vârsta de pensionare, nu există concurs deschis ( nimeni nu are dreptul să concureze , la final de mandat, cu dvs.) şi băgaţi în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentaţie a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiţi şefii de departamente (fără concurs).

Suntem, probabil, singurul teatru din ţară care, de 14 ani, nu are un actor în Consiliul Artistic. Avem colegi actori angajaţi pe contract determinat (un an) de 12-14 ani! Pentru că puteţi!

Vă felicit pt frumoasă carieră de regizor de teatru care a 'explodat' de la vârsta de 63 de ani, când aţi devenit director.

Încerc să fac teatru (cu mai mult şi mai puţin succes) în TNB din 1990 (Trilogia antică a lui Andrei Şerban) dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcţia sa în propriul interes, mediatic şi mai ales financiar. Ştiu, o tot spuneţi, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentaţii, 65 sunt regizate şi/sau jucate de dvs. (10% din încasări) Asta în timp ce spectacole precum 'Vizita', 'Regele Lear', 'Livada de vişini', 'No man's land', 'Romeo si Julieta' sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce aţi cheltuit pe producţie 800 - 900 de mii de RON la fiecare.

Nu vă mai reţin dar să ştiţi că teatrul ( chiar şi managementul lui) se face cu iubire sau măcar cu respect, consideraţie şi chiar grijă pentru colegi şi public. Sunteţi egoist şi dispreţuitor dar, bineînţeles, asta nu e ILEGAL. Atmosfera e dominată de nemulţumiri, bârfe şi frica de a vorbi liber. Cam atât, deocamdată.

Aştept cu nerăbdare procesul cu care ne-aţi ameninţat azi, pe mine şi pe Marius  width=
P.S. 'Dineu cu proşti', un spectacol de comedie de mare succes, nu este, totuşi, emblema TNB. Şi nici 'Magic Naţional'  width=
Îmi pasă prea mult de TNB ca să nu vă spun toate astea (şi nu numai mie)
Cu adâncă tristeţe, Mihai Călin"

Replica lui Andrei Caramitru

"Văd că tot circulă - iar şi iar - aberaţii despre TNB. 2 tineri actori (unul de mare talent; altul profund mediocru) sunt foarte supăraţi. Oamenii sunt din rezist, dar nu înseamnă că au un dram de dreptate (că deh - lumea asta a artei e plină de ego şi de dive, aşa e peste tot). Deşi au fost zeci de controale, non stop, nimeni nu a găsit nimic, nici o problemă, doar o instituţie care merge super bine (printre puţinele de stat din ţară), unde sălile sunt pline şi în care legea este aplicată perfect.

Dar ei nu şi nu. Hai să facem panaramă şi scandal. Dacă nu avem argumente - minţim. Dacă vor să schimbe legile (că asta înţeleg că e problema - nu ce face TNB aplicându-le) - să facă lobby în parlament. Nu circ şi minciuni.

Eu sincer sper că direcţia TNB să îi dea frumos în judecată şi să explice acolo la tribunal de unde scot aberaţiile şi minciunile astea. Eu asta aş face", scrie pe Facebook Andrei Caramitru, comentând acuzaţiile aduse tatălui său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne