Turul muzeelor online: Muzeul Luvru din Paris

Muzeul Luvru, Paris
Muzeul Luvru, Paris (Youtube.com)

Faimosul muzeu Luvru, deschis la sfârşitul secolului al XVIII-lea (1793), este cel mai mare din Franţa şi cel mai vizitat din lume, primind anual opt milioane de persoane. Este format din colecţii ale monarhiei franceze, aristocraţiei şi bisericii, precum şi din obiecte jefuite în timpul lui Napoleon. Are o suprafaţă de 210.000 m², dintre care 60.600 m² destinate expoziţiilor, fiind ţinut în stare bună de peste 2.091 de angajaţi. Muzeul deţine 460.000 de opere de artă (unele datând din anul 4.000 î.e.n. până în 1838), dintre care sunt expuse 35.000 de lucrări.

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru (Youtube.com)

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru (Youtube.com)

Muzeul oferă o conexiune online, pentru a cunoaşte nu numai zonele sale interioare, şi ne oferă posibilitatea de a cunoaşte noua achiziţie "APOLLO", o sculptură de la Pompei (Italia), acest lucru fiind posibil datorită celor 5.600 de donaţii.

Link pentru tur: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru (Youtube.com)

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru (Youtube.com)

Muzeul mai deţine şi alte ramuri :

1. Muzeul Louvre-Lens, inaugurat în 2012, transformă un mic oraş minier într-o destinaţie culturală, având 900.000 de vizitatori anual. Se pot vedea 200 de opere de artă ce vor fi schimbate la 5 ani cu altele de la muzeul central din Paris.

2. Muzeul Louvre-Lievin a fost inaugurat în 2018; oraşul se află la 200 km de Paris, unde pe lângă spaţiul expoziţional au fost construite mari depozite pentru transferarea lucrărilor de rezervă de la Muzeul Louvre, ce va dura până în 2024.

3. Muzeul Louvre Abu Dhabi a fost proiectat de arhitectul francez Jean Nouvel, care s-a inspirat din vechile oraşe arabe numite „medina"pentru a crea un ansamblu de 55 de clădiri albe, acoperite de o mare cupolă, cu un diametru de 180 de metri. Această structură cuprinde 7850 de stele de metal, ce au menirea să filtreze într-un mod miraculos lumina. Acordul între Franţa şi Emiratele Unite este de 30 de ani, timp în care operele vor fi schimbate periodic.