Splendida artă Mudejar, unică în lume [video]

Alcazar, Sevilla (Pixabay.com)
Simona Milea
20.06.2019

Cine doreşte să cunoască Spania, istoria agitată şi bogata diversitate culturală, ar trebui să se oprească şi să contemple arta Mudejar. Aceasta este o artă unică în lume, reprezentând o fuziune culturală deosebităce combină cele mai frumoase tradiţii maure cu cele creştine. Aceste edificii minunate civile şi religioase au fost trecute în Patrimoniu Umanităţii UNESCO.

Arta Mudejar este un stil artistic care s-a dezvoltat în regatele creştine din Peninsula Iberică, încorporâmd influenţe şi elemente ale stilului hispanic-musulman. Această artă a apărut în Spania medievală, este un simbol al coexistenţei paşnice a popoarelor şi un fenomen exclusiv hispanic care are loc între secolele al XI-lea şi al XVI-lea, ca o combinaţie a curenţilor artistici creştini (roman, gotic şi renaştere) şi musulmani ai timpului şi care serveşte ca o legătură între culturile creştine şi islam.

Arta mudehar în Teruel, Spania (Pixabay.com)
Arta mudehar în Teruel, Spania (Pixabay.com)

Mudejar înseamnă ”domestic” şi desemnează musulmanii spanioli care au rămas să trăiască pe teritoriile cucerite de creştini sub control politic, în timpul procesului numit Reconquista ”recucerirea în Peninsula Iberică în Evul Mediu. Un exemplu expresiv de stil artistic hibrid, originile Mudejar datează din secolul al XI-lea. Avansul armatelor creştine pentru recucerirea terenurilor ocupate de arabi a permis multor meşteri musulmani să rămână în casele lor şi să lucreze pentru regii şi domnii din Castilia şi Aragon. Ca rezultat, s-a dezvoltat un nou stil arhitectural, cu adevărat spaniol, cu o personalitate omniprezentă care uimeşte şi încântă atât turiştii, cât şi experţii.

Istoria medievală a Spaniei, cu prezenţa islamului pe teritoriul hispanic timp de opt secole, a lăsat urme profunde asupra culturii spaniole. Unul dintre aceste contacte culturale profunde între creştinism şi islam are loc după recucerirea creştină a al-Andalus (teritoriul stăpânit de musulmani în Peninsula Iberică în Evul Mediu). Dificultăţile întâmpinate de regatele creştine din nordul Spaniei de a repopula vastele teritorii cucerite au condus la o decizie politică cu consecinţe profunde pentru cultura medievală spaniolă: autorizarea populaţiei musulmane de a rămâne sub dominaţia creştină în teritoriile cucerite, păstrarea religiei islamice, limbii arabe şi o organizaţie juridică proprie. Aceştia sunt mudejarii. Această asimilare culturală a mudejarilor, cât şi fascinaţia creştinilor faţă de monumente islamice din oraşele recucerite, sunt unii dintre factorii care explică fenomenul singular al artei Mudejar.

Mudejar este cea mai autentică manifestare artistică a Spaniei creştine medievale, o expresie a gândirii plastice a unei societăţi în care au coexistat creştini, musulmani şi evrei. Aceste circumstanţe sociale a făcut posibilă naşterea artei maure, supravieţuirea tradiţiei artistice islamice medievale şi creştine în Spania, care a condus la o nouă expresie artistică a diferitelor elemente islamice şi creştine din cadrul acesteia. În ciuda acestei singularităţi, Mudejar a fost probabil manifestarea artei spaniole, interpretată cel mai contradictoriu până acum. Pe de o parte sunt cei care au plasat cultural Mudejar în istoria artei hispano-musulmane ca un strălucitor capitol final.

Pe de altă parte, se poziţionau cei care au interpretat Mudejar ca o completare ornamentală a tradiţiei islamice în stilurile romane sau gotice. Cu toate acestea, putem spune că Mudejar nu corespunde, strict vorbind, cu o istorie a artei islamice sau a artei occidentale creştine, deoarece este o punte de legătură între cele două. Este un fenomen unic în istoria artei spaniole.

Primul factor care permite naşterea artei Mudejar este fascinaţia pe care societatea creştină o manifestă pentru creaţiile artistice ale islamului încă de la început. Următorul factor care are o influenţă decisivă asupra formării artei Mudejar este procesul istoric al recuceririi. Criza economică şi recesiunea ar explica difuzarea unui sistem constructiv considerat mai ieftin, precum şi existenţa forţei de muncă, mudejarii fiind consideraţi în general mai mulţi, mai ieftini, mai rapizi şi mai eficienţi. În arta Mudejar, mai presus de toate nuanţele şi diferenţele formale care pot fi stabilite în termeni de spaţiu şi timp, există o unitate uimitoare care se bazează pe sistemul de lucru.

Deşi arta Mudejar poate fi văzut în toată Spania, există trei centre principale care deţin unele dintre cele mai frumoase exemple ale acestei arte: Aragon, Castilia-León şi oraşul Toledo. Există numeroase clădiri religioase şi civile din Mudejar: capele de cult, sinagogi evreieşti şi palatele regale.

Aragon, în particular, se mândreşte cu o moştenire Mudejar. Concentrarea aragoneză Mudejar este probabil cea mai puternică personalitate artistică de pe scena hispanică. La configuraţia acestei singularităţi puternice contribuie rolul important pe care cărămida îl joacă în arhitectura Mudejar din Aragon, atât cu caracter constructiv cât şi ornamental. Câteva dintre clădirile construite între secolele al XI-lea şi al XIV-lea au intrat în patrimoniului mondial UNESCO: de exemplu biserica colegială Santa María din Calatayud; biserica-cetate Santa Tecla, în Cervera de la Cañada; biserica Santa Maria din Tobed; şi în Zaragoza, Palatul Aljafería, biserica parohială din San Pablo şi catedrala din La Seo. Anterior, splendidele turnuri San Pedro, San Salvador şi San Martín, împreună cu turnul catedralei, acoperişul şi cupola, toate în Teruel, au fost deja declarate Patrimoniu Mondial de către UNESCO în 1986. Teruel este considerat a fi capitala artei Mudejar în Aragon.

Mudejarul din Castilia-Leon a fost mai puţin influenţat de al Andaluz, deşi nu este mai puţin spectaculos. Satul Sahagún merită vizitat, deoarece acesta este unul dintre centrele timpurii ale acestei arte şi se află în bisericile San Lorenzo şi San Tirso. Alte obiective importante din Mudejar din Castilia şi Leon sunt oraşul Toro (provincia Zamora), Castelul Coca din Segovia şi Biserica Lugareja din Arévalo (provincia Avila). Provincia Valladolid are diferite monumente Mudejar, cum ar fi Palatul Regal din Tordesillas şi biserica San Pablo din Peñafiel şi o atracţie tematică Mudejar în oraşul Olmedo, cu modele la scară exactă ale celor mai emblematice clădiri din Mudejar ale Castiliei şi Leon.

Toledo este al treilea mare centru al artei Mudejar, acest stil putând fi văzut în multe lucrări de arhitectură civilă, cum ar fi Muzeul Taller del Moro; elemente militare, cum ar fi Puerta del Sol, clădiri religioase şi inclusiv biserica parohială din Santiago del Arrabal. În plus, stilul gotic-Mudejar este extrem de bine reprezentat în două sinagogi, în care moştenirea creştină şi arabă a oraşului este perfect îmbinată cu moştenirea evreiască. Acestea sunt Santa Maria la Blanca (secolul al XIII-lea) şi Sinagoga Transito (secolul al XIV-lea), astăzi situl muzeului Sephardic.

Mudejarul andaluz este bogat şi multiform, atât pe considerente geografice, cât şi istorice.

Sevilla. În 1364, Pedro I de Castilia a decis să construiască aşa-numitul Palat din Sevilla, considerat cel mai complet exemplu al arhitecturii Mudejar din Spania. Mai târziu, au fost ridicate şi Capela gotică şi Patio de la Montería. Palatul lui Pedro I a devenit primul palat al unui rege castilian care nu a fost protejat de ziduri.

Acesta reprezintă aspectul Mudejar ce astăzi păstrează şi uluieşte prin bogăţia şi ornamentaţia sa.

Arta mudejar în Palatul din Sevilla (Youtube.com)
Arta mudejar în Palatul din Sevilla (Youtube.com)

Plaza de Espania frumoasă şi extinsă găzduieşte unul dintre cele mai frumoase exemple ale stilului neo-Mudejar din Sevilla. A fost construită în 1928 cu ocazia organizării Expoziţiei ibero-americane din 1929, reprezentând o combinaţie de stiluri maur-renaştere şi renascentist. Clopotul Giralda ataşat la catedrala masivă a Sevilliei este o reprezentarea a tradiţiilor islamice şi creştine care definesc istoria oraşului. Este un exemplu de artă Mudejar ce a inspirat numeroase imitaţii în întreaga lume.

Aceste frumuseţi ale stilului Mudejar uimesc de secole generaţii după generaţii, tronând prin grandoare, măreţie artistică şi splendoare inimitabilă ce ne inspiră să reflectăm la multe lucruri care ne uimesc. Bucuraţi-vă sufletul cu aceste splendori ce nu pot fi găsite decât în Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor