Supărare la Kremlin. De ce a interzis Rusia importul de fructe şi legumele din Kazahstan?

O femeie cumpără roşii la o piaţă din oraşul Baikonur din Kazahstan, 20 septembrie 2022. (Getty Images)
Redacţia
18.10.2024

Autoritatea rusă de supraveghere a siguranţei agriculturii a interzis temporar în această săptămână importurile de roşii, ardei, pepeni proaspeţi, grâu, seminţe de in şi linte din Kazahstan, transmite POLITICO.

„Decizia a fost luată din cauza eşecului autorităţilor competente din Kazahstan de a lua măsuri şi pentru a asigura siguranţa fitosanitară a teritoriului Rusiei”, a declarat autoritatea Rosselkhoznadzor pe site-ul său.

Măsura restrictivă vine la scurt timp după ce Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, a refuzat să adere la BRICS, blocul economiilor emergente a cărui preşedinţie o deţine în prezent Rusia.

„În prezent şi, cel mai probabil, în viitorul previzibil, Kazahstanul se va abţine de la depunerea unei cereri de aderare la BRICS”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedintelui kazah, Berik Uali, într-un interviu acordat presei locale.

Uali a adăugat că preşedintele Kassym-Jomart Tokayev s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite ca „organizaţie internaţională universală şi de neînlocuit” şi a declarat că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui reformat pentru a lua în considerare interesele puterilor regionale.

Decizia Kazahstanului reprezintă o lovitură pentru preşedintele rus Vladimir Putin, care încearcă să prezinte BRICS drept o alianţă a „majorităţii globale”, ca parte a eforturilor Moscovei de a sfida un Occident dominant şi de a contesta sancţiunile legate de războiul Rusiei în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că BRICS nu înlocuieşte ONU, dimpotrivă, „completează, mai degrabă decât contrazice, natura sa internaţională”.

„Kazahstanul este prietenul nostru, partenerul nostru strategic, aliatul nostru. Noi preţuim relaţiile noastre. Acesta este primul lucru. Prin urmare, desigur, Kazahstanul însuşi ia decizii cu privire la formatul participării sale în anumite organizaţii”, a declarat Peskov.

Tensiunile vin înaintea summitului BRICS programat să aibă loc în perioada 22-24 octombrie în oraşul rus Kazan, unde Tokayev va participa în calitate de invitat la o reuniune extinsă joia viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor