Birocraţii UE, supăraţi pe libertatea de exprimare de pe platforma X a lui Elon Musk. Ce pun la cale

Elon Musk (Marc Piasecki/Getty Images)
Redacţia
18.10.2024

Birocraţii radicali din UE se folosesc de Legea privind serviciile digitale (DSA) pentru a combate libertatea de exprimare care nu se aliniază cu naraţiunile aprobate de guvern pe reţelele sociale, inclusiv platforma de „exprimare liberă” X a lui Elon Musk. Potrivit Zero Hedge, atacul UE asupra libertăţii de exprimare online a intrat probabil într-un nou capitol, întregul imperiu de afaceri al lui Musk putând fi vizat de amenzi.

Bloomberg a raportat că birocraţii UE se gândesc cum să calculeze amenzile împotriva X pentru că nu a reuşit să combată ceea ce blocul consideră a fi „conţinut ilegal sau dezinformare” pe platforma social media (această dispută între UE şi Musk durează de aproximativ un an). Cu alte cuvinte, oficialii UE sunt furioşi pe Musk pentru că X nu cenzurează şi/sau nu interzice accesul persoanelor pe baza opiniilor politice. Prin urmare, aceşti birocraţi trebuie să recurgă, eventual, la legiferare împotriva duşmanilor lor politici.

Raportul citează persoane familiarizate cu aeastă problemă, care au declarat că birocraţii UE se gândesc dacă să extindă potenţiala amendă de până la 6 % din veniturile anuale globale ale X la celelalte companii ale lui Musk.

În conformitate cu Legea UE privind serviciile digitale, blocul comunitar poate aplica platformelor online amenzi de până la 6% din venitul lor anual global pentru că nu reuşesc să combată conţinutul ilegal şi dezinformarea sau să respecte normele de transparenţă. Autorităţile de reglementare analizează dacă vânzările de la SpaceX, Neuralink, xAI şi Boring Company, în plus faţă de veniturile generate de reţeaua socială, ar trebui să fie incluse pentru a determina eventualele amenzi împotriva X, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate deoarece informaţiile nu sunt publice.

Comisia Europeană a investigat X pentru mai multe potenţiale încălcări ale Actului privind Serviciile Digitale, reguli recent introduse menite să asigure că platformele controlează conţinutul ilegal. UE conduce o campanie globală de reprimare a conţinutului online dăunător şi a dezinformării, care a stârnit reacţii tot mai vocale din partea lui Musk, care a declarat că astfel de măsuri restricţionează libertatea de exprimare.

Comisia nu a decis încă dacă să penalizeze X, iar mărimea oricărei amenzi potenţiale este încă în discuţie, au declarat persoanele respective. Sancţiunile pot fi evitate dacă X găseşte modalităţi de a răspunde preocupărilor autorităţilor de supraveghere.

Musk a declarat anterior pe X că doreşte o „bătălie foarte publică în instanţă” cu UE din cauza tacticilor sale de cenzură.

Potrivit Bloomberg, revizuirea X a început sub Thierry Breton, fostul „ţar” al tehnologiei din cadrul UE, care a avut deseori dispute cu Musk în mediul online. Breton a fost învestit cu puteri speciale pentru a pune în aplicare Actul privind Serviciile Digitale (DSA) fără a fi nevoie de aprobarea formală a Comisiei Europene. După ce Breton a demisionat în septembrie, competenţele sale în materie de amenzi au fost preluate de către Margrethe Vestager, şefă în materie de concureţă şi digitalizare. Deciziile în privinţa sancţiunilor şi modul în care acestea vor fi calculate îi revin în cele din urmă lui Vestager.

În august, comisarul Breton a trimis o scrisoare companiei Musk în care ameninţa X cu pedeapsa în cazul în care nu ia măsuri drastice în privinţa „conţinutului care promovează ura, dezordinea, incitarea la violenţă sau anumite cazuri de dezinformare”.

La jumătatea lunii septembrie, Breton a demisionat după ce s-a arătat revoltat din cauza lui Musk.

Ceea ce este foarte clar este că birocraţii UE şi democraţii radicali din SUA, inclusiv echipa Obama-Biden-Harris, au promovat campanii de cenzură sub pretextul „siguranţei publice” pentru a reduce la tăcere şi a distruge inamicii politici. Dictatorii şi demagogii folosesc de obicei aceste tactici.

În SUA, Musk a fost afectat de o cantitate uriaşă de legiferări din partea agenţiilor federale sub administraţia Biden-Harris, cum ar fi FAA care încetineşte lansarea rachetelor SpaceX sau FCC care respinge internetul spaţial Starlink în cadrul programului de internet rural al SUA. Această luptă împotriva legii arată cât de disperaţi au devenit democraţii - şi asta pentru că, dacă Trump câştigă, X devine sursa principală de ştiri şi naraţiuni, ceea ce ar înlocui în întregime MSM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor