La summitul BRICS, Rusia vrea să facă presiuni pentru a pune capăt dominaţiei dolarului

(Youtube - captură ecran)
Redacţia
18.10.2024

Rusia încearcă să convingă ţările BRICS să construiască o platformă alternativă pentru plăţile internaţionale, care ar fi imună la sancţiunile occidentale, atunci când va găzdui liderii grupului la un summit săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Sursa citată afirmă că preşedintele Vladimir Putin doreşte să construiască BRICS ca o contrapondere puternică la Occident în politica şi comerţul mondial.

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta pentru a include Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.

Summitul din 22-24 octombrie din oraşul Kazan este prezentat de Moscova ca o dovadă a faptului că eforturile Occidentului de a izola Rusia au eşuat. Moscova doreşte ca alte ţări să colaboreze cu ea pentru a revizui sistemul financiar mondial şi a pune capăt dominaţiei dolarului american.

Un element central în acest sens este propunerea unui nou sistem de plăţi bazat pe o reţea de bănci comerciale legate între ele prin intermediul băncilor centrale BRICS, conform unui document pregătit de Ministerul de Finanţe şi de banca centrală a Rusiei, distribuit jurnaliştilor înainte de summit.

Sistemul ar utiliza tehnologia "blockchain" pentru a stoca şi transfera jetoane digitale susţinute de monedele naţionale. Acest lucru, la rândul său, ar permite ca aceste monede să fie schimbate cu uşurinţă şi în siguranţă, evitând necesitatea tranzacţiilor în dolari.

Rusia consideră că aceasta este o modalitate de a rezolva problemele din ce în ce mai mari în soluţionarea plăţilor comerciale, chiar şi cu ţări prietene precum China, unde băncile locale se tem că ar putea fi afectate de sancţiuni secundare din partea Statelor Unite.

Potrivit lui Yaroslav Lissovolik, fondatorul think tank-ului BRICS Analytics, crearea unui astfel de sistem este fezabilă din punct de vedere tehnic, dar va dura ceva timp.

„După extinderea semnificativă a membrilor BRICS anul trecut, obţinerea consensului este, fără îndoială, mai dificilă”, a spus el.

Schimb de cereale

Documentul rusesc acuză instituţiile existente, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional, că servesc interesele ţărilor occidentale, susţinând că acestea au nevoie de „îmbunătăţiri pentru a servi mai bine economia globală în evoluţie”. Ministrul rus al finanţelor, Anton Siluanov, a făcut apel săptămâna trecută la membrii BRICS să creeze o alternativă la FMI.

Printre alte iniţiative menite să faciliteze comerţul şi investiţiile, Rusia propune, de asemenea, crearea unei platforme „BRICS Clear” pentru decontarea tranzacţiilor de valori mobiliare.

Documentul solicită o mai bună comunicare între agenţiile de rating de credit din ţările membre şi o metodologie comună de rating, dar nu propune o agenţie de rating comună BRICS, o idee pe care grupul a discutat-o anterior.

Rusia, primul exportator mondial de grâu, solicită, de asemenea, crearea unei burse BRICS de comercializare a cerealelor, susţinută de o agenţie de stabilire a preţurilor, pentru a crea o alternativă la bursele occidentale, unde sunt stabilite preţurile internaţionale pentru produsele agricole de bază.

Cu toate acestea, semn că Moscova va trebui să depună eforturi considerabile pentru a-şi impune propunerile, majoritatea membrilor BRICS au trimis doar funcţionari de nivel inferior - nu miniştri de finanţe sau bancheri centrali - la o reuniune pregătitoare săptămâna trecută.

Pentru summitul propriu-zis, Rusia afirmă că se aşteaptă să primească lideri de la toţi cei nouă membri BRICS şi de la alte aproximativ 15 ţări dornice să lucreze ca parteneri cu grupul, precum şi ministrul de Externe al Arabiei Saudite, care a fost invitată să se alăture.

„BRICS este o structură care nu poate fi ignorată”, a declarat reporterilor săptămâna trecută Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor