SUA anunţă noi sancţiuni împotriva producătorilor chinezi şi ruşi de drone utilizate în invazia din Ucraina

Drona rusească Ohotnik (Screenshot)
Redacţia
18.10.2024

Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a anunţat, joi, noi sancţiuni împotriva a două entităţi chineze şi a unei companii ruse, precum şi împotriva unui cetăţean rus, implicate în producţia de drone ruseşti Garpiya utilizate pentru atacarea Ucrainei, informează The Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, Reuters a raportat în septembrie că Rusia a stabilit în secret un program de dezvoltare şi producţie în China pentru a crea dronele de atac Garpiya care urmau să fie utilizate în războiul din Ucraina.

Cele două companii chineze - Limbach şi Redlepus - au lucrat în tandem cu IEMZ Kupol, o filială a companiei de arme Almaz-Antey, deţinută de Kremlin, pentru a crea dronele, a precizat OFAC într-o declaraţie.

Cetăţeanul rus sancţionat - Artem Iamşcikov - este proprietarul TSK Vektor, care ajută la achiziţii pentru entităţile menţionate mai sus.

„Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe expertiza profesioniştilor străini şi pe importul de tehnologii sofisticate pentru a-şi susţine programul de înarmare şi a-şi avansa campania militară împotriva Ucrainei. Vom continua să perturbăm reţelele care permit Rusiei să achiziţioneze şi să utilizeze aceste arme avansate”, a declarat oficialul Trezoreriei Bradley Smith.

Cu toate că s-a poziţionat ca neutră în războiul Rusia-Ucraina, China şi-a aprofundat legăturile economice cu Moscova şi a sprijinit ţara împotriva sancţiunilor occidentale.

Beijingul a devenit, de asemenea, una dintre principalele surse ale Rusiei de bunuri cu dublă utilizare care alimentează industria de apărare rusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor