Ironia sorţii. Cui credeţi că revine sarcina de a certifica rezultatul alegerilor în cazul victoriei lui Trump?

Candidatul republican la preşedinţie, fostul preşedinte Donald Trump (st) şi candidatul democrat la preşedinţie, vicepreşedintele Kamala Harris (The Epoch Times)
Redacţia
18.10.2024

Un scenariu interesant se conturează în contextul alegerilor prezidenţiale din SUA, programate să aibă loc în noiembrie: în ianuarie 2025, vicepreşedinta Kamala Harris va fi însărcinată cu certificarea alegerilor, potrivit The Most Important News.

Cu alte cuvinte, dacă Donald Trump câştigă, persoana împotriva căreia a candidat va fi responsabilă de certificarea victoriei sale. Situaţia, generată de prevederile legislaţiei americane, relevă un defect major al sistemului din SUA, care ar putea crea premisele unui haos generalizat dacă lucrurile nu merg bine.

Sursa citată afirmă că, pe zi ce trece, o victorie a lui Trump pare din ce în ce mai probabilă.

De exemplu, un nou sondaj Gallup relevă că, la doar 20 de zile înainte de ziua alegerilor, există o tendinţă îngrijorătoare pentru democraţi: procentul americanilor care se declară republicani a crescut cu patru puncte.

Potrivit datelor obţinute, tot mai mulţi americani se declară republicani sau independenţi, şi tot mai puţini se numesc democraţi. Efectuat în perioada 1-12 octombrie, sondajul arată o schimbare semnificativă a afilierilor politice de la jumătatea lunii septembrie, ceea ce reprezintă o potenţială provocare pentru democraţi înainte de votul crucial.

Datele arată că 31% dintre respondenţi se declară acum republicani, marcând o creştere de 4 puncte faţă de sondajul anterior, realizat la sfârşitul lunii septembrie. Între timp, doar 28% dintre americani se consideră democraţi, o scădere de 3 puncte în aceeaşi perioadă. Numărul independenţilor, deşi deţine în continuare o pondere semnificativă de 41%, a scăzut cu 1%.

Un alt nou sondaj naţional publicat de Marquette arată că preferinţele electoratului american se îndreaptă, în creştere dramatică de la începutul lunii august, în direcţia fostului preşedinte Donald Trump.

Cel mai recent sondaj arată că atât Trump, cât şi vicepreşedinta Kamala Harris sunt la egalitate, cu un sprijin de 50 la sută fiecare, într-o cursă în două direcţii, cu înclinaţii incluse. Acest lucru reflectă o schimbare de patru puncte în direcţia lui Trump, deoarece ultimul sondaj - publicat la 1 august - o arăta pe Harris în creştere cu patru puncte, obţinând un sprijin de 52% faţă de sprijinul de 48% al lui Trump.

Sondajul a analizat, de asemenea, rezultatele cu un „câmp complet” şi a constatat că Harris conduce cu un singur punct procentual — 48% faţă de 47% pentru Trump. Alţi 4% au declarat că ar vota pentru „altcineva”. Pentru o perspectivă mai largă, sondajul anterior arăta că Harris era în avantaj cu opt puncte, având 50% faţă de 42% pentru Trump.

În acest moment însă, entuziasmul alegătorilor se îndreaptă către Trump. Când MSNBC a vizitat o locaţie de vot anticipat în Arizona, nu a putut găsi nicio persoană care să fi votat pentru Harris: "Votanţii lui Trump sunt peste tot. Nu am găsit nicio persoană care să ne spună că a votat pentru Kamala Harris”.

Lucrurile nu arată foarte bine pentru campania lui Harris în acest stadiu, iar dacă va pierde, ea va fi însărcinată literalmente cu certificarea alegerilor pe care tocmai le-a pierdut.

Vicepreşedintele supraveghează numărarea voturilor Colegiului Electoral şi anunţă rezultatele. El poate face acest lucru şi dacă este candidat la preşedinţie şi asta s-a întâmplat de mai multe ori de-a lungul istoriei.

Atât cel de-al 12-lea amendament la Constituţia SUA, cât şi legea federală spun că preşedintele Senatului, rol îndeplinit de vicepreşedinte, supraveghează numărarea voturilor electorale.

Potrivit Politico, Kamala Harris a promis că „nu va interfera” cu o tranziţie paşnică a puterii.

La 6 ianuarie 2025, vicepreşedinta Kamala Harris va prezida Congresul şi va număra voturile electorale care vor face din ea - sau din Donald Trump - cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.

Şi, la fel ca predecesorul său Mike Pence, Harris spune că nu va interveni, dar rămâne de văzut dacă se va ţine de cuvânt.

Dar chiar ar sta deoparte şi ar da preşedinţia unui om pe care l-a descris drept o „ameninţare la adresa democraţiei”?

Luaţi în considerare ce a spus Harris despre Trump la începutul acestei săptămâni: "Un al doilea mandat al lui Trump este un risc uriaş pentru America. El este din ce în ce mai instabil şi dezechilibrat. Şi vrea putere nelimitată şi controlul asupra vieţilor voastre".

Dacă ea crede cu adevărat că Trump va pune capăt democraţiei în Statele Unite, nu s-ar simţi obligată să ia măsuri?

Aceasta este o întrebare pe care mulţi oameni şi-o vor pune.

Deja, mulţi oameni de stânga sugerează că Amendamentul 14 ar putea fi folosit pentru a-l împiedica pe Trump să preia funcţia.

Iată ce spune secţiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament:

Nicio persoană nu poate fi senator sau reprezentant în Congres, nici alegător al preşedintelui şi vicepreşedintelui, nici nu poate deţine vreo funcţie, civilă sau militară, în cadrul Statelor Unite sau al vreunui stat, dacă, după ce a depus anterior jurământul, în calitate de membru al Congresului sau de funcţionar al Statelor Unite, sau de membru al unei adunări legislative a unui stat, sau de funcţionar executiv sau judiciar al unui stat, de a susţine Constituţia Statelor Unite, s-a angajat în insurecţie sau rebeliune împotriva acesteia, sau a acordat ajutor sau consolare duşmanilor acesteia. Cu toate acestea, Congresul poate, prin votul a doua treimi din fiecare Cameră, să înlăture o astfel de incapacitate.

Se speră că democraţii nu vor lua în considerare o astfel de acţiune dacă Trump câştigă alegerile, astfel încât USA să aibă parte de un transfer paşnic al puterii, indiferent cine va câştiga.

Din păcate, mulţi dintre liderii americani continuă să facă declaraţii care nu sunt deloc utile. Un exemplu în acest sens sunt declaraţiile lui Joe Biden, care a spus că abia aşteaptă să-l vadă pe Donald Trump condamnat şi închis.

Joe Biden a spus deschis ceea ce mulţi bănuiau, recunoscând că Departamentul său de Justiţie (DOJ) lucrează pentru a-l închide pe Trump după alegeri.

„Acelaşi tip care are alte trei cazuri majore ce îl aşteaptă când va pierde”, a spus Biden, referindu-se la cazurile federale intentate de Jack Smith împotriva lui Trump.

„Şi apropo, 34 de infracţiuni”, a adăugat Biden, după ce l-a trimis pe Matthew Colangelo din cadrul DOJ la New York pentru a-l ancheta pe Trump.

„A primit sentinţa revocată, dar vreau să urmăresc acea sentinţă”, a menţionat Biden, sperând ca Trump să fie închis.

Dacă Donald Trump pierde aceste alegeri, ar putea merge la închisoare pentru tot restul vieţii sale. Deci adevărul este că aceste alegeri înseamnă totul pentru Trump.

Desigur, aceste alegeri înseamnă totul si pentru zeci de milioane de americani de ambele părţi ale spectrului politic.

Indiferent de rezultat, există riscul ca străzile din SUA să fie cuprinse de un haos fără precedent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor