Zelenski revine cu clarficări privind comentariile anterioare despre posibilul plan al Ucrainei de a obţine arme nucleare

Vladimir Zelenski (RONALDO SCHEMIDT/AFP VIA GETTY IMAGES)
Redacţia
18.10.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Ucraina nu urmăreşte să se doteze cu arme nucleare, clarificând astfel comentariile făcute anterior.

Liderul ucrainean afirmase anterior că i-a spus candidatului republican la alegerile prezidenţiale Donald Trump, în cadrul întâlnirii lor din septembrie, că Ucraina trebuie să facă parte din NATO, altfel va fi nevoită să obţină capacităţi nucleare pentru a se proteja, relatează The Kyiv Independent.

Într-o conferinţă de presă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, Zelenski a revenit asupra comentariilor şi a spus explicit că Ucraina nu caută arme nucleare.

„Nu am vorbit niciodată [...] că ne pregătim să creăm arme nucleare sau ceva de genul acesta”, a spus el.

Zelenski i-a reproşat reporterului că a întrebat despre comentariile anterioare şi a spus că acestea au fost făcute pentru a descrie modul în care Memorandumul de la Budapesta nu a reuşit să ofere Ucrainei o umbrelă de securitate eficientă.

Conform acordului din 1994, Ucraina a fost de acord să renunţe la arsenalul său nuclear în schimbul primirii de garanţii de securitate din partea SUA, a Regatului Unit şi a Rusiei.

Zelenski a subliniat că, având în vedere eşecul Memorandumului de la Budapesta, Ucraina nu are altă opţiune pentru o securitate eficientă în afară de aderarea la NATO.

„Dar noi nu facem [...] arme nucleare”, a subliniat el, adăugând că ar cere ca o astfel de chestiune să nu fie propagată.

În urma comentariilor lui Zelenski, Rutte a reiterat faptul că Ucraina va deveni membru NATO, dar nu a precizat un calendar al aderării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor