"Sunt nişte alegeri cum n-am avut niciodată!" - Cunoscut politolog, despre factorii ascunşi care pot influenţa rezultatele

Cristian Pîrvulescu (Prin bunavointa domnului Cristian Pîrvulescu)
Loredana Diacu
27.08.2024

Alegerile prezidenţiale din acest an sunt nişte alegeri cum n-am avut niciodată, opinează politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA. Contextul internaţional va fi mai important ca niciodată şi sunt mai mulţi factori care pot înclina semnificativ balanţa.

Unul dintre factorii despre care se vorbeşte mai puţin este votul evangheliştilor. Pentru voturile acestui important segment se bat şi Ciolacu, şi Geoană şi PNL. Electoratul rom joacă iarăşi un rol important. Inclusiv calendarul alegerilor este de natură să influenţeze rezultatele, a explicat Pîrvulescu, într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

Factorii care pot influenţa rezultatul alegerilor

Calendarul alegerilor

"Nu întâmplător PSD şi Ciolacu au propus data de 1 decembrie pentru alegerile parlamentare, deşi iniţial spuneau că nu o vor folosi. Cei care pot profita mai mult de alegerile la 1 decembrie sunt PSD, AUR şi SOS. Pentru că asta, în mod natural, alimentează, de fapt, teoriile naţionaliste şi ajută partidele extremiste. Pur şi simplu.

În ceea ce priveşte Cotroceniul, vă daţi seama că la turul 2 nu va conta doar numele candidaţilor. Va conta şi ceea ce s-a întâmplat cu o duminică înainte, la alegerile parlamentare. Deci sunt nişte alegeri prezidenţiale cum n-am mai avut niciodată.

Până acum nu am avut alegeri parlamentare între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale. Am avut până în 2004 alegeri parlamentare la primul tur. Dar când este între, se complică foarte mult lucrurile", a explicat decanul.

Electoratul evanghelist. Romii

Potrivit politologului, rezultatul votului poate fi influenţat de electoratul evanghelist, care, spune el, a dus AUR-ul în Parlament în 2020. Acest electorat este curtat acum şi de PNL, şi de Geoană, şi de PSD, şi USR.

"AUR are o problemă faţă de 2020. Eu cred că, din analizele pe care le fac, a pierdut electoratul evanghelist care l-a adus în Parlament în 2020. Cred că electoratul evanghelist este acum mult mai circumspect.

E vorba de un milion de votanţi pentru care, în momentul de faţă, se luptă PSD, de asta avem declaraţiile cu credinţă ale domnului Ciolacu. PSD, Geoană, care a fost prezent în reuniuni ale unor biserici neoprotestante masiv în ultimul an şi, bineînţeles, PNL, iar unele dintre vocile care cer despărţirea de PSD vin exact din zona neoprotestantă. Dar nu numai.

Deci încercarea este de a recupera. Tradiţional, acest electorat vota cu PDL şi apoi cu PNL. Din cauza referendumului din 2018, au sancţionat şi PNL, şi PSD, ducându-se spre AUR. AUR a pierdut o bună parte a acestui electorat din diferite motive. George Simion s-a afişat cu ortodoxismul prea mult, cu legionarismul.

Ce au reuşit în 2020 a fost să pună împreună patru tendinţe care nu sunt uşor de conciliat: legionarism, naţionalism, evanghelism politic şi ceea ce numesc eu yoga, gruparea asta de naturişti, care au o ideologie clară, antivaccin, antiştiinţă şi aşa mai departe. A fost o conjunctură care i-a permis să pună împreună, şi a fost talentul lui să pună împreună cele patru grupări. Dar deja evangheliştii sunt întorşi inclusiv probabil dinspre SUA spre matca normală.

Şi vă dau un exemplu: Ben-Oni Ardelean, baptist, care plecase din PNL s-a întors în PNL. Deci, când a plecat, nu cred că a făcut-o fără să se sfătuiască cu cei din Occident şi din SUA, când s-a întors, cu siguranţă a făcut-o din acelaşi motiv, pentru că, de fapt, nu e loc de alte partide pe segmentul ăsta.

Iar electoratul acesta nu este un electorat fluctuant. Este un electorat care depinde de directiva pe care o dau pastorii.

În acest electorat, că e important să spunem asta, există un important electorat rom. În Transilvania, în special, a avut loc o autentică revoluţie religioasă, au trecut sute de mii de romi la evanghelism, în special la penticostali.

Vă dau un exemplu: familia Cioabă este, în momentul de faţă, implicată. El e pastor, iar regina este şefa corului din biserică şi toţi sunt penticostali. Şi nu numai ei, nu doar la Sibiu.

În întreaga Transilvania, ba chiar şi în vechiul Regat, unii militanţi romi din ONG-urile laice îmi spuneau că estimează la cam 300 de mii numărul de romi care au trecut la penticostalism, în general la evanghelism, la baptism şi la penticostalism, dar în special la penticostalism. Oamenii ăştia vor vota. Unii cu PNL-ul, în special în zona Bistriţa, zona de influenţă sigură, care a fost parţial recuperată.

Mai e ceva, asta nu e o biserică unificată. Fiecare pastor are autoritatea lui, au o autonomie şi o coordonare internaţională. Deci pot să existe diferenţe dintr-o parte în alta, dar cu siguranţă vor vota pe regiuni cât se poate de disciplinat şi eu mă aştept ca, în general, PNL-ul să facă tot efortul să recupereze. De asta vedem un discurs de genul acesta.

Şi USR vrea să recupereze. A fost Emanuel Ungureanu, spre exemplu, care a fost la Cluj, apoi Buzău. El este adventist. Deci, vor să recupereze fiecare din aceste partide şi se vor lupta din greu pentru aceste biserici neoprotestante pentru că ele se prezintă la vot şi sunt disciplinate. Reprezintă o pondere interesantă. Dar, tocmai pentru că toţi încearcă să recupereze, impactul va fi mai mic decât în 2020. E o ipoteză", explică profesorul.

Alegerile din SUA

"Şi mai e ceva, alegerile din SUA. Ele vor influenţa masiv. O victorie a lui Trump va alimenta curentul antisistem puternic, în special AUR şi SOS. Iar, cum bisericile evangheliste sunt, în general, apropiate de Trump, ne putem aştepta ca, pe linia SUA, să se indice votul spre Simion.

Să ne întoarcem la Geoană: a fost numit la NATO în 2019. Sigur, sprijinit de americani, cu certitudine. În 2019, preşedinte era Donald Trump. Altfel spus, numirea aceea este o numire care a fost făcută de vechea administraţie pe criterii care sunt puţin diferite, cred, în privinţa politicii internaţionale faţă de criteriile administraţiei actuale. Deci, spun că şi în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, victoria Kamalei Harris nu cred că ar fi neapărat favorabilă.

Alţi factori: alegerile din Moldova, frontul din Ucraina

"Inclusiv alegerile din Moldova vor conta, referendumul din Moldova, evoluţia frontului din Ucraina. Toate lucrurile astea vor juca un rol. Probabil că niciodată în istoria României din ultimii 34 de ani, la prezidenţiale, politica internaţională nu conta atât de mult. Şi ea poate juca fie în favoarea lui Geoană, fie în favoarea lui Ciucă, fie în favoarea lui Simion, iar Ciolacu încearcă să fie un astfel de candidat încât nicio evoluţie să nu-l defavorizeze", susţine Pîrvulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor