Summitul NATO de la Washington: Alianţa solicită Rusiei să îşi retragă trupele staţionate ilegal în Republica Moldova

Summitul NATO de la Washington (radiochisinau.md)
Maria Maevschi
11.07.2024

La aniversarea a 75 de ani de la fondare, cei 32 aliaţi NATO s-au reunit la Washington, principalul subiect al discuţiilor constituindu-l războiul dus de Rusia în Ucraina, precum şi situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, îndeosebi din Republica Moldova. În context, aliaţii NATO au solicitat Federaţiei Ruse, prin intermediul unei declaraţii comune, să-şi retragă militarii, aşa-numiţi pacificatori, de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

„Nu vom recunoaşte niciodată anexările ilegale de către Rusia ale teritoriului ucrainean, inclusiv a Crimeei. De asemenea, solicităm Rusiei să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora”, se arată în declaraţia Summit-ului de la Washington.

Totodată, statele membre NATO a ţinut să salute eforturile autorităţilor de la Chişinău în ceea ce ţine de eforturile depuse în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, promiţând sprijin la capitolul consolidării capacităţilor de contracarare a ameninţărilor hibride ale Kremlinului.

„Salutăm eforturile Moldovei de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează, ca şi Bosnia şi Herţegovina, cu integrarea sa europeană, şi ne angajăm să sprijinim capacităţile lor de securitate şi apărare şi să le consolidăm capacitatea de a contracara ameninţările hibride”, se mai arată în declaraţia finală a Summit-ului NATO.

Consolidarea securităţii Ucrainei şi a Republicii Moldova înseamnă, potrivit preşedintelui român, Klaus Iohannis, sporirea propriei noastre securităţi şi a securităţii întregului spaţiu euroatlantic.

„Vom agrea la nivel de aliat un sprijin sporit pentru alţi parteneri vulnerabili afectaţi de război şi de comportamentul agresiv al Rusiei, iar pentru noi evident, importanţa cea mai mare în acest context o acordăm Republicii Moldova. Aceasta trebuie sprijinită să contracareze atacurile permanente hibride din partea Rusiei”, a declarat Klaus Iohannis în marja Summitului NATO de la Washington.

La Summit-ul NATO de la Washington participă şi şeful diplomaţiei moldovene, Mihai Popşoi, care pe lângă discursul pe care l-a ţinut în cadrul forumului „Parteneriatele NATO”, a avut şi o serie de întrevederi cu omologi şi oficiali din ţările membre NATO şi ţările partenere.

În cadrul discuţiilor, vicepremierul a reiterat interesul naţional al Republicii Moldova pentru consolidarea parteneriatului tradiţional şi credibil cu Alianţa Nord–Atlantică. În acelaşi timp, Mihai Popşoi a subliniat importanţa promovării reformelor democratice în domeniul rezilienţei naţionale, în condiţiile unui mediu internaţional de securitate în continuă transformare, în special afectat de crizele geopolitice din regiune şi lume.

În 2024, Republica Moldova marchează 30 de ani de la stabilirea parteneriatului cu Alianţa Nord - Atlantică şi 10 ani de la lansarea participării ţării noastre la operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor