Zelenski, vizită crucială în SUA. Anunţă că va prezenta un "plan de victorie" pentru a pune capăt războiului cu Rusia

Preşedintele SUA Joe Biden, întâmpinat le Kiev de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, 20 februarie 2023 (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
22.09.2024

Vorbind înaintea unei călătorii cruciale de săptămâna viitoare la Washington, unde se va întâlni cu Biden şi cu vicepreşedinta Kamala Harris - candidata Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, şi se va adresa ONU, Zelenski a declarat că va prezenta un „plan de victorie” pentru a pune capăt războiului, transmite The Guardian.

Cu toate că viziunea sa pentru o „pace justă” nu a fost făcută publică deocamdată, Zelenski a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu Observer la Kiev că aceasta implică efectuarea de lovituri cu rachete occidentale adânc în interiorul Rusiei - ceea ce Londra şi Washingtonul au refuzat până acum.

Marea Britanie a indicat că este dispusă să permită Ucrainei să utilizeze rachete de croazieră britanice Storm Shadow. Însă Casa Albă rămâne sceptică. Premierul britanic, Keir Starmer, nu a reuşit să rezolve problema atunci când a avut discuţii private săptămâna trecută cu Biden la Washington.

Zelenski a confirmat că nu a fost dată undă verde, în ciuda lunilor de lobby la nivel înalt.

„Nici SUA, nici Marea Britanie nu ne-au permis să folosim aceste arme pe teritoriul Rusiei, împotriva oricăror ţinte şi la orice distanţă”, a declarat el.

Storm Shadows, echivalentul său francez, Scalp, şi sistemul american Atacms „nu au fost furnizate în numărul de care avem nevoie”, a adăugat Zelenski. El a sugerat că reticenţa partenerilor internaţionali ar putea fi explicată prin teama de „escaladare” cu Moscova - o analiză pe care Kievul nu o împărtăşeşte.

Întrebat cum l-ar putea convinge pe Biden când se vor întâlni joi, Zelenski a menţionat faptul că preşedintele demisionar şi-a „schimbat opiniile” în ultimul timp după „discuţii dificile”. Unii membri americani din anturajul său au susţinut loviturile, a spus el - ceea ce a fost „deja o realizare”.

„Biden poate consolida Ucraina şi poate lua decizii importante pentru ca Ucraina să devină mai puternică şi să îşi protejeze independenţa în timp ce este preşedintele SUA. Cred că este o misiune istorică până la urmă”, a adăugat Zelenski.

Pe lângă întâlnirea cu Harris, liderul ucrainean a spus că „cel mai probabil” va avea şi o întâlnire cu Donald Trump joi sau vineri.

„Echipele noastre sunt în contact. Principalul lucru este să avem timp [împreună]. Nu mă voi uita în viitor, dar cred că va fi important pentru amândoi”, a declarat Zelenski.

Partenerul de cursă al lui Trump, JD Vance, a declarat că o viitoare administraţie republicană are în vedere un acord favorabil Moscovei, care ar permite Rusiei să păstreze teritoriul pe care îl ocupă în prezent, iar Ucrainei i s-ar interzice să adere la NATO, războiul fiind îngheţat de-a lungul unei linii de demarcaţie.

Zelenski a descris incursiunea Ucrainei de luna trecută în regiunea rusă Kursk drept un succes, lăsând să se înţeleagă că aceasta ar putea face parte din negocierile viitoare. El a declarat că operaţiunea a împiedicat Moscova să lanseze propriul atac asupra provinciei Sumî din nordul Ucrainei. „Inamicul” a fost forţat să redistribuie 42.000 de soldaţi din alte părţi ale liniei frontului, a spus el.

Preşedintele ucrainean a afirmat că situaţia din estul Ucrainei rămâne dificilă. Kievul are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a contracara atacurile ruseşti care folosesc bombe ghidate lansate din aer, a menţionat el, adăugând că acestea „au distrus totul”. Rusia „a terminat” cu artileria şi apoi a trimis infanterie pentru a captura poziţiile ucrainene.

Între timp, Kremlinul a mutat deja avioane pe alte aerodromuri mai îndepărtate, anticipând că Casa Albă va aproba loviturile Atacms.

„Nu putem vorbi pur şi simplu despre Atacms. De ce? Pentru că este prea târziu”, a declarat Zelenski, afirmând că sunt necesare «decizii serioase».

Zelenski şi-a făcut remarcile înaintea unei călătorii de şase zile în SUA şi a unui discurs în faţa Adunării Generale a ONU de la New York. În timpul vizitei sale, el se va întâlni cu reprezentanţi ai Congresului şi va discuta planul său de victorie cu Harris.

Propunerea, care precede un summit mondial pentru pace organizat de Ucraina în noiembrie, prevede garanţii de securitate suplimentare. Zelenski a declarat că „operaţiunea Kursk” a fost, de asemenea, prezentată. El a refuzat să ofere detalii. Alte elemente includ mai multe arme şi sprijin economic.

Într-o postare de joi, Biden l-a descris călduros pe Zelenski drept „prietenul meu”.

„În timpul vizitei sale, voi reafirma angajamentul Americii de a sprijini Ucraina în timp ce aceasta îşi apără libertatea şi independenţa”, a scris Biden.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că atacurile cu rachete împotriva Rusiei cu arme americane ar echivala cu intrarea NATO în război, şi a ameninţat cu consecinţe grave. Oficialii ucraineni au respins comentariile sale ca fiind cel mai recent episod dintr-o cacealma fără sens.

Sistemul Atacms are o rază de acţiune de 300 km. Rachetele sale balistice pot transporta muniţii cu dispersie. Potrivit experţilor în apărare, acestea ar putea fi foarte eficiente în distrugerea bazelor şi a pistelor militare ruseşti, de unde sunt lansate lovituri aeriene împotriva oraşelor ucrainene.

Rachetele Storm Shadow au fost dezvoltate împreună cu Franţa şi se bazează pe sisteme de ghidare americane. Ele includ componente italiene. Toate cele patru ţări trebuie să semneze orice modificare a condiţiilor legate de utilizarea lor, chiar dacă nu sunt ele însele furnizorii direcţi.

Dronele cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei s-au dovedit din ce în ce mai eficiente împotriva obiectivelor militare ruseşti. Sâmbătă, acestea au lovit un depozit de muniţii din regiunea Krasnodar Krai din Rusia, provocând o explozie masivă. În urmă cu două zile, un alt atac a incendiat un depozit de arme din oraşul Toropets, în regiunea Tver.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor