SUA trimite Ucrainei bombe planante puternice cu rază lungă de acţiune

AGM-154 (Sgt. Sean Potter)
Redacţia
28.09.2024

SUA trimite Ucrainei bombe planante cu rază lungă de acţiune pentru avioanele sale de luptă F-16, oferindu-i noi opţiuni de atac, potrivit Business Insider.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că a decis să furnizeze ucrainenilor Joint Standoff Weapon pentru a "spori capacităţile de atac cu rază lungă de acţiune" ale Kievului, ca parte a unui pachet mai amplu de asistenţă pentru securitate.

AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) este o bombă planantă lansată din aer, cu o rază de acţiune de peste 112 km, care este în serviciu de la sfârşitul anilor 1990. Bomba, care cântăreşte peste 1.000 de kilograme şi are aripi care se deschid în timpul zborului, este utilizată de Forţele Aeriene americane, Marina SUA şi de alte câteva armate.

Există mai multe variante ale JSOW, dar rapoartele spun că Ucraina o va primi pe cea cu muniţii cu dispersie, care sunt bombe mici care se dispersează în timpul zborului, putând provoca mai multe pagube decât ar putea un focos unitar.

JSOW este compatibil cu avioanele F-16 pe care Ucraina le-a primit de la ţările NATO în cursul verii. SUA a trimis Kievului muniţie aer-sol şi aer-aer pentru avioanele de vânătoare de generaţia a patra de fabricaţie americană.

JSOW nu are raza de acţiune a altor muniţii cu rază lungă de acţiune de care dispune Ucraina, cum ar fi rachetele de croazieră Storm Shadow/SCALP-EG furnizate de Marea Britanie şi Franţa, dar profilul său de bombă planantă o va face foarte utilă pentru Kiev.

O bombă planantă este un tip de muniţie stand-off, ceea ce înseamnă că un avion atacator o poate lansa de la distanţă. Ucraina dispune deja de bombe planante în arsenalul său, inclusiv unele furnizate de Franţa şi SUA, şi a folosit aceste arme pentru a lovi poziţii ruseşti.

JDAM de producţie americană are o rază de acţiune mult mai scurtă în comparaţie cu JSOW. JSOW-urile vor permite mai bine avioanelor de luptă F-16 ucrainene să lovească în afara razei de acţiune a apărării aeriene ruse.

Rusia dispune, de asemenea, de bombe planante - unele dintre acestea cântărind peste 6.000 de kilograme şi având o capacitate de distrugere uriaşă - şi le-a folosit mult mai intens pentru a face ravagii în rândul civililor şi poziţiilor trupelor ucrainene.

Bombele planante ale Rusiei au fost o durere de cap constantă pentru Ucraina în acest an. Aceste muniţii sunt aproape imposibil de interceptat, astfel încât singura modalitate prin care Kievul le poate învinge este fie doborârea avioanelor care atacă, fie distrugerea avioanelor la sol, la bazele lor.

Prin utilizarea de drone cu rază lungă de acţiune, Ucraina a ţintit depozite de muniţie şi baze aeriene.

Dezvăluirea lui Biden privind bombele JSOW a făcut parte dintr-un anunţ mai amplu privind noua asistenţă americană pentru securitate acordată Ucrainei, care se ridică la aproape 8 miliarde USD. În special, acest ajutor include o altă baterie de apărare antiaeriană Patriot şi rachete interceptoare de profil înalt.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski, care a vizitat joi Casa Albă, şi-a exprimat recunoştinţa pentru noul ajutor militar, inclusiv pentru muniţiile aer-sol.

"Vom utiliza această asistenţă în modul cel mai eficient şi transparent pentru a atinge obiectivul nostru comun major: victoria Ucrainei, pacea justă şi durabilă şi securitatea transatlantică", a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor