Israelul, atac puternic asupra cartierului general al liderului Hezbollah. Soarta lui Nasrallah este încă necunoscută

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah. (Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

Armata israeliană a anunţat că a efectuat vineri o „lovitură precisă” în capitala libaneză Beirut, care a vizat sediul central al grupării militante Hezbollah, transmite The Business Insider

Loviturile aeriene masive, care au distrus mai multe clădiri înalte şi au provocat zeci de victime, l-au vizat pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah de mai bine de trei decenii, conform mai multor rapoarte, care citează atât oficiali israelieni, cât şi americani. Lovitura ridică întrebări cu privire la soarta acestuia.

Nu este clar dacă Nasrallah se afla la faţa locului, dar un fost oficial israelian de rang înalt a declarat pentru CNN că Israelul avea un „grad foarte ridicat de certitudine” că acesta se afla acolo, având în vedere puterea atacului.

Dacă a fost, nu este clar dacă a supravieţuit. Unele ştiri din presa israeliană au relatat despre o încredere tot mai mare în rândul oficialilor că acesta a fost ucis. O sursă apropiată Hezbollah a declarat pentru Reuters că conducerea superioară a grupului militant a fost de neatins.

Dacă Nasrallah a fost eliminat în timpul atacului, aceasta ar reprezenta o lovitură majoră pentru grupul susţinut de Iran. În ultima săptămână, Israelul a vizat din ce în ce mai mulţi oficiali şi agenţi de vârf ai Hezbollah, dar uciderea liderului său ar reprezenta o escaladare semnificativă şi dramatică.

Contraamiralul Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că sediul lovit vineri era situat sub clădiri rezidenţiale din Dahieh, o suburbie a Beirutului. El a numit aceasta facilitate „epicentrul terorii Hezbollah”.

Imaginile video ale loviturilor au arătat exploziile şi fumul revărsându-se dintr-o zonă rezidenţială. Fotografiile de după explozie au arătat o distrugere uriaşă, cu mai multe clădiri complet reduse la ruine. Autorităţile locale au declarat că cel puţin două persoane au murit şi alte zeci au fost rănite. Aceste cifre sunt susceptibile de a creşte.

O purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat că SUA nu a fost avertizată înainte de atacuri. Cu toate acestea, ea a declarat că secretarul apărării Lloyd Austin a vorbit cu omologul său israelian în timp ce operaţiunea era în desfăşurare.

Israelul nu a recunoscut public că l-a vizat în mod special pe Nasrallah şi nici nu a comentat statutul acestuia.

La câteva ore după loviturile anterioare împotriva sediului central al Hezbollah, armata israeliană a declarat că a efectuat lovituri suplimentare asupra depozitelor de arme ale Hezbollah din Beirut.

„În ultima oră, avioanele de vânătoare ale IAF au lovit zeci de lansatoare ale Hezbollah îndreptate către civili israelieni, precum şi clădiri în care erau depozitate arme în mai multe zone din sudul Libanului”, a declarat armata israeliană puţin după ora locală 1 a.m..

Israelul şi Hezbollah au efectuat atacuri transfrontaliere aproape zilnic în ultimul an, însă luptele dintre cei doi duşmani înverşunaţi au escaladat brusc în ultima săptămână, după atacurile pe scară largă ale Israelului asupra pagerelor şi walkie-talkie-urilor.

Forţele israeliene par să se pregătească pentru o potenţială invazie terestră în Liban, ceea ce duce la temeri că ar putea ajunge la un război total împotriva Hezbollah. Oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o confruntare mai amplă între cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor