Conflictul din Liban. Cinci zile de diplomaţie americană frenetică şi foarte puţine rezultate

Secretarul de stat al USA,  Antony Blinken (Facebook - Antony Blinken)
Redacţia
28.09.2024

Administraţia preşedintelui Joe Biden a început reuniunea anuală a liderilor mondiali din cadrul Adunării Generale a ONU din această săptămână cu mari speranţe că îşi va putea consolida moştenirea ca om de stat internaţional în timpul escaladării conflictelor din Orientul Mijlociu şi Ucraina, relatează AP News.

Cu toate acestea, cinci zile de diplomaţie frenetică, axată în principal pe prevenirea transformării crizei dintre Israel şi Hezbollah într-un război la scară largă, au dat puţine rezultate, dacă nu chiar niciunul - iar perspectivele de pace s-au diminuat şi mai mult.

În ciuda unei propuneri din partea SUA, Franţei şi a altor aliaţi pentru o încetare temporară a focului de-a lungul graniţei cu Libanul, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis într-un discurs ţinut vineri în faţa Adunării Generale să continue operaţiunile împotriva Hezbollah până când zecile de mii de cetăţeni israelieni strămutaţi de atacurile cu rachete se vor putea întoarce acasă.

În timp ce Netanyahu vorbea, Israelul a lansat o lovitură masivă asupra sediului principal al Hezbollah din Beirut. Netanyahu şi-a scurtat apoi vizita deja trunchiată la New York şi era pe punctul de a se întoarce acasă fără a avea planuri de a se întâlni cu înalţi oficiali americani.

Discursul lui Netanyahu şi călătoria sa prescurtată - fără a vedea pe cineva din partea celui mai mare şi mai important susţinător al Israelului, Statele Unite - au subliniat limitele influenţei americane, despre care mulţi cred că a scăzut de când războiul Israelului cu Hamas, un alt grup militant susţinut de Iran, a început în urmă cu aproape un an.

„Credem că diplomaţia este calea de urmat, nu conflictul. Calea spre diplomaţie poate părea dificilă, aşa cum vedem în acest moment, dar există”, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken reporterilor.

Acesta a reiterat faptul că Israelul are dreptul să se apere de loviturile Hezbollah, care au continuat de la începutul războiului din Gaza. Dar „întrebarea este care e cel mai bun mod de a-şi atinge obiectivele”, a spus Blinken, menţionând că SUA consideră că acesta este diplomaţia.

Săptămâna aceasta a început cu eforturile principalilor consilieri ai lui Biden în domeniul securităţii naţionale de a obţine sprijin pentru o încetare a focului de 21 de zile între Israel şi Hezbollah, care, sperau ei, ar putea, de asemenea, să dea un suflu nou eforturilor blocate de a asigura un armistiţiu în Gaza.

După trei zile de discuţii intense cu partenerii şi aliaţii - punctate de o scurtă dispută între Statele Unite şi Franţa cu privire la momentul ales - propunerea a fost prezentată miercuri târziu.

Americanii au fost deosebit de deranjaţi de faptul că Franţa a convocat o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind Libanul pentru miercuri seară - în cadrul căreia ministrul francez de externe a prezentat propunerea încă neterminată - în timp ce, în acelaşi timp, Biden găzduia o recepţie pentru liderii mondiali la Muzeul Metropolitan de Artă. Acest lucru a forţat efectiv SUA să o dezvăluie înainte ca mulţi oficiali să creadă că este gata.

La aproape patru ore după începerea reuniunii Consiliului de Securitate, Casa Albă a făcut public planul. Oficialii americani au oferit apoi evaluări optimiste ale perspectivelor sale, în ciuda obiecţiilor unora din administraţia Biden care au îndemnat la prudenţă, potrivit mai multor persoane familiarizate cu negocierile care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a detalia discuţiile private.

După ce s-au consultat cu înalţi oficiali israelieni, Blinken şi alţi diplomaţi se aşteptau ca Israelul cel puţin să salute, dacă nu să aprobe, planul. În schimb, Netanyahu a părut să îl respingă atunci când a sosit joi la New York. Ulterior, el a precizat că Israelul sprijină obiectivele încetării focului.

Dar în discursul său de la ONU, liderul israelian a criticat o mare parte a lumii pentru că încearcă să împingă ţara sa să accepte o situaţie de nesuportat de-a lungul frontierei sale de nord.

„Vom continua să degradăm Hezbollah până când toate obiectivele noastre vor fi îndeplinite. Am venit astăzi aici pentru a spune: Destul este destul”, a declarat el vineri în faţa Adunării Generale, chiar înainte de apariţia unor informaţii conform cărora Israelul ar fi lovit cartierul general al Hezbollah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor