Zelenski l-a invitat pe Trump să vină în Ucraina. Fostul preşedinte american nu a refuzat

Donald Trump şi Volodimir Zelenski se întâlnesc la New York City, SUA, 27 septembrie 2024 (Alex Kent/Getty Images*)
Redacţia
28.09.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat o invitaţie candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump să viziteze Ucraina. Invitaţia a fost făcută, vineri, în timpul întâlnirii dintre Zelenski şi Trump la New York.

Potrivit Ukrainska Pravda, când Trump a menţionat că mulţi oameni au fost ucişi în Ucraina şi că "multe oraşe frumoase" sunt în ruine, ceea ce face incredibil de dificil să fie reparate, Zelenski a răspuns cu o remarcă: "Apropo, ar trebui să veniţi şi să priviţi oraşele noastre".

Trump a răspuns, cu nesiguranţă, "o voi face", şi şi-a reiterat imediat convingerea că Ucraina "este o ţară frumoasă" şi că războiul nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată.

De asemenea, când a fost întrebat dacă se aşteaptă la o altă întâlnire cu omologul său ucrainean, Trump nu a exclus-o:

"Este foarte posibil, dar cred că preşedintele a spus cel mai bine: acesta este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată".

Trump a declarat, de asemenea, că susţine o pace "echitabilă" pentru Ucraina, dar nu a spus care soluţie de încheiere a războiului ar fi considerată ca atare.

Chiar înainte de întâlnire, Trump a lăudat modul în care Zelenski a acţionat în timpul tentativei de punere sub acuzare a lui Trump în 2019 şi a declarat că au avut o "relaţie excelentă".

Cu toate acestea, el a menţionat imediat acelaşi lucru despre relaţia sa cu conducătorul rus Vladimir Putin şi şi-a reiterat încrederea că ar putea opri rapid războiul dacă va fi ales preşedinte.

Întâlnirea dintre Zelenski şi Trump la Trump Tower din New York a avut loc pe fondul unei zile pline de tensiuni sporite, în timpul căreia susţinătorii lui Trump l-au acuzat pe preşedintele ucrainean de "interferenţă în alegeri" prin faptul că a criticat planul de pace al lui Trump şi că îl susţine pe Biden.

În plus, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a refuzat să se întâlnească cu Zelenski. În plus, iniţial, se credea că este puţin probabil ca întâlnirea Trump-Zelenski să aibă loc, dar, în ultimul moment, Trump a fost de acord cu aceasta.

În timpul întâlnirii sale cu Trump, Zelenski i-a prezentat acestuia Planul de victorie al Ucrainei, a vorbit despre situaţia de pe linia frontului din Ucraina şi despre situaţia din regiunea rusă Kursk Oblast.

Totodată, Zelenski a menţionat că Statele Unite sunt cel mai puternic susţinător al Ucrainei şi cea mai puternică ţară din lume.

Conform acestuia, Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul Statelor Unite şi al poporului american. De asemenea, el s-a declarat încrezător în capacitatea Statelor Unite de a conduce orice negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor