Kievul critică partidul de guvernământ din Georgia pentru utilizarea de reclame electorale ce prezintă Ucraina bombardată

Blindate ruseşti distruse în oraşul Bucea, nord-vest de Kiev, 4 martie 2022 (Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat joi o serie de reclame politice distribuite de partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, înainte de alegerile parlamentare din octombrie din acea ţară, care prezintă oraşe ucrainene devastate.

Panourile publicitare, care au apărut pentru prima dată pe străzi joi, pun în contrast imagini alb-negru ale infrastructurii ucrainene distruse cu imagini colorate ale vieţii normale din Georgia, alături de un slogan: "Spune nu războiului - Alege pacea", potrivit Politico.

Imaginile cu distrugerile provocate de ruşi sunt completate de logo-urile barate ale partidelor de opoziţie, sugerând că Visul Georgian doreşte să convingă alegătorii că acestea ar conduce ţara spre război.

Poporul georgian "nu trebuie să se teamă de un nou război atât timp cât Ucraina rezistă agresiunii ruse", a declarat ministerul, făcând apel la părţile relevante să se abţină de la utilizarea războiului din Ucraina în scopuri politice interne.

Ucraina a declarat că, de altfel, "condamnă şi consideră inacceptabilă utilizarea, în publicitatea politică, de imagini ale consecinţelor oribile ale războiului nemilos al Rusiei împotriva Ucrainei, ale suferinţei şi sângelui miilor de oameni nevinovaţi, ale distrugerii sanctuarelor bisericeşti şi a patrimoniului cultural al omenirii”, a scris ministerul ucrainean pe Facebook.

Preşedintele georgian Salome Zourabichvili a criticat, de asemenea, campania.

"Nu am văzut niciodată ceva atât de ruşinos, atât de ofensator pentru cultura, tradiţiile, istoria şi credinţa noastră”, a declarat Zourabichvili.

La rândul său, liderul partidului de opoziţie „Pentru Georgia”, Giorgi Gakharia, a numit campania "dezgustătoare".

"În încercarea sa de a câştiga alegerile prin toate mijloacele, partidul de guvernământ Visul Georgian a lansat campania dezgustătoare de asociere a ororii războiului Rusiei împotriva Ucrainei cu potenţiala victorie a opoziţiei în Georgia", a declarat el.

Georgienii se vor prezenta la urne pe 26 octombrie, iar sondajele arată că partidul Visul Georgian este probabil să fie cel mai mare partid. În acest caz, acesta a promis să îşi "pedepsească" adversarii prin interzicerea practic a tuturor celorlalte partide parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor