Netanyahu se dezlănţuie la adresa ONU: „O casă a întunericului, o mlaştină antisemită” / "Hamas trebuie să dispară din Gaza"

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, vorbeşte în timpul Adunării Generale a Naţiunilor Unite (UNGA) din New York, SUA, pe 27 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

Israelul va continua să lovească Hezbollah în Liban până când îşi va atinge obiectivele, a declarat vineri premierul Benjamin Netanyahu într-un discurs înflăcărat la Naţiunile Unite, cu puţin timp înainte ca aviaţia israeliană să lovească sediul principal al Hezbollah din capitala libaneză Beirut.

„Nu ne vom odihni până când cetăţenii noştri nu se vor întoarce în siguranţă la casele lor”, a declarat premierul, la o zi după un dezacord public cu Statele Unite şi Franţa cu privire la un plan de încetare a focului în Liban.

„Vom continua să degradăm Hezbollah până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”, a spus el, fără a aborda propunerea americano-franceză.

Netanyahu a vorbit dur pe parcursul discursului şi a afirmat că gruparea teroristă Hamas din Gaza „trebuie să dispară”.

Netanyahu a declarat că este „de neconceput” şi „ridicol” ca Hamas să facă parte din reconstrucţia Gaza şi că Israelul va respinge orice plan care îi include. Acordarea unui rol grupului terorist în Gaza postbelică ar fi asemănătoare cu „a permite naziştilor învinşi în 1945” să ajute la reconstrucţia Germaniei.

Vineri, Armata Israeliană (IDF) a declarat că Hamas a fost în mare parte învinsă militar în întreaga Fâşie Gaza şi că este acum un grup terorist de gherilă care va mai avea nevoie de ceva timp pentru a fi dezmembrat.

„În operaţiuni militare măsurate, am distrus aproape toate batalioanele teroriste ale Hamas - 23 din 24 de batalioane. Acum, pentru a ne completa victoria, ne concentrăm asupra distrugerii capacităţilor de luptă rămase ale Hamas”, a declarat Netanyahu.

Israelul, a spus Netanyahu, va acţiona pentru a împiedica Hamas să fure ajutor umanitar şi să îl vândă locuitorilor din Gaza la preţuri exorbitante.

În acelaşi timp, Israelul rămâne concentrat pe „misiunea noastră sacră” - aducerea ostaticilor acasă, a spus el, purtând panglica galbenă care simbolizează lupta pentru eliberarea lor de Hamas.

„Acest război se poate încheia acum. Tot ce trebuie să se întâmple este ca Hamas să se predea, să depună armele şi să elibereze toţi ostaticii”, a insistat Netanyahu.

„Dar dacă nu o fac, vom lupta până când vom obţine victoria, victoria totală; nu există niciun substitut pentru aceasta. Israelul va câştiga această bătălie pentru că nu avem de ales", a spus el.

După ce evreii au fost măcelăriţi timp de generaţii şi nimeni nu a ridicat un deget în apărarea lor, a spus el, astăzi Israelul are o armată de un curaj incomparabil, „şi ne apărăm singuri”.

Mesaj către Iran: „Dacă ne loviţi, vă vom lovi şi noi”

Netanyahu a adresat o ameninţare fermă şi Iranului, după ce a arătat o hartă pe care scria „Blestemul” şi pe care erau reprezentate cu negru ţările susţinute de Iran.

„Am un mesaj pentru tiranii din Teheran. Dacă ne loviţi, noi vă vom lovi. Nu există niciun loc în Iran unde braţul lung al Israelului să nu poată ajunge. Şi acest lucru este valabil pentru întregul Orient Mijlociu”, a spus el.

Referindu-se la programul nuclear al Iranului, Netanyahu a făcut apel la Consiliul de Securitate al ONU să „reinstituie” sancţiunile împotriva Teheranului. Acţiunile israeliene, a afirmat el, au întârziat programul nuclear al Iranului cu „poate un deceniu”, dar nu l-au oprit.

„Iranul încearcă acum să îşi înarmeze programul nuclear. De dragul păcii şi securităţii tuturor ţărilor voastre, de dragul păcii şi securităţii întregii lumi, nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple. Şi vă asigur că Israelul va face tot ce îi stă în putere pentru a se asigura ca acest lucru nu se va întâmpla”, a susţinut Netanyahu.

Acord de pace între Israel şi Arabia Saudită

Premierul israelian a vorbit pe larg şi despre perspectivele de pace, spunând că trebuie să se facă o alegere între binecuvântare sau blestem.

În timp ce Iranul a încercat să tragă regiunea înapoi - „blestemul” - Netanyahu a oferit o viziune a ceea ce ar putea aduce pacea cu Arabia Saudită şi restul lumii musulmane.

„Aceasta este alegerea cu care ne confruntăm astăzi: blestemul agresiunii neîncetate a Iranului sau binecuvântarea unei reconcilieri istorice între arabi şi evrei”, a spus el.

„Israelul a făcut deja alegerea sa. Am decis să avansăm binecuvântarea. Construim un parteneriat pentru pace cu vecinii noştri arabi, luptând în acelaşi timp împotriva forţelor terorii care ameninţă această pace”, a explicat Netanyahu.

„Israelul caută pacea. Israelul tânjeşte după pace. Israelul a făcut pace şi va face pace din nou”, a spus Netanyahu.

Pentru a realiza un nou Orient Mijlociu, a spus el, „trebuie să continuăm calea pe care am pavat-o cu Acordurile Abraham acum patru ani. Mai presus de toate, acest lucru înseamnă încheierea unui acord de pace istoric între Israel şi Arabia Saudită”.

O astfel de pace ar stimula securitatea şi comerţul în întreaga regiune, a spus Netanyahu. „Ar ajuta la transformarea Orientului Mijlociu într-o forţă globală”.

El a numit un potenţial acord de pace între Israel şi Arabia Saudită „un adevărat pivot al istoriei”.

„Ar inaugura o reconciliere istorică între lumea arabă şi Israel, între islam şi iudaism, între Mecca şi Ierusalim”.

Cea mai bună modalitate de a contracara „planurile nefaste” ale Iranului a fost extinderea binecuvântărilor păcii, cu „sprijinul şi conducerea” SUA, a spus el. „Acest lucru se poate întâmpla mult mai repede decât cred oamenii”, a spus el, îndemnând lumea să nu lase să treacă ocazia.

„Ce alegere veţi face?”, a întrebat el - să fiţi alături de Israel şi democraţie sau de Iran şi întuneric.

Netanyahu şi-a rostit discursul la mai puţin de două săptămâni după ce prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat că regatul nu va recunoaşte Israelul fără un stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală.

În timpul discursului, prim-ministrul nu şi-a reiterat opoziţia faţă de un stat palestinian. Dar l-a criticat pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care s-a adresat joi Adunării Generale a ONU.

„El încă refuză să condamne masacrul oribil din 7 octombrie. El încă plăteşte sute de milioane teroriştilor care au ucis israelieni şi americani”, a declarat Netanyahu.

Liderul AP, a spus el, face presiuni pentru a expulza Israelul din ONU: „Nu Hamas, ci Abbas”.

De asemenea, el şi-a îndreptat furia împotriva procurorului-şef al Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan, care a solicitat mandate de arestare împotriva sa şi a ministrului apărării Yoav Gallant.

„Graba de a judeca a procurorului CPI, refuzul său de a trata Israelul cu instanţele sale independente aşa cum sunt tratate alte democraţii este greu de explicat prin altceva decât antisemitism pur", a mai spus Netanyahu.

"Mlaştină antisemită"

Organizaţia Naţiunilor Unite însăşi, o ţintă frecventă a oficialilor israelieni, a fost criticată dur de Netanyahu. Acesta a declarat că nu a intenţionat să vină să vorbească în timp ce ţara sa era în război - o afirmaţie cu puţine dovezi - dar a decis să facă această călătorie deoarece: „am auzit minciunile şi calomniile aduse ţării mele de către mulţi dintre vorbitorii de pe acest podium”.

În opinia sa, faptul că Israelul a fost scos în evidenţă „a făcut ca această instituţie, cândva respectată, să devină de dispreţuit în ochii oamenilor decenţi de pretutindeni”.

„Casa întunecată a ONU” este „terenul propriu” al palestinienilor, a spus Netanyahu.

„Ei ştiu că în această mlaştină [...] antisemită, există o majoritate automată dispusă să demonizeze statul evreu pentru orice. În această societate a pământului plat anti-Israel, orice acuzaţie falsă, orice alegaţie aberantă poate întruni o majoritate”, a adăugat premierul israelian.

La scurt timp după discursul de la ONU, biroul lui Netanyahu a anunţat că prim-ministrul se va întoarce mai devreme în Israel, în urma atacului masiv din Beirut, care l-ar fi vizat pe şeful Hezbollah, Hassan Nasrallah.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor