Musk a obţinut un nivel îngrijorător de putere asupra securităţii naţionale a SUA, susţine un fost secretar american

Elon Musk (Leon Neal/AFP via Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

La scurt timp după a doua tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, Elon Musk a scris într-o postare acum ştearsă pe X, cunoscut anterior ca Twitter: "Şi nimeni nici măcar nu încearcă să îi asasineze pe Biden sau Kamala", cu un emoji al unei persoane care gândeşte.

Musk a declarat ulterior că postarea sa a fost intenţionată ca o glumă. Dar aceasta ar putea fi interpretată ca un apel la asasinarea lui Joe Biden şi a Kamalei Harris - cel puţin de către unul dintre cei aproape 200 de milioane de urmăritori ai lui Musk - ceea ce este probabil motivul pentru care Secret Service investighează situaţia.

Conform secţiunii 871 din Codul 18 al SUA, ameninţarea unui preşedinte sau a unui vicepreşedinte sau incitarea cuiva să le facă rău este o infracţiune care poate duce la o amendă mare şi până la cinci ani de închisoare.

Cu toate acestea, chiar dacă Musk a postat o potenţială ameninţare cu moartea la adresa comandantului-şef în exerciţiu, multiplele sale contracte de apărare cu guvernul SUA i-au oferit acces la informaţii extrem de sensibile privind securitatea naţională, a scris Robert Reich, fost secretar american al Muncii si profesor de politici publice la Universitatea Berkeley din California, într-un editorial pentru The Guardian.

Potrivit profesorului, se pare că Musk a obţinut autorizaţia de securitate naţională în pofida faptului că a recunoscut că a consumat droguri, nu neapărat în mod ilegal: miliardarul din domeniul tehnologiei, care afirmă că s-a supus unor teste aleatorii de droguri la cererea guvernului, a fumat iarbă în public şi foloseşte, de asemenea, ketamină (pentru care susţine că are reţetă).

În afară de droguri, când a fost ultima dată când guvernul SUA a dat acces la informaţii sensibile privind securitatea naţională unei persoane care a postat o potenţială ameninţare cu moartea împotriva preşedintelui şi vicepreşedintelui? La baza acestei întrebări se află o întrebare mai amplă: când în istorie o persoană nealeasă a deţinut o asemenea influenţă asupra securităţii naţionale a SUA?, s-a mai întrebat Reich.

Compania SpaceX a lui Musk deţine controlul aproape total asupra internetului prin satelit din lume prin intermediul unităţii sale Starlink. Cu puţine reglementări sau supravegheri, Musk a pus deja pe orbită peste 4.500 de sateliţi Starlink în întreaga lume, reprezentând mai mult de jumătate din toţi sateliţii activi. El intenţionează să aibă până la 42.000 de sateliţi pe orbită în următorii ani.

SpaceX şi sistemul său Starlink au devenit esenţiale din punct de vedere strategic pentru armata americană. Starlink oferă conectivitate Marinei SUA, iar forţele spaţiale americane au semnat la sfârşitul anului trecut un contract în valoare de 70 de milioane USD cu SpaceX pentru capacităţi militare de sateliţi pe orbită terestră joasă.

Potrivit Reuters, Biroul Naţional de Monitorizare, care supraveghează sateliţii spion ai SUA, are un contract de 1,8 miliarde USD cu SpaceX.

Acest lucru îi conferă lui Musk, cea mai bogată persoană din lume, o putere remarcabilă. De unul singur, el poate decide să oprească accesul unei ţări la Starlink şi la internet. El poate, de asemenea, să obţină acces la informaţiile sensibile colectate de Starlink. "Între Tesla, Starlink şi Twitter, s-ar putea să am mai multe date economice globale în timp real într-un singur cap decât oricine”, a scris Musk pe Twitter în aprilie 2023.

Între timp, NASA a externalizat tot mai multe proiecte de zboruri spaţiale către SpaceX, inclusiv contracte de miliarde de dolari pentru mai multe călătorii pe Lună şi 843 de milioane de dolari pentru construirea unui vehicul care va scoate din funcţiune Staţia Spaţială Internaţională.

Conflictele de interese dintre afacerile lui Musk din întreaga lume şi securitatea naţională a SUA abundă şi se înmulţesc.

Atunci când liderul rus Vladimir Putin a atacat Ucraina, Starlink şi SpaceX au furnizat Ucrainei acces la internet, permiţând ţării să planifice atacuri şi să se apere. Aceasta nu a fost o mişcare caritabilă din partea lui Musk, în condiţiile în care majoritatea celor 20.000 de terminale din ţară au fost finanţate din surse externe, cum ar fi guvernul SUA şi cele ale Regatului Unit şi Poloniei.

Dar în toamna anului 2022, când Ucraina a intrat pe teritoriul contestat de Rusia, Musk şi SpaceX au întrerupt brusc conectivitatea. Musk a explicat la momentul respectiv: "Starlink a fost oprit să pornească razele de satelit în Crimeea în acel moment, din cauză că acel lucru ar fi fost o încălcare a sancţiunilor SUA împotriva Rusiei!”

Dar cine era Musk să decidă ce acţiuni ar încălca sau nu sancţiunile SUA?

De fapt, se pare că Musk încerca să împingă Ucraina să accepte condiţiile Rusiei pentru încheierea războiului.

La o conferinţă din Aspen, la care au participat oameni de afaceri şi personalităţi politice, el a părut să îl susţină pe Putin. "Era pe scenă şi a spus: 'Ar trebui să negociem. Putin vrea pace - ar trebui să negociem pacea cu Putin'", şi-a amintit Reid Hoffman, cofondator şi preşedinte executiv al LinkedIn. Musk părea să fi "crezut ceea ce vindea Putin, cu vârf şi îndesat".

La scurt timp după aceea, Musk a postat pe Twitter o propunere pentru propriul său plan de pace, solicitând organizarea de referendumuri pentru redesenarea graniţelor Ucrainei şi acordarea controlului Crimeei către Rusia. În tweet-urile ulterioare, Musk a descris o victorie rusă ca fiind practic inevitabilă şi a ataşat hărţi care evidenţiază teritoriile din estul Ucrainei, dintre care unele, a susţinut el, "preferă Rusia".

Experţii americani în politică externă sunt îngrijoraţi, de asemenea, de conflictele de interese generate de achiziţionarea Twitter (acum X) de către Musk, având în vedere relaţiile sale de afaceri şi comunicaţiile cu guvernul chinez. China a folosit X pentru campanii de dezinformare, conform autorului.

Unii sunt îngrijoraţi de faptul că China ar putea avea influenţă asupra lui Musk din cauza uriaşei sale fabrici Tesla din Shanghai, care reprezintă peste jumătate din livrările globale ale Tesla şi cea mai mare parte a profiturilor sale, şi a fabricii de baterii pe care o construieşte acolo. "Elon Musk are o expunere financiară profundă la China", a avertizat Mark Warner, senator american din Virginia, care prezidează comisia de informaţii a Senatului.

Majoritatea acestor îngrijorări, de altfel, au apărut înainte ca Musk să reactiveze conturile mai multor promotori ai teoriilor conspiraţiei şi naţionalişti albi de pe X şi să înceapă să îşi promoveze propria naraţiune de dreapta pe platformă, precum şi înainte de a-şi anunţa sprijinul pentru Donald Trump în viitoarele alegeri şi de a posta o potenţială incitare la asasinarea lui Biden şi Harris.

De asemenea, continuă Reich, Musk reprezintă un pericol clar şi prezent pentru securitatea naţională americană. Cu cât guvernul SUA îi revocă mai repede autorizaţia de securitate, îşi reziliază contractele cu el şi cu entităţile pe care le controlează şi construieşte propriile alternative la Starlink şi SpaceX, cu atât America va fi mai în siguranţă.

Robert Reich, fost secretar american al Muncii, este profesor de politici publice la Universitatea Berkeley din California şi autor al cărţii "Saving Capitalism: For the Many, Not the Few" şi "The Common Good". Cea mai recentă carte a sa, "The System: Who Rigged It, How We Fix It", a apărut acum. Este editorialist la Guardian US. Buletinul său informativ este disponibil la robertreich.substack.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor