SUA dă undă verde: Ucraina poate lovi în interiorul Rusiei "oriunde" forţele Moscovei atacă peste graniţă

Jake Sullivan (Alex Wong/Getty Images *)
Redacţia
21.06.2024

SUA a dat undă verde Ucrainei în folosirea armelor furnizate de americani pentru a lovi orice forţe ruseşti care atacă de peste graniţă, nu doar pe cele din regiunea de lângă Harkiv, au relatat oficiali americani citaţi de Politico.

Potrivit acestora, schimbarea subtilă a mesajelor vine la doar câteva săptămâni după ce SUA a dat în mod discret undă verde Kievului să lovească în interiorul Rusiei ca răspuns la un atac transfrontalier asupra oraşului Harkiv. La acea vreme însă, oficialii americani subliniau că permisiunea era limitată la regiunea Harkiv şi impuneau şi alte restricţii.

De atunci, forţele ucrainene au folosit arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei cel puţin o dată, distrugând obiective din oraşul Belgorod, şi au reuşit să reţină asaltul rusesc. Dar oficialii ucraineni şi alţi oficiali europeni au făcut presiuni asupra SUA pentru a slăbi şi mai mult restricţiile, permiţând Ucrainei să lovească oriunde în interiorul Rusiei.

Jake Sullivan, consilierul american pe probleme de securitate naţională, a declarat marţi că acordul cu Ucraina cu privire la tragerea cu arme americane în Rusia se extinde la "orice loc în care forţele ruseşti trec graniţa de pe partea rusă pe partea ucraineană pentru a încerca să cucerească teritoriu ucrainean suplimentar".

În ultimele zile, Rusia a indicat că ar putea acţiona în curând asupra oraşului Sumîi din nord-estul ţării, care se află, de asemenea, în apropiere de graniţa rusă. Dacă acest lucru se va întâmpla, politica s-ar aplica şi acolo, a declarat Sullivan.

"Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bunul simţ. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să permitem Ucrainei să riposteze împotriva forţelor care o atacă de peste graniţă", a declarat Sullivan.

Doi oficiali americani, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer pe această temă, au susţinut că faptul de a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei ca răspuns la contraatacul venit de oriunde de peste graniţă nu reprezintă o schimbare de politică de când a fost luată decizia de la Harkiv. Iniţial, această acţiune a fost calificată doar în contextul asaltului în curs de la Harkiv, dar acest lucru nu a exclus posibilitatea de a riposta la alte atacuri transfrontaliere, a declarat unul dintre oficiali.

Cu toate acestea, limbajul lui Sullivan este semnificativ diferit de ceea ce au declarat oficialii americani în luna mai, când a fost detaliată noua politică. La acea vreme, un oficial american de rang înalt a spus: "Preşedintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească arme americane în scopul contracarării focului în Harkiv, astfel încât Ucraina să poată riposta împotriva forţelor ruseşti care o lovesc sau se pregătesc să o facă".

Politică de a nu permite lovituri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei "nu s-a schimbat", a subliniat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor