Stoltenberg afirmă că NATO ar fi putut face mai mult pentru a preveni războiul din Ucraina

Jens Stoltenberg - secretarul general al NATO (NATO.int)
Redacţia
15.09.2024

NATO ar fi putut face mai mult pentru a înarma Ucraina în încercarea de a preveni invazia rusă în 2022, a declarat şeful demisionar al alianţei militare occidentale într-un interviu publicat sâmbătă, potrivit Reuters.

„Acum furnizăm material militar pentru un război - atunci am fi putut furniza material militar pentru a preveni războiul”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german FAS.

Stoltenberg a subliniat reticenţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de a furniza arme pe care Kievul le-a cerut înainte de invazia la scară largă a Rusiei, din cauza temerilor că tensiunile cu Rusia ar escalada.

După începerea războiului, Kievul, care nu este membru al NATO, a primit un sistem de armament după altul de la aliaţii săi, după ezitările iniţiale.

Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, se va retrage în octombrie din funcţia sa la NATO, pe care o deţine din 2014. Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a fost anunţat în iunie drept următor şef al organizaţiei.

În interviu, Stoltenberg a declarat că o încetare a războiului din Ucraina va fi obţinută doar la masa negocierilor.

„Pentru a pune capăt acestui război, va trebui să existe din nou un dialog cu Rusia într-o anumită etapă. Dar acesta trebuie să se bazeze pe puterea Ucrainei”, a menţionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor