Cele 7 lucruri pe care le ştim despre Ryan Routh, suspectul celei de-a doua tentative de asasinat asupra lui Trump

Ryan Routh arestat, 15 septembrie 2024 (Martin County Sheriff's Office)
Jack Phillips
18.09.2024

Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, din Hawaii, a fost identificat ca fiind suspectul tentativei de asasinat a candidatului republican la preşedinţie şi fost preşedinte Donald Trump pe un teren de golf, duminică, în Palm Beach, Florida.

Luni dimineaţă, Routh a fost acuzat în instanţa federală de două capete de acuzare federale - deţinerea unei arme de foc de către un infractor condamnat şi deţinerea unei arme de foc cu un număr de serie şters.

El a declarat în faţa instanţei că are un fiu în vârstă de 25 de ani, că nu are bunuri, în afară de camioanele din Hawaii în valoare de aproximativ 1.000 USD, şi că ar câştiga aproximativ 3.000 USD pe lună.

El este reprezentat de un apărător din oficiu şi urmează să se prezinte din nou în instanţă la 23 septembrie, potrivit reporterilor de la tribunalul federal din West Palm Beach, Florida.

Reporterii spun că Routh a apărut într-o salopetă albastră şi era încătuşat. Niciun motiv nu a fost dezvăluit de către oficialii federali, de stat sau locali de aplicare a legii.

L-a criticat pe Trump

În 2020, pe X, Routh şi-a exprimat sprijinul pentru candidatul democrat la preşedinţia SUA, senatorul Bernie Sanders (I-Vt.), precum şi pentru fostul reprezentant Tulsi Gabbard (D-Hawaii). Într-o altă postare, el a declarat că a votat pentru Trump în 2016, dar opinia sa despre fostul preşedinte pare să se fi deteriorat, dacă e să ţinem cont de postările sale.

La un moment dat, în iulie, după prima tentativă de asasinat care l-a vizat pe fostul preşedinte în Butler, Pennsylvania, Routh a scris că el credea că Trump nu va merge la spital pentru a vizita supravieţuitorii. De asemenea, în postarea - una dintre cele câteva pe care le-a făcut despre atacul armat din 13 iulie din Butler, l-a îndemnat pe preşedintele Joe Biden ca acesta să îi viziteze la spital, în locul lui Trump.

La începutul acestui an, Routh l-a etichetat pe Biden într-o postare pe X: „POTUS, Campania ta ar trebui să se numească ceva de genul KADAF. Păstraţi America democratică şi liberă. Trump ar trebui să fie MASA ... face americanii sclavi din nou. DEMOCRAŢIA este pe buletinul de vot şi nu ne putem permite să pierdem”.

Într-o postare din iunie 2020 pe X adresată preşedintelui Trump de atunci, Routh a declarat că preşedintele ar câştiga realegerea dacă ar emite un ordin executiv pentru ca Departamentul de Justiţie să urmărească presupusele abateri ale poliţiei în urma morţii lui George Floyd, care a declanşat revolte şi proteste pe scară largă în Statele Unite.

Într-o altă postare din iunie 2020, Routh a scris pe contul X al lui Trump că, deşi a votat pentru el în 2016, „a sperat că preşedintele Trump va fi diferit şi mai bun decât candidatul”.

„Dar cu toţii am fost foarte dezamăgiţi şi se pare că eşti din ce în ce mai rău şi involuezi. Voi fi bucuros când vei pleca”, a scris el.

Are istoric de vot, cazier judiciar şi este subiectul unei sesizări FBI

Înregistrările arată că Routh, în vârstă de 58 de ani, a locuit în Carolina de Nord în cea mai mare parte a vieţii sale înainte de a se muta în 2018 la Kaaawa, Hawaii, unde, împreună cu fiul său, a condus o companie care construia magazii, potrivit unei versiuni arhivate a paginii web a afacerii.

Routh s-a înregistrat ca alegător neafiliat în Carolina de Nord în 2012, votând recent în persoană în timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat din martie, arată înregistrările.

Înregistrările privind finanţarea campaniilor federale arată că Routh a făcut 19 donaţii politice mici, în valoare totală de 140 USD, începând din 2019, folosind adresa sa din Hawaii pentru ActBlue, un comitet de acţiune politică care sprijină candidaţii democraţi şi cauzele progresiste.

De-a lungul anilor, el a avut mai multe confruntări cu forţele de ordine, inclusiv o condamnare din 2002 în care a fost acuzat de posesia unei arme de distrugere în masă, arată înregistrările judiciare de la Departamentul de Corecţie pentru Adulţi din Carolina de Nord.

Un articol din News & Record din acea perioadă relata că un bărbat cu acelaşi nume a fost arestat după o confruntare de câteva ore cu poliţia, spunând că a fost tras pe dreapta, a pus mâna pe o armă şi s-a baricadat în incinta unei afaceri locale. Compania de acoperişuri era deţinută de el, potrivit rapoartelor de la acea vreme.

Luni, agentul special FBI responsabil, Jeffrey Veltri, a declarat într-o conferinţă de presă că Routh a fost subiectul unei sesizări din 2019 către FBI, care a fost ulterior închisă. Nu au fost furnizate detalii cu privire la sesizare, iar Veltri a declarat că aceasta a fost înaintată autorităţilor locale de aplicare a legii.

„Urmărind sesizarea, presupusul reclamant a fost intervievat şi ... nu a confirmat furnizarea informaţiilor iniţiale. FBI a transmis aceste informaţii poliţiei locale din Honolulu”, a declarat el.

Avea o prezenţă pe reţelele de socializare şi era un susţinător înrăit al Ucrainei

Routh a lăsat în urmă o istorie extinsă pe reţelele sociale. Profilurile asociate cu Routh pe X, Facebook şi LinkedIn au fost eliminate de site-urile de socializare la câteva ore după incidentul de duminică.

În postările de pe reţelele de socializare şi în interviurile acordate mai multor instituţii de presă, Routh a făcut referire la războiul din Ucraina, inclusiv la eforturile sale evidente de a recruta oameni care să lupte în conflict.

Toate cele trei conturi care poartă numele lui Routh sugerează că acesta a fost un susţinător fervent al Ucrainei în conflictul în curs.

Acesta a făcut comentarii cu privire la recrutarea de soldaţi afgani pentru a lupta în Ucraina, precum şi pentru ca aceşti soldaţi să fie staţionaţi în Taiwan şi Haiti, potrivit unei analize a contului său de social media efectuată de Epoch Times înainte ca acesta să fie retras.

„Luptaţi şi muriţi pentru a opri agresiunea. Toată lumea ar trebui să fie indignată şi să ajute”, a scris el pe X în februarie 2023 despre Ucraina.

Într-un videoclip care circulă online, Routh a spus: „Este vorba despre bine împotriva răului”.

O înregistrare video realizată de The Associated Press îl arată pe Routh la o mică demonstraţie în Piaţa Independenţei din Kiev în aprilie 2022, la două luni după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea ţării. El ţinea o pancartă pe care scria: „Nu putem tolera corupţia şi răul pentru încă peste 50 de ani. Puneţi capăt Rusiei pentru copiii noştri”.

Routh a purtat o vestă albastră cu steagul SUA pe spate.

O carte care a fost scrisă de o persoană cu acelaşi nume - Ryan Routh - intitulată „Războiul fără victorie al Ucrainei: Defectul fatal al democraţiei, abandonul lumii şi cetăţeanul global - Taiwan, Afganistan, Coreea de Nord şi sfârşitul umanităţii”, de luni dimineaţă era încă disponibilă pe Amazon.

Cartea include multiple referiri la recrutarea de soldaţi afgani pentru a lupta în Ucraina. Unul dintre extrase spune:

„În timp ce talibanii comit genocid şi ucid majoritatea populaţiei afgane, avem 5.900 de soldaţi afgani pregătiţi să se desfăşoare în Ucraina şi avem 10.000 din armata liberă siriană (mai puţin 67 ucişi în cutremurul de săptămâna trecută) pe care Ucraina şi SUA refuză să le permită şi să îi coordoneze pentru a merge să lupte în Ucraina”.

A acordat mai multe interviuri presei

The New York Times a declarat duminică că l-a intervievat pe Routh în 2023 pentru un articol despre americanii care se ofereau voluntari pentru a ajuta la efortul de război din Ucraina. În acel articol, el a declarat ziarului că a călătorit în Ucraina şi a petrecut câteva luni acolo în 2022 şi că încerca să recruteze soldaţi afgani care au fugit de talibani pentru a lupta în Ucraina.

„Multe dintre celelalte conflicte sunt gri, dar acest conflict este cu siguranţă alb şi negru. Este vorba despre bine versus rău”, a declarat Routh într-un interviu postat de Newsweek România în iunie 2022, iar comentariile sale sugerau că se afla la Kiev în acel moment.

De asemenea, el avea un site web prin intermediul căruia încerca să strângă bani şi să recruteze voluntari care să meargă la Kiev pentru a se alătura luptei împotriva invaziei ruse. Mai multe fotografii care par să fi fost făcute în ultimii ani îl arătau în diverse locuri din Kiev, capitala Ucrainei. Alte fotografii îl arătau cu părul vopsit în galben şi albastru, într-o aparenta referire la culorile drapelului Ucrainei.

Routh a vorbit de mai multe ori cu reporterii CBS News, punându-i pe corespondenţii lor în contact cu luptători străini din Ucraina, potrivit postului de ştiri. Acesta a afirmat că el a spus adesea că doreşte să recruteze soldaţi care să lupte în Ucraina.

S-a întâlnit cu serviciile secrete

Duminică, şeriful comitatului Palm Beach, Ric Bradshaw, a declarat într-o conferinţă de presă că un agent Secret Service din echipa de securitate a lui Trump a intrat în contact cu suspectul, care a fugit de la faţa locului, şi că membrii agenţiei au deschis focul asupra acestuia.

O puşcă de tip SKS, o cameră GoPro şi două rucsacuri au fost descoperite lângă gardul de sârmă al terenului de golf, la aproximativ 400-500 de metri de Trump, în timp ce acesta juca golf.

Bradshaw a declarat că un martor a văzut, de asemenea, un bărbat sărind din tufişuri şi fugind într-un Nissan negru. Maşina a fost trasă pe dreapta la aproximativ 80 km nord de terenul de golf, a declarat biroul şerifului din Martin County.

Arestat de şerif pe autostrada I-95

Şeriful comitatului Martin, William D. Snyder, a declarat duminică reporterilor că o secţiune a autostrăzii Interstate 95 a fost închisă în timp ce oficialii îl luau pe Routh în custodie, descriind manevrele folosite de poliţie pentru a-l opri.

În descrierea lui Routh, şeriful a declarat că acesta părea calm şi nu a pus nicio întrebare cu privire la motivul pentru care era reţinut în timpul arestării pe I-95.

Routh a fost văzut în timp ce era arestat şi luat în custodie pe 15 septembrie în imaginile filmate cu camera de corp difuzate de biroul şerifului din Martin County.

În filmare, se aude cum adjuncţii şerifului spun: „Şofer... fă doi paşi la dreapta”, înainte ca adjuncţii să-l prindă şi să-i pună cătuşe la încheieturi. Routh, al cărui abdomen era parţial descoperit, nu a spus nimic în înregistrarea video publicată de birou.

Are un fiu care a vorbit cu presa

Fiul lui Routh, Oran Routh, a declarat duminică seară pentru CNN că acesta a fost „un tată iubitor şi grijuliu, şi un om cinstit şi muncitor”.

„Nu ştiu ce s-a întâmplat în Florida şi sper că lucrurile au fost doar exagerate, pentru că din puţinul pe care l-am auzit, nu pare a fi omul pe care îl cunosc să facă ceva nebunesc, cu atât mai puţin violent”, a spus el.

Tânărul Routh a mai declarat pentru Daily Mail că tatălui său nu-i place Trump. El a reiterat că tatăl său nu este o persoană violentă.

„Este tatăl meu şi tot ce a avut sunt câteva amenzi de circulaţie, din câte ştiu eu. Asta e o nebunie. Îmi cunosc tatăl şi îl iubesc, dar ăsta nu seamănă deloc cu el”, a spus fiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor