O nouă serie de explozii în Liban: Peste 100 de răniţi după detonarea staţiilor radio portabile ale Hezbollah
Staţiile radio portabile utilizate de Hezbollah au explodat miercuri după-amiază târziu în sudul Libanului şi în suburbiile sudice ale Beirutului, au declarat o sursă de securitate şi un martor, amplificând şi mai mult tensiunile cu Israelul, la o zi după explozii similare lansate prin intermediul pagerelor grupării, transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, cel puţin una dintre explozii a avut loc în apropierea unor funeralii organizate de gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, pentru cei ucişi cu o zi înainte, când mii de pagere utilizate de grup au explodat în întreaga ţară şi au rănit mulţi dintre militanţi.
Gruparea, care a fost dezorganizată pentru scurt timp de atacurile asupra pagerelor, a declarat miercuri că a atacat poziţii de artilerie israeliene cu rachete, în prima lovitură împotriva duşmanului său de când exploziile au rănit mii de membri ai săi în Liban şi au ridicat perspectiva unui război mai amplu în Orientul Mijlociu.
Staţiile radio portabile au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, cam în aceeaşi perioadă în care au fost cumpărate pagerele, a declarat o sursă de securitate.
Agenţia israeliană de spionaj Mossad, care are o lungă istorie de operaţiuni sofisticate pe teritoriu străin, a plasat explozibili în pagerele importate de Hezbollah cu luni înainte de detonările de marţi, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt şi o altă sursă.
Bilanţul morţilor a crescut la 12, inclusiv doi copii, a declarat miercuri ministrul libanez al Sănătăţii, Firass Abiad. Atacul de marţi a rănit aproape 3.000 de persoane, inclusiv mulţi dintre luptătorii grupării militante şi trimisul Iranului la Beirut.
Un producător taiwanez de pager a negat că ar fi produs dispozitivele de pager care au explodat în îndrăzneţul atac care a ridicat perspectiva unui război la scară largă între Hezbollah, susţinut de Iran, şi Israel.
Compania taiwaneză de telecomunicaţii Gold Apollo a declarat că dispozitivele au fost fabricate sub licenţă de către o companie numită BAC, cu sediul în capitala Ungariei, Budapesta.
Nu s-a ştiut imediat când a lansat Hezbollah cel mai recent atac cu rachete dar, în mod normal, gruparea anunţă astfel de atacuri la scurt timp după efectuarea lor, sugerând că a tras miercuri asupra poziţiilor de artilerie israeliene.
Hezbollah a promis să riposteze împotriva Israelului, a cărui armată a refuzat să comenteze exploziile. Cele două părţi au fost angajate în războaie transfrontaliere de la izbucnirea conflictului din Gaza în octombrie anul trecut, alimentând temerile legate de un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, care ar putea implica Statele Unite şi Iranul.
Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a acuzat Israelul că împinge Orientul Mijlociu în pragul unui război regional prin orchestrarea unei escaladări periculoase pe mai multe fronturi.
„Hezbollah vrea să evite un război total. Încă vrea să evite unul. Dar având în vedere amploarea, impactul asupra familiilor, asupra civililor, vor exista presiuni pentru un răspuns mai puternic”, a declarat Mohanad Hage Ali de la Carnegie Middle East Center.
Hezbollah, cel mai puternic proxy al Iranului în Orientul Mijlociu, a declarat că va continua să sprijine Hamas în Gaza şi că Israelul ar trebui să aştepte un răspuns la „masacrul” cu pagere care a lăsat luptători şi alte persoane însângerate, spitalizate sau moarte.
Un oficial Hezbollah a declarat că detonarea a fost „cea mai mare breşă de securitate” din istoria grupului.
Imaginile din spitale arătau bărbaţi cu diverse răni, unii la faţă, alţii cu degete lipsă şi răni deschise la şold, unde probabil erau purtate pagerele.
Complotul pare să fi fost pregătit de mai multe luni, au declarat mai multe surse. Acesta a urmat unei serii de asasinate ale comandanţilor şi liderilor Hezbollah şi Hamas, atribuite Israelului de la începutul războiului din Gaza.