Olaf Scholz: Germania doreşte schimburi comerciale cu Kazahstanul, dar nu va eluda sancţiunile impuse Rusiei

Olaf Scholz (Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

Germania este interesată de extinderea comerţului cu Kazahstan, asigurându-se în acelaşi timp că acest comerţ nu este folosit pentru a eluda sancţiunile UE împotriva Rusiei, a declarat cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei vizite în naţiunea din Asia Centrală, potrivit Reuters.

„Sunt recunoscător pentru dialogul de încredere dintre noi, prin care dorim să evităm ca schimburile comerciale dintre noi să fie utilizate în mod abuziv pentru a eluda sancţiunile”, a declarat Scholz.

După ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022, Occidentul a impus sancţiuni radicale Rusiei, determinând Moscova să caute rute ocolitoare pentru importul de tehnologie şi bunuri.

Surse au declarat că întreprinderile ruse care caută bunuri interzise de Occident le procură uneori de la companii cu sediul în Kazahstanul vecin sau în alte foste ţări sovietice. Guvernul de la Astana a declarat că va respecta sancţiunile.

Atât Scholz, cât şi preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, au declarat că ţările lor sunt interesate de intensificarea comerţului cu petrol, pământuri rare, litiu şi alte materii prime.

„Ambele părţi beneficiază de acest schimb, deoarece ne permite să ne diversificăm economiile şi să le facem mai rezistente. Un exemplu foarte concret în acest sens sunt livrările de petrol din Kazahstan, care ne-au ajutat foarte mult după ce Rusia a eşuat ca furnizor”, a declarat Scholz.

Cei doi s-au întâlnit înainte de o reuniune mai amplă între Scholz şi toţi cei cinci lideri din Asia Centrală, un exemplu de diplomaţie occidentală mai activă în ceea ce a fost în mod tradiţional „curtea din spate” a Rusiei.

Kazahstanul a intervenit deja pentru a înlocui Rusia ca furnizor de ţiţei pentru rafinăria Schwedt din Berlin. Vizita lui Scholz are loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va reduce vânzările de metale precum titanul către naţiunile „neprietenoase”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor