Microsoft: Un grup de propagandă rusesc, în spatele falsei poveşti cu Kamala Harris care ar fi fugit de la locul unui accident

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris (Youtube - screenshot)
Redacţia
18.09.2024

O afirmaţie falsă care circulă pe reţelele de socializare potrivit căreia Kamala Harris ar fi fost implicată într-o presupusă fugă de la locul accidentului în San Francisco, în 2011, este opera unei operaţiuni secrete ruseşti de dezinformare, potrivit unei noi cercetări realizate de Microsoft, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au descoperit că grupul a creat un videoclip, a plătit un actor pentru a apărea ca presupusă victimă şi a răspândit afirmaţia printr-un site web fals pentru un post de ştiri inexistent din San Francisco numit KBSF-TV. Grupul rus responsabil, pe care Microsoft îl numeşte Storm-1516, este descris ca o fermă de troli aliniată Kremlinului.

Citiți și Documente scurse din fabrica de troli a lui Putin: Cum a manipulat Rusia alegerile europene

Microsoft a declarat că descoperirea este un semn că Rusia îşi intensifică eforturile de influenţare externă înainte de alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Washington nu a răspuns la o cerere de comentarii din partea Reuters.

„Operaţiunile de influenţă ruseşti s-au străduit iniţial să redirecţioneze operaţiunile care vizează campania democrată după plecarea preşedintelui Biden din cursa prezidenţială din SUA 2024”, se arată într-o postare pe blog publicată marţi de Microsoft.

„Cu toate acestea, la sfârşitul lunii august, elemente ale prolificului grup rus Storm-1516 au început producerea de conţinut implicându-i pe vicepreşedinta Harris şi pe guvernatorul Walz în teorii ale conspiraţiei false şi aberante”, a declarat Microsoft, făcând referire la partenerul de candidatură al Kamalei Harris, Tim Walz.

Citiți și Cinci tactici de dezinformare folosite de Rusia pentru a încerca să influenţeze alegerile din SUA

Storm-1516 este cunoscut pentru producerea de videoclipuri înşelătoare cu actori pe ecran sau actori vocali care se dau drept avertizori sau jurnalişti care împărtăşesc informaţii false, scandaloase, spun experţii.

Un site web pentru KBSF-TV a fost creat cu puţin timp înainte de publicarea primului său articol referitor la presupusul incident de conducere, conform înregistrărilor online. Informaţia falsă - potrivit căreia candidata democrată la preşedinţie a lăsat paralizată o fată de 13 ani într-un accident şi a fugit de la faţa locului - a circulat pe platformele de socializare, inclusiv pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, folosind hashtag-ul #HitAndRunKamala.

În total, se estimează că videoclipul a fost vizionat de peste 2,7 milioane de ori.

Citiți și Supraveghere extinsă: Cum îţi poate schimba viaţa o simplă postare pe social media în China comunistă

„Multe entităţi din cadrul ecosistemului pro-rus au avansat videoclipul şi afirmaţiile sale”, a declarat Centrul de analiză a ameninţărilor al Microsoft.

La începutul acestei luni, Departamentul de Justiţie al SUA a formulat acuzaţii de spălare de bani împotriva a doi angajaţi ai reţelei media de stat ruse RT pentru ceea ce oficialii au declarat a fi o schemă de angajare a unei companii americane pentru a produce conţinut online în vederea influenţării alegerilor.

Oficialii americani susţin că scopul Rusiei este de a exacerba diviziunile politice din SUA şi de a slăbi sprijinul public privind ajutorul militar american acordat Ucrainei. Harris a declarat că, dacă va fi aleasă, va continua să sprijine Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor