SUA în alertă: Creşte brusc cantitatea de uraniu îmbogăţit rusesc trimis în China

Mostră de uraniu îmbogăţit. (- / AFP / Getty Images)
Redacţia
18.09.2024

Washingtonul se teme că Rusia trimite cantităţi mari de uraniu îmbogăţit în China, în încercarea de a se sustrage sancţiunilor impuse după invazia sa în Ucraina, potrivit Telegraph.

Importurile chineze de uraniu îmbogăţit din Rusia, cel mai mare exportator mondial de metal radioactiv, au crescut vertiginos în 2022 şi 2023, potrivit datelor publicate de Banca Mondială.

SUA investighează acum dacă uraniul, utilizat drept combustibil pentru centralele nucleare, este apoi importat în America.

China a început să trimită cantităţi mari de uraniu îmbogăţit în SUA doar după ce Congresul a adoptat o interdicţie privind importul acestui metal din Rusia, după invazia din Ucraina.

„Întrucât China ar putea încerca să îşi aroge un rol mai important pe pieţele mondiale de uraniu îmbogăţit, creşterea importurilor de uraniu îmbogăţit din Rusia ar putea facilita urmărirea ambiţiilor Beijingului”, se arată într-un raport din martie al think tank-ului Royal United Services Institute, cu sediul la Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor