Gaza publică identitatea celor 34.344 de palestinieni ucişi în războiul cu Israelul

Ruine în Khan Younis, Gaza (Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images)
Epoch Times România
18.09.2024

Ministerul Sănătăţii din Gaza a identificat 34.344 de palestinieni ucişi de atacurile israeliene în teritoriu, publicând o listă cu nume, vârste, sex şi numere de identificare ce acoperă mai mult de 80% dintre palestinienii ucişi în război până în prezent, relatează The Guardian.

Celelalte 7.613 persoane incluse în bilanţul morţilor, care depăşeşte acum 41.000, sunt palestinieni ale căror trupuri au fost primite de spitale şi morgi, dar a căror identitate nu a fost deocamdată confirmată.

Printre persoanele identificate se numără 169 de copii născuţi după atacurile Hamas din 7 octombrie, care au declanşat războiul, şi un bărbat născut în 1922.

Documentul are 649 de pagini, iar morţii sunt enumeraţi în mare parte în funcţie de vârstă. Populaţia din Gaza este tânără, iar registrul subliniază numărul mare de victime ale atacurilor israeliene asupra copiilor palestinieni.

Mai mult de 100 de pagini sunt pline cu numele victimelor sub 10 ani, iar primele nume de adulţi nu apar decât la pagina 215.

Oficialii israelieni pun sub semnul întrebării numărul deceselor furnizate de autorităţile din Gaza, susţinând că, deoarece Hamas controlează guvernul din Gaza, autorităţile sanitare din Gaza nu pot furniza cifre credibile.

Cu toate acestea, medicii şi funcţionarii publici din teritoriu au un bilanţ credibil din războaiele trecute. După mai multe conflicte între 2009 şi 2021, anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite au întocmit propriile liste ale celor morţi şi au constatat că acestea corespundeau îndeaproape cu cele din Gaza.

„Din păcate, avem trista experienţă de a ne coordona cu Ministerul Sănătăţii cu privire la cifrele victimelor la fiecare câţiva ani”, a declarat Farhan Haq, un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU. „Cifrele lor s-au dovedit a fi în general exacte”.

Autorităţile palestiniene au actualizat în mod regulat listele cu morţii confirmaţi. Această ultimă versiune adaugă peste 2 000 de nume.

Lista nu face distincţie între civili şi combatanţi, dar majoritatea celor 34.344 de morţi pot fi identificaţi ca civili doar pe baza vârstei şi a sexului. Printre aceştia se numără 11.355 de copii, 2.955 de persoane în vârstă de 60 de ani sau mai mult şi 6.297 de femei. De asemenea, au fost ucişi mulţi bărbaţi civili de vârstă combatantă.

Israelul susţine că a ucis 17.000 de militanţi, fără a furniza dovezi. Israelul nu furnizează o estimare a numărului de civili ucişi în Gaza.

Bilanţul oficial al deceselor furnizat de autorităţile din domeniul sănătăţii nu redă întreaga istorie a pierderilor palestiniene, deoarece exclude persoanele rămase sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite şi pe cele care nu au fost ucise direct de bombe sau gloanţe.

Se crede că aproximativ 10. 00 de persoane ucise de raidurile aeriene au rămas îngropate sub clădirile prăbuşite, deoarece nu a existat echipament greu sau combustibil pentru a săpa prin ruinele de oţel şi beton pentru a le căuta, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii.

Foametea, lipsa adăposturilor şi a medicamentelor, răspândirea rapidă a bolilor infecţioase şi prăbuşirea sistemului de sănătate au făcut multe alte victime. Autorităţile palestiniene intenţionează să îi numere pe cei morţi atunci când luptele vor înceta, a declarat doctorul Marwan al-Hams, directorul spitalelor de campanie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor