Slovacia oferă o soluţie pentru restabilirea fluxurilor de petrol rusesc prin Ucraina

(Getty Images)
Redacţia
27.07.2024

Slovacia a declarat vineri că a oferit Ucrainei o soluţie tehnică pentru a restabili livrările de petrol rusesc oprite către rafinăriile slovace şi maghiare, după avertismentele că o întrerupere parţială ar putea duce la penurii de combustibil încă din septembrie.

Slovacia şi Ungaria, membri estici ai Uniunii Europene, au fost afectate de oprirea fluxurilor de petrol de la grupul rus Lukoil prin Ucraina, după ce Kievul a impus sancţiuni împotriva companiei, punând sub presiune rafinăriile ungare şi slovace care sunt deţinute de grupul ungar de petrol şi gaze MOL, potrivit Reuters.

Disputa a arătat modul în care unele ţări din UE încă depind de energia rusească, la mai mult de doi ani după decizia blocului de a opri importurile de petrol rusesc ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina.

Guvernele de la Bratislava şi Budapesta, care se opun sancţiunilor împotriva Moscovei şi trimiterii de ajutor militar Kievului, au criticat Ucraina pentru oprirea livrărilor Lukoil şi solicită medierea UE în această dispută.

Gergely Gulyás, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat vineri că decizia Kievului este un şantaj pentru poziţiile Ungariei şi Slovaciei cu privire la războiul Rusiei în Ucraina.

Biroul guvernamental al Slovaciei a declarat că premierul Robert Fico a vorbit vineri cu omologul său ucrainean Denis Şmîhal.

"(Fico) a propus partenerilor ucraineni o soluţie tehnică la care ar trebui să participe mai multe state, inclusiv Slovacia", a precizat biroul, fără a oferi mai multe detalii.

De asemenea, biroul a declarat că sursele alternative de aprovizionare sunt mai scumpe şi ar putea să nu fie adecvate din punct de vedere tehnologic pentru rafinăria Slovnaft din Slovacia.

Negocierile intensive vor avea loc la cel mai înalt nivel în următoarele ore şi zile, a adăugat acesta.

Livrările de petrol de la alţi furnizori ruşi nu au fost întrerupte. În disputa Lukoil, cele două ţări doresc ca Comisia Europeană să utilizeze un acord de asociere cu Ucraina, pe baza căruia au afirmat că Kievul nu poate bloca tranzitul de petrol.

Slovacia, care spune că este ostatica Ucrainei şi a UE în această dispută, a cerut joi Comisiei să nu întârzie.

Oficialii maghiari au îndemnat, de asemenea, la acţiune vineri.

"Dacă situaţia nu este rezolvată, va exista o penurie de combustibil ... trebuie găsită o soluţie până în septembrie", a declarat Gulyás la o conferinţă de presă. "Ucraina şantajează cele două ţări care susţin pacea şi încetarea focului".

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a respins acuzaţiile Budapestei, afirmând că decizia Ucrainei de a suspenda tranzitul de petrol rusesc către Ungaria şi Slovacia nu are nimic de-a face cu şantajul.

Tamas Pletser, analist în domeniul petrolului şi gazelor la Erste Group Bank din Budapesta, a declarat că nu sunt probabile penurii mari de combustibil după vară, dar a spus că pentru MOL livrările Lukoil nu sunt "de neînlocuit, dar totuşi dureros de pierdut".

UE a impus sancţiuni asupra petrolului rusesc în 2022, deşi Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă au obţinut scutiri din cauza dependenţei lor de acesta. Rafinăriile cehe, deţinute de compania poloneză Orlen, nu au Lukoil ca furnizor, astfel încât nu au fost afectate în mod direct de dispută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor