Siegfried Mureşan: Parlamentul European va adopta o rezoluţie privind întărirea rezilienţei R. Moldova în faţa ingerinţelor Rusiei în alegerile din octombrie

Siegfried Mureşan, europarlamentar (facebook.com / Siegfried Mureşan)
Maria Maevschi
25.09.2024

În prima sesiune plenară a Parlamentului European din luna octombrie, unul dintre subiectele abordate de către europarlamentari va fi o rezoluţie despre Republica Moldova cu genericul „Întărirea rezilienţei Republicii Moldova în faţa ingerinţelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidenţiale”, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul român Siegfried Mureşan.

El a menţionat că se numără printre iniţiatorii acestei dezbateri şi rezoluţii insistând, în numele Grupului PPE, ca ele să fie incluse cât mai repede pe agenda Parlamentului.

De ce este important?

„Pe 20 octombrie, cetăţenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-şi alege preşedintele, dar şi pentru a vota la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De aceste voturi va depinde viitorul parcurs european al Republicii Moldova şi perspectivele de dezvoltare ale ţării.

Vedem, însă, destul de clar că Rusia continuă cu încercările de a destabiliza Moldova. Rusia doreşte ca Moldova să redevină un stat slab şi dependent de Moscova. Ca atare, va încerca să se implice în influenţarea alegerilor şi a referendumului, folosind mijloace ilegale precum finanţarea ilicită a politicienilor pro-ruşi sau manipularea şi propaganda. Aşa a procedat Rusia şi anul trecut, cu ocazia alegerilor locale din Moldova.

Tocmai de aceea, noi, Parlamentul European, vrem să transmitem autorităţilor şi oamenilor din Moldova că suntem alături de ei în eforturile de combatere a agresiunii ruse.

Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană, cu care am început, anul acesta, negocierile de aderare. Moldova este, de asemenea, un stat în vecinătatea noastră imediată. Ca atare, siguranţa şi stabilitatea Uniunii Europene depind şi de cât de sigură şi stabilă este Republica Moldova.

De aceea, trebuie să fim alături de Republica Moldova şi să ne asigurăm că Federaţia Rusă va eşua în încercarea de a sabota alegerile democratice din Republica Moldova. Voinţa oamenilor exprimată la urne, nu voinţa Rusiei, trebuie să se regăsească în rezultatul final al alegerilor.

Dezbaterea în plenul Parlamentului European va avea loc marţi, 8 octombrie, iar rezoluţia va fi votată în zilele următoare, cel mai probabil pe 9 sau 10 octombrie”, se arată în mesajul europarlamentarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor