Netanyahu promite să atace în continuare Libanul. Mesaj către civili: Războiul nostru nu e cu voi, e cu Hezbollah

Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)
Redacţia
25.09.2024

Pentru prima dată în conflictul cu Israelul, Hezbollah a lansat un atac cu dronă asupra unei baze navale care se află la sud de Haifa, informează Sky News, vizând baza navală Atlit, aflată la 80 de kilometri de graniţa libaneză.

Potrivit Zero Hedge, acesta este un atac semnificativ în adâncimea Israelului şi dezvăluie o rază extinsă de acţiune a rachetelor Hezbollah.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi târziu (ora locală) pe X: „Vom continua să lovim Hezbollah. Oricine are o rachetă în sufragerie şi o rachetă în garaj nu va mai avea o casă”.

Armata israeliană a susţinut în repetate rânduri că Hezbollah ia cu asalt casele oamenilor din sudul Libanului pentru a depozita rachete, drone şi muniţii.

„Războiul nostru nu este cu voi, războiul nostru este cu Hezbollah”, a avertizat el în mesaj, subliniind că Israelul nu îşi va opri loviturile.

„Nasrallah vă conduce spre marginea abisului. Eliberaţi-vă de strânsoarea lui Nasrallah, pentru binele vostru”, a adăugat Netanyahu în mesajul adresat populaţiei libaneze.

Mesaje contradictorii

Încă odată, preşedintele Biden a emis mesaje contradictorii cu privire la criza actuală din Orientul Mijlociu. În timp ce Israelul se află în a doua zi de lovituri aeriene mult intensificate asupra Libanului, pe fondul unei noi ofensive declarate, Biden a afirmat că Israelul are dreptul de a se apăra. Israelul va considera cu siguranţă acest lucru ca fiind o undă verde din partea administraţiei SUA.

„Orice ţară, orice ţară ar avea responsabilitatea corectă de a se asigura că un astfel de atac nu se va mai repeta niciodată”, a declarat Biden făcând referire la atacul din 7 octombrie. Dar apoi a subliniat rapid că în Gaza, „civilii nevinovaţi” trec, de asemenea, „prin iad”. El a spus: „Mii şi mii de oameni au fost ucişi, inclusiv lucrători umanitari. Prea multe familii dislocate, înghesuite într-un cort, confruntate cu o situaţie cumplită”. El a adăugat: „Ei nu au cerut acest război”.

Apoi, a adăugat că este „hotărât să prevină un război mai amplu care să cuprindă întreaga regiune” - dar acest lucru pare puţin prea târziu în acest moment, având în vedere evenimentele rapide din Liban.

Între timp, armata israeliană a declarat că atacul aerian de marţi asupra unei clădiri din sudul Beirutului l-a ucis pe Ibrahim Qubaisi, comandantul diviziei de rachete a Hezbollah. Oficialii libanezi au declarat până în prezent că şase persoane au fost ucise şi 15 au fost rănite în urma atacului, din totalul de 560 de persoane ucise în ultima zi şi jumătate. Hezbollah nu a confirmat încă moartea lui Qubaisi.

„De-a lungul anilor şi în timpul războiului, el a fost responsabil pentru lansările israeliene de pe frontul de acasă. Qubaisi era o sursă centrală de cunoştinţe în domeniul rachetelor şi era apropiat de conducerea militară superioară a Hezbollah”, a declarat IDF despre presupusa ţintă decedată.

Între timp, există temeri din ce în ce mai mari că, dacă Iranul intră direct în conflictul din Liban, Statele Unite ar putea apoi să intervină şi ar fi o escaladare haotică spre conflagraţia regională:

Raymond Murphy, profesor la Centrul irlandez pentru drepturile omului de la Universitatea din Galway, spune că situaţia din Liban este „extrem de periculoasă” şi că Israelul a atacat nu numai pentru a învinge Hezbollah, ci şi pentru a-l provoca să răspundă cu o forţă tot mai mare.

„Şi, ca o consecinţă, posibil cu scopul de a aduce Iranul în conflict, precum şi rebelii Houthi din Yemen, ceea ce ar forţa mâna Statelor Unite”, a declarat fostul pacificator al ONU pentru Al Jazeera din Galway, Irlanda.

„Deci, dacă situaţia escaladează şi Hezbollah cade în ceea ce este în esenţă o capcană întinsă de israelieni şi răspunde foarte energic... atunci şi Statele Unite vor interveni în apărarea Israelului”, a continuat Murphy. Aceasta după ce ieri Pentagonul a anunţat că a desfăşurat mai multe trupe în regiune, dar fără a dezvălui misiunea lor exactă sau baza de desfăşurare.

Corespondenţii regionali spun la sfârşitul după-amiezii de marţi (ora locală) că atacurile israeliene asupra suburbiilor din sudul Beirutului devin din ce în ce mai frecvente.

Casa Albă îndeamnă cetăţenii americani să părăsească Libanul

Marţi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a îndemnat toţi americanii să părăsească imediat Libanul atât timp cât mai există zboruri. Două zile de raiduri aeriene israeliene violente, care au vizat în special bastioanele Hezbollah din sud, au ucis cel puţin 558 de persoane şi au rănit 1 835, potrivit ultimelor cifre ale Ministerului Sănătăţii libanez. Situaţia devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce războiul ajunge la Beirut.

„Vrem să ne asigurăm că există încă opţiuni comerciale disponibile pentru ca americanii să plece, iar ei ar trebui să plece acum, cât timp aceste opţiuni sunt disponibile”, a declarat Kirby pentru ABC News.

Ambasada SUA la Beirut a emis, începând cu luna octombrie a anului trecut, mai multe alerte şi avertismente prin care le spune americanilor să părăsească ţară.

Dacă va exista scenariul în care sunt necesare evacuări directe de urgenţă ale cetăţenilor americani blocaţi, SUA are nave de război în Marea Mediterană.

Tot marţi, Israelul a lansat un al treilea atac aerian asupra capitalei libaneze, vizând din nou un cartier din sud, în ceea ce este posibil să fie o altă încercare de a elimina comandanţii Hezbollah. Armata israeliană afirma că a atacat peste 1 300 de ţinte ale Hezbollah în ultimele 24 de ore.

Începând de ieri şi pe parcursul nopţii, zeci de mii de civili şi-au croit drum pe autostrăzile înfundate din sud spre nord. Mulţi s-au revărsat în Beirut, în timp ce alţii s-au îndreptat spre nord, spre Tripoli.

Din punct de vedere istoric, Hezbollah s-a prezentat mult timp drept forţa de protecţie a locuitorilor din sud, astfel încât faptul că acum se luptă să asigure acest lucru este considerat de mulţi drept o lovitură negativă semnificativă pentru reputaţia sa.

În timp ce occidentalii şi libanezii deopotrivă caută o cale de ieşire, opţiunile de a ieşi din ţară se reduc rapid. Cei mai importanţi transportatori americani şi europeni au întrerupt deja cursele spre Beirut, dar transportatorii regionali li se alătură pe măsură ce Israelul extinde operaţiunile aeriene spre Beirut.

Companiile aeriene din Golf, inclusiv Emirates şi Qatar Airways, au suspendat temporar zborurile către Beirut pe măsură ce tensiunile dintre Israel şi Hezbollah au crescut.

„Siguranţa echipajului şi a clienţilor noştri este de cea mai mare importanţă şi nu va fi compromisă”, a declarat Emirates într-un comunicat, anunţând suspendarea zborurilor marţi şi miercuri.

Etihad Airways şi FlyDubai s-au alăturat, de asemenea, mai multor transportatori internaţionali care au suspendat serviciile din Beirut.

Cel mai recent atac aerian asupra Beirutului pare să fi lovit o singură clădire rezidenţială, iar Agenţia Naţională de Ştiri din Liban (NNA) a raportat mai multe victime. Rapoartele iniţiale din regiune spun că există cel puţin trei decese.

Incidentul s-a produs în cartierul Ghobeiri din sud, iar echipele de intervenţie încearcă să ajungă la persoanele care ar fi prinse între trei etaje grav avariate sau prăbuşite.

Între timp, presa israeliană raportează că „ţinta atacului aerian israelian din capitala libaneză Beirut este şeful unităţii de rachete a Hezbollah, au declarat surse din domeniul apărării pentru presa israeliană”. Cu toate acestea, în acest moment, soarta sa este necunoscută.

Între timp, Hezbollah a lansat peste 100 de rachete asupra nordului Israelului în ultimele câteva ore, iar alarmele aeriene au sunat frecvent în oraşul-port Haifa - care a fost atacat în ultimele zile.

Organizaţia Naţiunilor Unite face apel la o dezescaladare urgentă, afirmând că diplomaţia este încă posibilă, dar pe teren se pare că această şansă a fost pierdută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor