După ce Rusia a ras de pe faţa pământului oraşe întregi în Ucraina, Lavrov acuză ONU că închide ochii la incursiunea din Kursk

Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)
Redacţia
25.09.2024

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat ONU că închide ochii la excesele comise de forţele ucrainene în incursiunea lor în regiunea Kursk din Rusia, lansată luna trecută, transmite Reuters.

Într-un interviu acordat agenţiei ruse de presă TASS în marja Adunării Generale a ONU de la New York, publicat miercuri dimineaţă, Lavrov a declarat că „grupările teroriste” ucrainene folosesc arme occidentale pentru a comite acte fără discernământ în Kursk.

„Acolo bombardează case în fiecare zi, bombardează instituţii sociale, cetăţeni paşnici care se deplasează cu maşinile lor către locuri mai sigure”, a declarat el pentru agenţia de presă.

„Nu am auzit nicio voce din partea reprezentanţilor ONU responsabili pentru drepturile omului, inclusiv, desigur, a secretarului general”, a adăugat el, referindu-se la secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ucraina şi organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat Rusia de bombardamente fără discernământ asupra civililor şi de alte atrocităţi de când a lansat invazia la scară largă împotriva ţării vecine în februarie 2022.

Kievul susţine că se apără împotriva unui război de cucerire în stil imperial, menit să îi şteargă identitatea naţională. Rusia descrie acţiunea sa drept o operaţiune specială de protejare a propriei securităţi împotriva unui Occident ostil.

Forţele ucrainene au trecut graniţa în regiunea Kursk la începutul lunii august, oficialii afirmând că au capturat porţiuni mari de teritoriu şi aproximativ 100 de aşezări.

Armata rusă a susţinut în ultimele săptămâni că a recucerit o parte din aceste oraşe şi sate. Rusia, care a declarat anterior că este dispusă să poarte discuţii cu Ucraina dacă Kievul îşi retrage forţele din patru regiuni anexate de Rusia, afirmă acum că nu pot exista discuţii atât timp cât trupele rămân în Kursk.

În comentariile sale, Lavrov a încercat să semene îndoieli, avertizând ţările din Europa de Est, aliaţi sovietici în timpul Războiului Rece şi acum parte a NATO şi a Uniunii Europene, că liderii ţărilor occidentale le dispreţuiesc.

„Ţările est-europene aflate acum sub aripa NATO sau sub cupola Uniunii Europene trebuie să înţeleagă ce simt stăpânii lor faţă de ele. Ei nu au încredere în ele. Nici măcar nu vor să îi lase să se apropie de posturi importante”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor