Consiliul de Securitate al ONU. Zelenski face apel la o "acţiune" globală pentru a forţa Rusia la pace

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adersându-se Consiliului de Securitate al ONU, 24 septembrie 2024 (Facebook - Volodimir Zelenski / screenshot)
Redacţia
25.09.2024

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins marţi ideea de discuţii de pace cu Moscova, solicitând în schimb o „acţiune” globală nespecificată pentru a forţa Rusia să încheie pace după invadarea ţării sale şi pentru a se conforma cerinţei Cartei ONU ca fiecare ţară să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor celorlalte naţiuni, transmite AP News.

Zelenski a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că preşedintele rus Vladimir Putin comite „o crimă internaţională” şi a încălcat atât de multe reguli internaţionale încât nu se va opri singur.

„Şi acesta este motivul pentru care acest război nu poate pur şi simplu să dispară. Acesta este motivul pentru care acest război nu poate fi calmat prin discuţii. Rusia poate fi doar forţată să intre în pace şi exact de asta este nevoie - forţarea Rusiei să încheie pace ca unic agresor în acest război, unic violator al Cartei ONU”, a declarat Zelenski la o întâlnire în marja reuniunii anuale a liderilor mondiali în cadrul Adunării Generale.

La reuniunea la nivel înalt privind războiul declanşat împotriva Ucrainei au participat miniştri din 14 dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului. Din partea Rusiei a participat ambasadorul la ONU, Vassili Nebenzia.

Nebenzia a deschis reuniunea protestând faţă de faptul că Zelenski a fost din nou în centrul atenţiei ONU. De asemenea, el a criticat Slovenia - care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului în această lună - pentru că a permis „corului” liderului ucrainean să vorbească. El s-a referit la 10 membri ai Uniunii Europene şi ai NATO care nu fac parte din consiliu, dar mărşăluiesc „în pas ferm” de fiecare dată când vin la consiliu „pentru a defăima Federaţia Rusă”.

„Când vine vorba de a asculta aceste declaraţii demodate şi aceste declaraţii de tip cookie-cutter (standardizate - n.n.), nu avem nicio intenţie de a pierde timpul cu asta”, a declarat Nebenzia.

Suveranitatea Ucrainei este apărată

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a informat consiliul, reiterând sprijinul ferm al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în temeiul Cartei ONU.

„Invazia la scară largă lansată de către Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022 - în urma anexării ilegale a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol în urmă cu un deceniu - reprezintă o încălcare clară a acestor principii”, a declarat şeful ONU.

Zelenski a declarat că Ucraina ştie că unele ţări doresc să discute cu Putin. Dar, a întrebat el, „ce ar putea auzi de la el - că este supărat pentru că ne exercităm dreptul de a ne apăra poporul, sau că vrea să continue războiul şi teroarea doar pentru ca nimeni să nu creadă că a greşit?”

China a solicitat în mod repetat discuţii între Ucraina şi Rusia. Ministrul său de Externe, Wang Yi, a declarat în cadrul consiliului că suferinţa, distrugerea şi volatilitatea crescândă din regiune „trebuie schimbate”.

Wang a subliniat că preşedintele chinez Xi Jinping consideră că „suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor ar trebui respectate”. China continuă negocierile de pace şi desfăşoară o diplomaţie de navetă, a spus Wang, iar eforturile sale au primit un sprijin internaţional larg. El a menţionat un plan de pace comun China-Brazilia, emis la începutul acestui an.

De asemenea, Zelenski a vizat ţările care furnizează arme şi muniţii Rusiei, spunând Consiliului că Moscova nu are niciun motiv legitim să facă din Iran şi Coreea de Nord „complici de facto”.

China, Iranul şi Coreea de Nord, acuzate la pachet că ajută Rusia

Secretarul de stat american Antony Blinken a ridicat probleme similare, dar a acuzat, de asemenea, China, care are legături strânse cu Rusia, că furnizează Rusiei maşini-unelte, microelectronică şi alte articole pe care le foloseşte „pentru a-şi reconstrui, realimenta şi amplifica maşina de război şi pentru a-şi susţine războiul brutal”.

Wang, care a vorbit după el, nu a răspuns direct, dar a afirmat: „De asemenea, doresc să clarific faptul că, în ceea ce priveşte problema Ucrainei, orice mişcare de a transfera responsabilitatea asupra Chinei sau de a ataca şi defăima China este iresponsabilă şi nu va duce nicăieri”.

Blinken a acuzat, de asemenea, Iranul că a furnizat drone înarmate Rusiei începând din 2022 şi că a transferat sute de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în urmă cu câteva săptămâni - ceea ce noul său preşedinte, Masoud Pezeshkian, a negat. Coreea de Nord a livrat, de asemenea, trenuri încărcate cu arme şi muniţii Rusiei, inclusiv rachete balistice şi cartuşe de artilerie, a declarat Blinken.

„Cu cât Rusia se bazează mai mult pe sprijinul lor, cu atât Iranul şi Coreea de Nord obţin mai mult în schimb. Şi cu cât Putin dă mai mult Phenianului şi Teheranului, cu atât exacerbează mai mult ameninţările la adresa păcii şi securităţii”, a spus Blinken.

Pentru cei care întreabă cum pot Statele Unite şi alţii să ajute Ucraina să se apere şi să critice ţările care furnizează material militar Rusiei, Blinken a subliniat că răspunsul este simplu: „Rusia este agresorul, Ucraina este victima”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor