Anchetă în Norvegia cu privire la presupusele legături cu pagerele şi walkie-talkie-urile care au explodat în Liban

(Getty Images)
Redacţia
25.09.2024

Poliţia de securitate norvegiană (PST) a demarat o anchetă preliminară cu privire la informaţiile potrivit cărora o companie deţinută de Norvegia ar avea legătură cu vânzarea de pagere către gruparea militantă libaneză Hezbollah care au explodat săptămâna trecută, a declarat un avocat al poliţiei pentru Reuters.

În cursul unei perioade de două zile, săptămâna trecută, mii de pagere, precum şi walkie-talkie-uri utilizate de agenţii Hezbollah, au explodat în Liban, omorând cel puţin 39 de persoane şi rănind mii. În general, se crede că atacurile au fost comise de Israel, care nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa.

Nu este clar cum şi când pagerele au fost modificate şi dotate astfel încât să poată fi detonate de la distanţă. Taiwan, Ungaria şi Bulgaria investighează deja posibile legături în lanţul de aprovizionare.

„PST a iniţiat o investigaţie preliminară pentru a determina dacă există motive pentru începerea unei investigaţii (complete) pe baza acuzaţiilor din mass-media conform cărora o companie deţinută de Norvegia ar fi fost implicată în distribuirea de pagere către Hezbollah”, a declarat avocatul PST, Haris Hrenovica, într-un mesaj text.

Anterior, el a declarat agenţiei norvegiene de ştiri NTB că poliţia nu are suspiciuni specifice în acest moment.

Autorităţile bulgare au declarat săptămâna trecută că investighează compania Norta Global Ltd, cu sediul la Sofia, după un raport al presei maghiare potrivit căruia aceasta ar fi fost implicată în facilitarea vânzării pagerelor.

Societatea a fost înfiinţată în 2022 de cetăţeanul norvegian Rinson José, în vârstă de 39 de ani, conform registrului societăţilor din Bulgaria. Acesta a semnat actul constitutiv al societăţii la Consulatul bulgar din Oslo.

Contactat telefonic miercurea trecută, José a refuzat să comenteze despre pagere şi a închis când a fost întrebat despre afacerea bulgară. El nu a răspuns apelurilor şi mesajelor text repetate.

Când Reuters a încercat să îl sune marţi în această săptămână, apelul a fost direcţionat către un serviciu de răspuns.

Profilul Linkedin al lui José arată că acesta a fost angajat de DN Media Group din februarie 2020. DN Media Group a declarat că a lucrat în departamentul de vânzări şi că a plecat la o conferinţă în Boston pe 17 septembrie.

El şi-a contactat ultima dată colegii prin e-mail la 18 septembrie, potrivit presei norvegiene. Angajatorul său a declarat că nu a mai reuşit să îl contacteze de atunci.

Reuters afirmă că nu a găsit nicio dovadă care să lege Norta Global de DN Media Group.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor