Economist chinez de top dispare după ce l-a criticat pe Xi Jinping într-o discuţie privată

Xi Jinping (Getty Images)
Redacţia
25.09.2024

Un economist chinez de top de la un thinktank guvernamental ar fi dispărut după ce a fost sancţionat pentru că l-a criticat pe Xi Jinping într-un grup privat de chat, transmite The Wall Street Journal.

Concret, este vorba desprer Zhu Hengpeng, în vârstă de 55 de ani, care a fost anchetat, reţinut şi îndepărtat din posturile sale după ce ar fi criticat modul în care liderul comunist Xi Jinping intelege să gestioneze cea de-a doua economie ca mărime din lume. Criticile fuseseră exprimate într-un grup privat de chat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

În utlimul deceniu, Hengpeng a fost director adjunct al Institutului de Economie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, condusă de stat, iar anchetarea lui vine în contextul în care Partidul Comunist îşi intensifică eforturile de a elimina comentariile negative cu privire la sănătatea economică a Chinei.

Beijingul s-a străduit să revitalizeze o economie slabă, îngreunată de prăbuşirea sectorului imobiliar şi de încrederea scăzută a consumatorilor şi al întreprinderilor - slăbiciuni care, potrivit unor economişti, au fost exacerbate de eforturile lui Xi de a stimula sectorul de stat, de a ţine în frâu ceea ce el consideră excese capitaliste şi de a proteja China împotriva ameninţărilor străine percepute.

Sub conducerea lui Xi, partidul a pus în aplicare o amplă campanie de reprimare a disidenţei, care a pedepsit criticii conducerii sale în interiorul partidului şi în afara acestuia, unele ţinte importante, inclusiv oameni de afaceri şi academicieni influenţi, fiind reţinute, încarcerate sau forţate să plece în exil. Autorităţile au înăsprit, de asemenea, controlul asupra datelor, restricţionând accesul la informaţii importante pentru investitori şi analişti în ceea ce priveşte perspectivele asupra economiei Chinei.

Zhu împlineşte 55 de ani luna aceasta şi a fost reţinut în primăvară după o serie de remarci critice şi îndrăzneţe într-o discuţie de grup privată pe aplicaţia de mesagerie mobilă WeChat, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă.

Observaţiile sale au inclus comentarii despre economia în declin a Chinei şi critici voalate la adresa lui Xi, a declarat una dintre persoane.

Nu s-a putut stabili care presupuse infracţiuni au făcut obiectul anchetei. De atunci, Zhu a fost demis din funcţiile deţinute la Institutul de Economie CASS, unde a fost şi secretar adjunct al partidului. De asemenea, numele său a dispărut de pe lista online a personalului unui think tank afiliat prestigioasei Universităţi Tsinghua din Beijing.

CASS, un grup de reflecţie la nivel ministerial direct subordonat Consiliului de Stat, aşa cum este cunoscut cabinetul chinez, consiliază partidul şi conducerea guvernului cu privire la elaborarea politicilor.

Zhu a lucrat mai mult de două decenii în cadrul think tank-ului, unde s-a specializat în economia sănătăţii, consiliind guvernul cu privire la politicile legate de reorganizarea spitalelor şi accesul la îngrijiri medicale, şi a devenit un comentator influent pe astfel de teme. A fost numit director adjunct al CASS Institute of Economics în 2014.

De asemenea, a fost director independent la China Meheco Group, o firmă farmaceutică deţinută de stat, între 2013 şi 2015, conform declaraţiilor companiei.

Nu s-a putut stabili stadiul investigaţiei asupra lui Zhu şi nu era clar dacă acesta avea reprezentare juridică. Acesta nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin e-mail. Nimeni nu a răspuns când s-a sunat la uşa unui apartament din Beijing care figurează ca adresa acestuia într-un dosar al unei societăţi din Hong Kong.

Biroul de informare al Consiliului de Stat, care se ocupă de întrebările presei pentru guvernul chinez, nu a răspuns la o solicitare de a transmite întrebările către cea mai înaltă agenţie disciplinară a Partidului Comunist.

Ancheta a coincis cu o campanie de îndoctrinare a personalului CASS, menită să impună respectarea regulilor Partidului Comunist. Membrilor de partid cu funcţii de conducere li s-a cerut să semneze promisiuni oficiale privind insuflarea disciplinei şi li s-a reamintit să respecte „cele 10 interdicţii”, o listă de activităţi interzise care include publicarea de materiale necorespunzătoare şi colaborarea cu entităţi străine fără aprobare.

Preşedintele CASS, Gao Xiang, un istoric senior văzut ca o persoană loială lui Xi, a condus personal planificarea şi executarea campaniei, potrivit unui raport publicat de academie. Oficialii ar trebui să fie „temători în inimile lor, atenţi cu cuvintele lor şi reţinuţi în acţiunile lor”, a spus Gao la o sesiune de îndoctrinare din iunie, se arată în raport.

Ultima apariţie publică cunoscută a lui Zhu a fost la sfârşitul lunii aprilie, când a vorbit la o conferinţă a industriei de îngrijire a bătrânilor organizată de revista de ştiri financiare Caixin. El a sugerat că China ar putea acoperi lacunele de finanţare din sistemul său de pensii punând tinerii chinezi să contribuie la pensiile părinţilor lor şi emiţând mai multe obligaţiuni guvernamentale, atât timp cât oamenii rămân încrezători în economie, a declarat revista.

Comentariile raportate în Caixin au provocat o agitaţie pe reţelele de socializare, unde unii utilizatori au afirmat că ideea ar spori povara asupra tinerilor chinezi, deja presaţi de creşterea costurilor de trai şi de perspectivele slabe de angajare.

Zhu fusese programat să vorbească la o conferinţă din 25 mai organizată de Centrul pentru Dezvoltare Industrială şi Guvernanţa Mediului (CIDEG) al Universităţii Tsinghua, unde a fost membru al comitetului academic, conform unui program publicat înainte de eveniment. Cu toate acestea, raportul centrului de după conferinţă nu l-a menţionat pe Zhu, nici ca vorbitor, nici ca participant. Numele său nu a apărut pe o listă de participanţi, iar locul său de vorbitor a fost ocupat de un alt cadru universitar, potrivit unor persoane familiarizate cu conferinţa.

Numele lui Zhu a dispărut din lista online a funcţionarilor de top ai Institutului de Economie CASS, precum şi din lista online a membrilor comitetului academic al Tsinghua CIDEG.

Nu s-a putut stabili cu exactitate când au fost eliminate aceste menţiuni. Zhu se alăturase comitetului academic al CIDEG în decembrie 2022, iar astfel de numiri sunt de obicei pe durată nedeterminată, potrivit unei persoane care cunoaşte problema.

CASS şi CIDEG nu au răspuns la solicitările de comentarii.

În august, administratorii CASS au remaniat conducerea Institutului de Economie, înlocuind secretarul de partid şi directorul acestuia şi numind în acelaşi timp un nou director adjunct, conform unui anunţ oficial. CASS nu a emis nicio notificare cu privire la modificarea statutului lui Zhu.

Noul secretar de partid, Gong Yun, este un specialist în politică şi ideologie, având o pregătire în istorie şi scriind cărţi despre Mao Zedong. Acesta a sosit după o scurtă perioadă la Institutul de Finanţe şi Bănci al CASS, unde fusese numit secretar de partid şi director adjunct cu puţin peste un an înainte, în iunie 2023.

Noul director, Li Xuesong, este un economist care a condus anterior Institutul de economie cantitativă şi tehnologică al CASS. El este, de asemenea, membru al legislativului chinez, care în mare parte aprobă prin vot.

La câteva săptămâni după numiri, Gao a condus o întâlnire cu înalţi funcţionari ai CASS pentru a rezuma realizările campaniei de îndoctrinare.

„Studierea disciplinei de partid este un proces de dezvoltare a spiritului de partid şi de unificare a gândirii”, se arată într-un raport al CASS privind reuniunea. Academia, a spus acesta, trebuie „să se străduiască să construiască o armată de teoreticieni şi academicieni loiali şi de încredere”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor