Fără echivoc. SUA anulează invitaţia adresată premierului Georgiei la o recepţie a lui Biden cu liderii ONU

Premierul georgian Irakli Kobakhidze (Getty Images)
Redacţia
25.09.2024

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va găzdui lideri mondiali şi oficiali de rang înalt ai ONU la o recepţie tradiţională la New York pe 25 septembrie, dar, după cum relatează publicaţia Vocea Americii, invitaţia adresată premierului Irakli Kobakhidze, care conduce delegaţia georgiană la Adunarea Generală a ONU, a fost anulată.

Potrivit sursei citate, Kobakhidze se afla iniţial pe lista celor invitaţi la recepţia preşedintelui american, însă administraţia Biden i-a anulat invitaţia la eveniment. Un înalt oficial al administraţiei şi o altă sursă din Congres au confirmat anularea invitaţiei şi, ulterior, acest lucru a fost confirmat şi de biroul prim-ministrului.

Odată cu anularea invitaţiei, administraţia prezidenţială americană a refuzat, de asemenea, toate întâlnirile cu delegaţia georgiană, iar Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, a refuzat, de asemenea, să se întâlnească cu premierul Kobakhidze. Pe baza acestor informaţii, biroul prim-ministrului afirmă că „o întâlnire cu Sullivan nu a fost planificată”.

Vorbind despre acest lucru, un alt oficial de rang înalt al administraţiei SUA adaugă că „acţiunile şi declaraţiile recente ale guvernului georgian indică o lipsă şocantă de respect pentru democraţie şi pentru voinţa poporului georgian”. Cu toate acestea, el spune că nu va vorbi despre detaliile discuţiilor diplomatice individuale.

Motivul pentru acest pas este comportamentul antidemocratic al guvernului georgian şi o serie de măsuri, inclusiv aşa-numita Adoptarea legii privind agenţii străini, demersul biroului anticorupţie împotriva organizaţiilor neguvernamentale - «Transparency International Georgia» şi «Choose Europe», precum şi declaraţiile făcute de puterea de la guvernare cu privire la interzicerea partidelor de opoziţie.

Potrivit sursei citate, ultima comunicare cu guvernul georgian nu a dat administraţiei americane speranţa că Tbilisi îşi va schimba cursul. Dimpotrivă, paşii guvernului georgian conving administraţia că acesta este hotărât să ignore integrarea euro-atlantică a Georgiei şi voinţa poporului georgian.

„Vocea Americii” a contactat administraţia Guvernului Georgiei cu solicitarea unui comentariu pe această temă, împreună cu publicarea materialului. Biroul prim-ministrului, după cum s-a menţionat, în răspuns confirmă anularea invitaţiei la recepţie, adăugând că „o întâlnire cu Sullivan nu a fost programată”.

Preşedintele Statelor Unite, ca parte a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, organizează în mod tradiţional o astfel de recepţie pentru liderii mondiali în fiecare an la New York. De asemenea, în mod tradiţional, de regulă, liderii majorităţii ţărilor lumii sunt invitaţi la recepţie, cu excepţia unor ţări precum Iranul, Coreea de Nord şi altele.

După ce guvernul Georgiei a adoptat Legea privind agenţii străini, Departamentul de Stat a început o revizuire cuprinzătoare a tuturor relaţiilor SUA-Georgia. În acest proces, zeci de actuali şi foşti oficiali ai Georgiei şi membrii familiilor acestora au fost supuşi restricţiilor privind vizele. Ajutorul financiar, de care a beneficiat în mod direct guvernul georgian, a fost oprit. Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei de Stat al SUA a impus sancţiuni împotriva a patru persoane: şeful Departamentului de Afaceri Speciale al Ministerului Afacerilor Interne din Georgia, Zviad Kharazishvili, adjunctul său, Miller Lagazauri, fondatorul „Alt-Info” - Konstantine Morgoshia - şi Zurab Makharadze, care are legătură cu aceeaşi organizaţie.

Statele Unite ale Americii au elaborat sancţiuni împotriva lui Bidzina Ivanishvili, preşedinte de onoare al „Visului georgian” şi fost premier, şi iau în considerare impunerea acestora în viitorul apropiat. Această informaţie a fost confirmată pentru publicaţia georgiană de doi oficiali de rang înalt ai guvernului american şi de alte două surse apropiate de administraţie. Sursele au vorbit cu VOA sub rezerva anonimatului din cauza naturii problemei. Potrivit surselor, activitatea privind pachetul de sancţiuni va fi condusă de Departamentul Trezoreriei şi de Departamentul de Stat al SUA.

„Avem informaţii că el [Bidzina Ivanishvili] a luat măsuri pentru a dezvolta relaţiile cu oligarhii ruşi, a luat măsuri pentru a oferi Rusiei un acces mai bun la piaţa georgiană. De fapt, el a efectuat anumite acţiuni la instrucţiunile serviciului de informaţii rus”, a declarat un oficial de rang înalt al guvernului american într-o conversaţie telefonică, sub rezerva anonimatului, din cauza sensibilităţii problemei.

Vorbind cu o parte a presei georgiene la New York, premierul Kobakhidze a declarat la 23 septembrie că Bidzina Ivanishvili este şantajat.

„Şantajul împotriva domnului Bidzina Ivanishvili continuă”, - aşa a răspuns prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, la întrebarea adresată de jurnalist cu privire la posibilele sancţiuni ale Statelor Unite împotriva lui Bidzina Ivanishvili, preşedintele de onoare al «Visului georgian».

„Ştiţi că este deja sub sancţiuni de facto. Au îngheţat 2 miliarde USD în Europa, dar acum şantajul continuă într-o formă diferită. Auziţi ameninţări cu sancţiuni oficiale. Desigur, într-un fel sau altul, aceşti oameni nu îşi vor atinge scopul, ştiţi cu toţii care este scopul - vor să îl forţeze pe Bidzina Ivanishvili să facă un pas care este împotriva intereselor naţionale ale Georgiei. Desigur, acest şantaj nu poate avea succes nici acum. Ceea ce nu au reuşit să înveţe este că ceea ce nu funcţionează de ani de zile, nu va funcţiona nici peste ani de zile. Prin urmare, acest şantaj este, de asemenea, sortit eşecului”, a declarat prim-ministrul Kobakhidze la 23 septembrie la New York, vorbind cu o parte a mass-media georgiene TV.

Anterior, pe 18 septembrie, vorbind despre impunerea de sancţiuni de către Departamentul Trezoreriei Statelor Unite împotriva a doi ofiţeri de poliţie de rang înalt, Irakli Kobakhidze a declarat că decizia de a impune sancţiuni a fost luată de „anumite forţe”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor