Seulul avertizează cu privire la acţiuni militare din cauza baloanelor de gunoi nord-coreene

Un balon despre care se crede că a fost trimis de Coreea de Nord, care transporta diverse obiecte, inclusiv ceea ce părea a fi gunoi şi excremente, este văzut deasupra unui câmp de orez la Cheorwon, Coreea de Sud, 29 mai 2024. (X)
Redacţia
24.09.2024

Coreea de Sud a avertizat cu privire la posibile acţiuni militare în cazul în care Coreea de Nord continuă să lanseze mai multe baloane cu gunoi peste graniţă, o rară ameninţare directă de represalii de când Phenianul a început să le trimită în mai, potrivit Bloomberg.

Cel mai recent lot de baloane pline cu gunoaie a perturbat, luni, operaţiunile de la principalul aeroport internaţional Incheon din Coreea de Sud pentru mai mult de 90 de minute şi vine în contextul în care tensiunile de-a lungul graniţei puternic militarizate cu Coreea au crescut în ultimele luni.

„Armata noastră va lua măsuri militare severe dacă baloanele de gunoi ale Coreei de Nord continuă să ameninţe grav siguranţa poporului nostru sau dacă se consideră că au depăşit linia”, a declarat luni şeful Statului Major al Coreei de Sud, refuzând să detalieze ce măsuri sunt luate în considerare.

Oficialii sud-coreeni au declarat anterior că vor trata cu severitate Nordul în cazul în care acesta va face vreun rău poporului sud-coreean, dar este neobişnuit ca oficialii să vorbească despre un răspuns militar de retorsiune la baloanele de gunoi.

Coreea de Nord a trimis peste 5.500 de baloane încărcate cu gunoaie peste graniţă de la sfârşitul lunii mai, în semn de furie faţă de exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud cu SUA şi faţă de alte acţiuni la graniţă, pe care Phenianul le consideră de mult timp o ameninţare la adresa suveranităţii sale.

Baloanele au fost o pacoste pentru Seul şi zonele învecinate, unele provocând chiar incendii. Cu toate acestea, Coreea de Sud s-a abţinut să le doboare, de teama răspândirii unor posibile materiale nocive sau a unor daune colaterale provocate de focurile de armă în zonele foarte populate. Majoritatea baloanelor din Coreea de Nord au conţinut până acum articole precum hârtii uzate, mucuri de ţigară şi piese de pantofi.

Tensiunile de-a lungul frontierei, unde cele două ţări au poziţionat sute de mii de soldaţi, au crescut. Un înalt oficial sud-coreean a avertizat în iulie că Phenianul ar putea lua în considerare un test nuclear în apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA, pentru a-şi spori vizibilitatea.

Coreea de Nord a publicat primele fotografii ale unei instalaţii de îmbogăţire a uraniului pentru bombe atomice la începutul acestei luni, care îl arată pe liderul Kim Jong-un vizitând o instalaţie aflată în centrul unui program care a fost un punct de fricţiune cu SUA timp de decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor