F-15 japoneze lansează rachete de avertizare după ce un avion spion rusesc a încălcat de 3 ori spaţiul aerian nipon

Un avion de luptă japonez F-15. (Captură Foto)
Redacţia
24.09.2024

Aliatul SUA, Japonia, a avut parte, luni, de o întâlnire periculoasă cu un avion militar rusesc. Potrivit Zero Hedge, ministerul nipon al Apărării a condamnat ceea ce a descris ca fiind o încălcare flagrantă a spaţiului aerian japonez.

Şeful apărării, Minoru Kihara, a relatat într-un briefing de presă că un avion de recunoaştere rusesc Il-38 a încălcat spaţiul aerian al Japoniei deasupra insulei Rebun, în nordul îndepărtat al lanţului insular japonez. Aceasta nu este departe de principala insulă nordică Hokkaido.

„Încălcarea spaţiului aerian a fost extrem de regretabilă”, a declarat Kihara, detaliind că, în urma acestei încălcări, Tokyo a «protestat ferm» la Moscova pe canale diplomatice, cerând ca pe viitor să fie puse în aplicare măsuri preventive.

Este important de menţionat că Japonia a dezvăluit că a trimis de urgenţă mai multe avioane de luptă F-15 şi F-35 ca răspuns la încălcarea spaţiului aerian, iar avionul rusesc a părut să ignore avertismentele iniţiale.

Atunci, avioanele de vânătoare japoneze au tras rachete de semnalizare pentru a intensifica avertismentul, după care avionul rus a părăsit în cele din urmă zona.

Ministerul nipon al Apărării a descris faptul că avionul a încălcat spaţiul aerian suveran de trei ori în timpul unui zbor total de cinci ore. Avionul rusesc a petrecut până la un minut în interiorul spaţiului aerian al Japoniei în timpul fiecărui caz de încălcare.

China şi Rusia au desfăşurat patrule navale şi aeriene comune în zonă, punând forţele americane şi japoneze în stare de alertă maximă. Recent, a avut loc şi o traversare navală comună a regiunii.

„Portavionul chinez Liaoning, însoţit de două distrugătoare, a navigat între cea mai vestică insulă japoneză, Yonaguni, şi Iriomote din apropiere, intrând aproape de apele Japoniei”, a transmis Associated Press vorbind despre incident.

Potrivit armatei japoneze, aceasta a trimis avioane de aproape 670 de ori între aprilie 2023 şi martie 2024, aproximativ 70% din timp împotriva avioanelor militare chineze, deşi acest lucru nu a inclus încălcări ale spaţiului aerian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor