Israelul ia în considerare un plan de a impune asediul şi de a expulza 300.000 de palestinieni din nordul Gazei

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
24.09.2024

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat în faţa parlamentarilor că ia în considerare aşa-numitul „plan al generalilor” de a institui un asediu total în nordul Gazei şi de a expulza toţi locuitorii palestinieni, a relatat Times of Israel, luni.

Potrivit The Cradle, atunci când general maiorul în retragere Giora Eiland a prezentat planul săptămâna trecută, el a susţinut că acesta ar „schimba realitatea” de pe teren în Gaza.

„Trebuie să le spunem locuitorilor din nordul Fâşiei Gaza că au la dispoziţie o săptămână pentru a evacua teritoriul, care devine apoi o zonă militară, [o zonă] în care fiecare cifră este o ţintă şi, cel mai important, în acest teritoriu nu intră niciun fel de provizii”.

Luptătorii Hamas rămaşi ar fi apoi forţaţi să se predea sau să moară de foame, conform planului.

Eiland a fost director al Consiliului Naţional de Securitate şi fost şef al Departamentului de Planificare al Forţelor de Apărare ale Israelului.

Radiodifuzorul naţional israelian Kan a raportat duminică că Netanyahu, într-o întâlnire cu uşile închise cu Comisia pentru afaceri externe şi apărare a Knesset-ului, a declarat că planul „are mult sens”.

Eiland a susţinut că epurarea etnică şi asediul din nordul fâşiei, unde încă trăiesc aproximativ 300.000 de palestinieni, nu este doar o tactică militară eficientă, ci şi conformă cu dreptul internaţional.

„Ceea ce contează pentru [liderul Hamas Yahya] Sinwar este pământul şi demnitatea, iar prin această manevră, îi luaţi atât pământul, cât şi demnitatea”, a spus el.

Eiland a criticat strategia actuală a Israelului în războiul împotriva aripii militare a Hamas şi a civililor palestinieni din Gaza, afirmând că nu a fost suficient de dură împotriva populaţiei palestiniene.

„Nu poţi câştiga un război atâta timp cât aceasta este situaţia în Gaza. Sloganul că 'doar presiunea militară va aduce victoria' nu are niciun fel de fundament. Războaiele secolului XXI se bazează pe altceva. Cel mai important parametru este populaţia, iar cei care pot controla populaţia câştigă războiul”, a spus el.

În noiembrie, Eiland a declarat că răspândirea bolilor în Gaza este bună pentru Israel.

„La urma urmei, epidemiile severe din fâşia sudică vor aduce victoria mai aproape şi vor reduce numărul de decese în rândul soldaţilor IDF”, a scris el în Yedioth Ahronoth.

Likud MK Amit Halevi, membru al comisiei, a declarat că planul Eiland a marcat „direcţia corectă” pentru politica israeliană în Gaza.

„Pentru a învinge Hamas, trebuie să controlăm teritoriul şi populaţia. Nu există altă cale către victorie”, a declarat el pentru Times of Israel.

Planul nu dezvăluie dacă palestinienii s-ar putea întoarce vreodată în nordul Gaza, a declarat unul dintre susţinătorii săi pentru CNN.

În octombrie, un document divulgat de Ministerul israelian al Informaţiilor a recomandat transferul total al celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza în Peninsula Sinai din Egipt, asigurându-se că aceştia nu se vor mai putea întoarce.

Documentul recomandă ca Israelul să evacueze populaţia din Gaza în Sinai în timpul războiului, să înfiinţeze oraşe cort şi oraşe noi în nordul Sinaiului pentru a găzdui populaţia deportată şi apoi să creeze o zonă de securitate închisă care să se întindă pe mai mulţi kilometri în interiorul Egiptului. Palestinienii deportaţi nu ar avea voie să se întoarcă în nicio zonă din apropierea frontierei israeliene.

În noiembrie, ministrul israelian Ron Dermer a propus un plan de „subţiere” a populaţiei din Gaza prin forţarea civililor să fugă în Egipt pe uscat sau în alte părţi ale Africii şi Europei cu barca, deoarece „marea este deschisă pentru ei”.

Mulţi israelieni doresc să cucerească şi să distrugă Gaza, să o cureţe etnic de palestinieni şi să construiască colonii pentru evrei în locul lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor