"E incompletă şi nedreaptă" - Preşedintele Macron cere o nouă ordine mondială şi regândirea relaţiei cu Rusia

Emmanuel Macron (Stephane de Sakutin / AFP via Getty Images)
Redacţia
24.09.2024

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la reformarea actualei ordini mondiale „nedrepte”, astfel încât oamenii să poată coexista mai paşnic în „Noua Ordine Mondială”, potrivit Zero Hedge.

„Trebuie să fim suficient de imaginativi pentru a ne gândi la pacea de mâine, o pace în Europa într-o nouă formă”, a afirmat Macron, în timpul unui discurs ţinut în faţa comunităţii catolice Sant'Egidio.

Pentru ca Europa să devină un continent mai stabil, toată lumea ar trebui să recunoască faptul că nu este „nici chiar Uniunea Europeană, nici în mod hotărât NATO”, a declarat el.

„Va trebui să ne gândim la o nouă formă de organizare pentru Europa şi să regândim relaţia noastră cu Rusia” după ce conflictul din Ucraina se va încheia, a adăugat preşedintele francez.

El a mai susţinut că sistemul global care a fost creat în urma celui de-al Doilea Război Mondial a fost „incomplet şi nedrept”, deoarece multe naţiuni moderne nici măcar nu existau la acea vreme şi nu au un „loc adecvat la masă”.

Macron a afirmat că organismele internaţionale, precum Organizaţia Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, ar trebui reformate în consecinţă.

Cu toate acestea, dacă cineva doreşte libertate, reformarea structurii de guvernare nu este calea de urmat.

Abolirea sistemului de sclavie este ceea ce ar trebui să facem, nu schimbarea lui.

Să sperăm că nimeni nu mai cade în plasa acestei propagande îngrozitoare.

Discursul are loc în timp ce liderul ucrainean Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden pentru a-şi prezenta aşa-numitul „plan de victorie” - o presupusă foaie de parcurs pentru a face presiuni asupra Rusiei, astfel încât aceasta să recunoască înfrângerea. El doreşte să obţină permisiunea de a efectua lovituri cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei cu arme occidentale, conform unui raport RT.

La începutul anului 2024, Macron a declarat că Occidentul nu ar trebui să excludă desfăşurarea de trupe NATO pe teritoriul ucrainean. Mai multe alte conduceri naţionale au respins această idee.

Franţa se numără printre puţinele naţiuni care au donat Ucrainei astfel de echipamente militare sub formă de rachete de croazieră SCALP/Storm Shadow, pe care ţara le produce împreună cu Regatul Unit. Oficialii britanici au sprijinit cererea Kievului de a lovi Rusia, însă decizia finală este considerată a fi în mâinile Washingtonului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că orice astfel de atac ar fi considerat un act de război de către statele membre NATO, iar Moscova ar răspunde în mod corespunzător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor