Procurorul general al R. Moldova: 56 de învinuiţi în dosarul privind finanţarea ilegală a partidelor lui Şor. În curând, pe masa magistraţilor

Oligarhul fugar Ilan Şor şi procurorul general, Ion Munteanu (TV8.md)
Maria Maevschi
24.09.2024

Procuratura Generală de la Chişinău a iniţiat „o cauză penală în raport cu 56 de învinuiţi” în ceea ce priveşte finanţarea ilegală a tot felul de acţiuni politice din Republica Moldova de către gruparea oligarhului fugar Ilan Şor, a declarat procurorul general, Ion Munteanu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8. Mai mult decât atât, Munteanu a specificat că dosarul este practic la etapa finală, ceea ce înseamnă că în curând va ajunge pe masa magistraţilor.

Totodată, procurorul general a menţionat că „în-un alt dosar, numărul de persoane care figurează este de peste 80”, ceea ce ar putea duce la gândul că „o cauză penală cu atât de mulţi învinuiţi va dura la nesfârşit”, însă acesta a ţinut să explice că „nu e neapărat că toţi 56 vor merge într-o singură cauză penală în judecată”.

„Aceşti 56 vor fi selectaţi după anumite criterii sau conexitate între probe şi vor fi separaţi în alte cauze penale mai mici, cu număr mai mic de inculpaţi pentru a avea viteză în instanţa de judecată. Este absurd să ne imaginăm că va merge în instanţă o cauză penală în privinţa a 56 de inculpaţi”, a subliniat Ion Munteanu.

Întrebat de ce s-a aşteptat să se ajungă la un număr atât de mare de inculpaţi într-un singur dosar, având în vedere că nu au fost prinşi toţi odată, Munteanu a răspuns: „Din motiv că investigaţiile continuă. Este o infracţiune în desfăşurare. Noi nu putem interveni pe o cauză minoră în privinţa unei persoane care are un rol minor, când vedem că probele în raport cu această persoană duc spre o alta mai importantă, în această schemă de finanţare ilegală”.

Procurorul general a mai punctat că în această cauză penală a fost foarte activ implicat Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), astfel că „la moment, această cauză penală a rămas în sarcina unui procuror şi a unui ofiţer detaşat de la CNA. Suntem la etapa lucrului tehnic: sistematizarea probelor pentru a fi individualizate fiecăreia dintre cele 56 de persoane”.

Munteanu a ţinut să vorbească şi despre modalităţile folosite de gruparea Şor de a aduce de la Moscova ilegal bani în ţară şi de a influenţa procesele politice în Republica Moldova, menţionând că au evoluat şi nu mai folosesc genţile cu bani care erau uşor de identificat şi confiscat, ci au trecut la conturi bancare, ceea ce îngreunează munca procurorilor.

„La moment este practic sporadic umblatul cu genţile cu bani, ceea ce vedeam anterior, acele reţineri, percheziţii, când efectiv identificam sume enorme de bani preconizaţi pentru achitări a tot felul de membri de partid, activişti, etc. Astăzi avem tranzacţii electronice cu implicarea băncilor din regiunea transnistreană, avem tranzacţii care nu apar ca fiind suspecte.

Inclusiv apar în vizorul nostru tranzacţii suspecte care au apartenenţă la finanţarea ilegală a activităţii politice din ţările Uniunii Europene. Noi analizăm de unde vin aceşti bani şi scopul lor. Deci trebuie şi noi să schimbăm modul de investigare. Nu mai este acea banală transmitere de bani în plicuri în bază de liste”, a conchis procurorul general.

Amintim că la finele lunii aprilie, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) au efectuat peste 150 de percheziţii, dintre care 135 chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, confiscând peste 20 milioane lei, echivalentul unui milion de euro, de la persoane care se întorceau de la Moscova unde au participat la evenimentul organizat de oligarhul fugar Ilan Şor, privind crearea noului său bloc politic „Pobeda” (Victorie).

„Toţi cetăţenii care au avut rolul de cărăuşi utilizaţi în interesul grupului criminal organizat sunt cetăţeni din categoria de vârstă mai înaintată. Sunt vârstnici care au avut rolul să sensibilizeze. Toate persoanele sunt cetăţeni ai Republicii Moldova din regiunea cu interes mai specific în ultima perioadă”, a punctat şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu atunci, cu referire la Găgăuzia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor