Audieri la Curtea Permanentă de Arbitraj: Ucraina acuză Rusia că încearcă să controleze ilegal Marea Azov

Podul peste strâmtoarea Kerch (Sasha Mordovets/Getty Images)
Redacţia
24.09.2024

Ucraina a acuzat luni Rusia că încearcă să preia în mod ilegal controlul asupra Mării Azov şi a strâmtorii Kerci, de importanţă strategică, în timp ce s-au deschis audierile într-un caz de arbitraj cu mize mari între Kiev şi Moscova, transmite AP News.

Audierile de la Curtea Permanentă de Arbitraj sunt cele mai recente dintr-un şir de cazuri juridice internaţionale în care sunt implicate Rusia şi Ucraina, legate de anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 şi de invazia la scară largă a Ucrainei în 2022, chiar dacă luptele continuă să facă ravagii pe câmpurile de luptă din Ucraina.

„Rusia doreşte să ia Marea Azov şi strâmtoarea Kerci pentru ea însăşi şi, prin urmare, a construit o poartă mare la intrare pentru a împiedica accesul transportului maritim internaţional, permiţând în acelaşi timp accesul navelor fluviale ruseşti mici”, a declarat reprezentantul ucrainean Anton Korinevici în faţa unui grup de arbitri.

Poarta la care s-a referit este un pod construit de Rusia peste strâmtoarea Kerci după anexarea Crimeii. Podul de 19 kilometri, în valoare de 3,5 miliarde USD, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov, facilitează traficul rutier şi feroviar pe secţiuni separate şi este vital pentru susţinerea operaţiunilor militare ale Rusiei în sudul Ucrainei.

„Podul este ilegal şi trebuie să cadă”, a declarat Korinevici în faţa comisiei de arbitraj.

Ucraina a depus plângerea în 2016, la doi ani după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta acuză Moscova că a încălcat ulterior un tratat maritim al Organizaţiei Naţiunilor Unite prin construirea podului, interzicând accesul pescarilor ucraineni în apele în care pescuiau în mod tradiţional, deteriorând mediul şi jefuind situri arheologice subacvatice.

Kievul solicită despăgubiri nespecificate.

Rusia insistă că instanţa de arbitraj nu are jurisdicţie. Aceasta afirmă că, dacă cei cinci judecători decid că au competenţă, instanţa ar trebui să respingă pretenţiile Ucrainei.

„Acuzaţiile Ucrainei în acest caz sunt, desigur, complet nefondate şi lipsite de speranţă”, a declarat în faţa comisiei agentul rus Ghenadi Kuzmin.

Acesta a susţinut că Marea Azov şi strâmtoarea Kerci constituie „ape interne” care nu sunt acoperite de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, tratatul pe care Ucraina susţine că Rusia îl încalcă.

După cele două declaraţii de deschidere de luni, audierile comisiei vor continua mai multe zile cu uşile închise. Până la luarea unei decizii finale, ar putea trece câţiva ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor