Cine a fabricat pagerele explozive? În spatele exploziilor din Liban apare un traseu global complicat
Un producător de electronice din Taiwan a declarat miercuri că o companie cu sediul în Ungaria a fabricat pagerele purtând marca sa, care au fost folosite de membri ai grupării militante Hezbollah şi care au explodat simultan în Liban marţi, transmite Yahoo News.
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte peste 2.750 au fost rănite în explozii, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii. Într-o declaraţie făcută miercuri, Hezbollah, susţinut de Iran, a afirmat că va exista o „reglare de conturi severă” în urma exploziilor, acuzând Israelul.
Israelul nu a comentat direct exploziile, dar doi oficiali americani şi un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu au declarat pentru NBC News că Israelul se află în spatele atacului.
Imaginile care circulă pe internet arată pagere distruse în Liban, ale căror caracteristici sunt în concordanţă cu cele produse de compania Gold Apollo din Taiwan. Fondatorul şi preşedintele companiei, Hsu Ching-kuang, a declarat miercuri reporterilor că pagerele au fost fabricate de o altă companie, autorizată să utilizeze marca sa.
„Există un agent în Europa cu care cooperăm de trei ani, care este agentul pentru toate produsele noastre”, a declarat Hsu la birourile companiei din oraşul New Taipei din nordul Taiwanului. „Nu suntem o companie mare, dar suntem o companie responsabilă care are grijă de produsele sale”, a spus el.
Într-o declaraţie, Gold Apollo a identificat cealaltă companie ca fiind BAC Consulting, cu sediul în Ungaria. Compania este autorizată să utilizeze logo-ul Gold Apollo pentru vânzarea produselor în anumite regiuni, „dar proiectarea şi fabricarea produselor sunt în întregime gestionate de BAC”, se arată în declaraţie.
Contactată telefonic miercuri, directorul executiv al BAC Consulting, Cristiana Bársony-Arcidiacono a confirmat că societatea sa a colaborat cu Gold Apollo. Dar când a fost întrebată despre pagere şi explozii, ea a spus: „Eu nu fac pagerele. Eu sunt doar intermediarul. Cred că aţi înţeles greşit”.
Înregistrările Ministerului Justiţiei din Ungaria arată că o firmă cu numele BAC Consulting a fost înregistrată ca societate nouă la 21 mai 2022. Principalele sale activităţi erau comerţul cu amănuntul al produselor de telecomunicaţii, precum şi consultanţa în management, fabricarea de bijuterii şi cultivarea fructelor.
O înregistrare din 2 mai 2020 sugerează că o societate cu acelaşi nume a existat în trecut şi a fost închisă în 2020.
Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al prim-ministrului ungar, a declarat pe X că autorităţile au confirmat că BAC Consulting era un intermediar comercial care nu producea sau funcţiona în Ungaria şi că „dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria”.
El a subliniat că „acest caz nu prezintă niciun risc de securitate naţională” pentru ţară.
Un purtător de cuvânt al Gold Apollo a refuzat să facă alte comentarii miercuri, citând ancheta în curs.
Ministerul Economiei din Taiwan a declarat miercuri că Gold Apollo a exportat 260.000 de pagere din 2022 până în august 2024, în principal către pieţele europene şi americane. Într-o declaraţie, ministerul a afirmat că nu au fost raportate explozii legate de aceste produse şi că nu există înregistrări ale companiei care să fi exportat pagere direct în Liban. „Acest lot de bunuri a fost de fapt modificat? Le-a produs un alt producător şi le-a etichetat pur şi simplu cu marca Apollo? Această parte este încă investigată de autorităţi”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru mass-media americană.
Exploziile de marţi au avut loc pe fondul îngrijorării crescânde că tensiunile dintre Israel şi Liban ar putea ajunge la un război deschis. Israelul şi Hezbollah, care are sediul în Liban şi se opune atacului militar al Israelului asupra Fâşiei Gaza, s-au angajat în atacuri transfrontaliere de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie anul trecut, provocând strămutarea a mii de persoane în ambele ţări.
Ministerul libanez de Externe a condamnat ceea ce a numit un „atac cibernetic israelian”, afirmând că va depune o plângere la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban, a declarat marţi că exploziile au marcat „o escaladare extrem de îngrijorătoare într-un context deja inacceptabil de volatil”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat marţi că SUA „nu era la curent cu acest incident în avans” şi nu era implicată în el.
Cu toate acestea, doi oficiali americani au declarat că Israelul se află în spatele atacului, în timp ce un diplomat de rang înalt în Orientul Mijlociu a comentat „aceasta este, fără îndoială, o operaţiune israeliană”, atunci când a fost întrebat despre atacul cu pagere. Statele Unite şi alte guverne occidentale încă adună informaţii despre atac şi despre modul în care a fost efectuat, au declarat doi oficiali americani şi un oficial occidental.
Nu este clar de ce Israelul a efectuat atacul atunci când a făcut-o şi dacă a fost o operaţiune izolată sau ceva mai strategic care va fi urmat de alte acţiuni, au declarat oficialii.
Oficialii nu au confirmat rapoartele cu privire la modul în care dispozitivele au fost posibil modificate pentru a fi detonate.
Videoclipurile sugerează că dispozitivele explozive au fost integrate în pagere, a declarat N.R. Jenzen-Jones, director al Armament Research Services, o firmă de consultanţă în domeniul informaţiilor tehnice. „Dimensiunea sugerează un atac complex al lanţului de aprovizionare, mai degrabă decât un scenariu în care dispozitivele au fost interceptate şi modificate în tranzit”, a declarat acesta pe X
Pagerele sunt preferate de membrii Hezbollah, care evită să folosească telefoane mobile de teamă că Israelul le-ar putea folosi pentru a-i urmări şi monitoriza. Oficialii libanezi au avertizat marţi publicul să stea departe de dispozitivele lor de comunicare fără fir până la noi ordine.
Hezbollah a declarat că investighează exploziile şi că va exista o „retribuţie severă pe care inamicul criminal trebuie să o înfrunte pentru masacrul pe care l-a comis marţi împotriva poporului nostru, familiilor noastre şi luptătorilor noştri din Liban”.
Grupul a declarat anterior că „o fată şi doi fraţi” s-au numărat printre cei ucişi de explozii, dintre care unele par să fi fost surprinse pe înregistrări video cu circuit închis de televiziune şi distribuite pe reţelele sociale. Muhammad Mahdi, fiul lui Ali Ammar, un membru al parlamentului Hezbollah, ar fi fost, de asemenea, ucis.
Hsu Ching-kuang de la Gold Apollo a declarat că se simte, de asemenea, victimizat şi că se gândeşte să intenteze un proces.
„Sunt un om de afaceri”, a spus el. „Cum am fost implicat în acest atac?”