"Se plângea de dureri acute în stomac" - Documentele oficiale confirmă că Navalnîi a fost otrăvit în închisoare

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)
Redacţia
30.09.2024
.16 februarie 2024

Oficial, moartea liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi în colonia penitenciară Polar Wolf din nordul îndepărtat al Rusiei a fost atribuită unor cauze naturale, iar Comitetul de Investigaţii al Rusiei a declarat în iulie că acest caz „nu are un caracter penal”.

Cu toate acestea, conţinutul documentelor aflate în posesia The Insider demonstrează că autorităţile ruse au eliminat în mod constant referirile la simptomele de care suferea Navalnîi - simptome care nu se potriveau cu cauza oficială de deces pe care a invocat-o statul rus. După cum confirmă experţii medicali, aceste simptome indică în mod clar că Navalnîi a fost otrăvit.

O colecţie de dosare pe care sursa citată le deţine conţine două versiuni ale unui document semnat de investigatorul rus Alexandr Varapaev. Documentul în cauză se referă la decizia Comitetului rus de anchetă de a nu deschide un dosar penal în legătură cu moartea, la 16 februarie 2024, a regretatului lider al opoziţiei Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă din nordul îndepărtat al Rusiei. O primă versiune a deciziei lui Varapaev descrie simptomele lui Navalnîi după cum urmează:

"La 16.02.2024, condamnatul A.A. Navalnîi a simţit o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timp ce se afla în curtea de exerciţii nr. 2 a EPKT [unitate de cazare unificată de tip celulă], despre care l-a informat pe ofiţerul de serviciu al instituţiei, care l-a scos pe acesta din incinta curţii de exerciţii în incinta secţiei nr. 4 a EPKT.

Acolo, condamnatul A.A. Navalnîi s-a întins pe podea şi a început să se plângă de dureri acute în zona abdominală; a început ejecţia reflexă a conţinutului stomacului, a avut convulsii şi şi-a pierdut cunoştinţa, fapt care a fost raportat imediat personalului medical al unităţii corecţionale”.

Citiți și Fostul lider al opoziţiei ruse Alexei Navalnîi şi-a scris memoriile secrete înainte de a muri. Cartea va fi lansată în octombrie

Simptomele descrise de Varapaev sunt în concordanţă cu cele care ar fi fost de aşteptat dacă Navalnîi ar fi fost otrăvit. Cu toate acestea, într-o versiune ulterioară (şi finală) a aceleiaşi decizii, toate menţiunile privind durerile abdominale, vărsăturile şi convulsiile au fost eliminate.

Un alt document important menţionat este un inventar al „obiectelor confiscate” luate de la locul morţii lui Navalnîi. Lista include „mostre de vomă”, despre care documentul indică faptul că au fost prezentate pentru examinare. Cu toate acestea, nici faptul examinării şi nici vărsăturile lui Navalnîi nu au fost raportate oficial vreodată.

Documentele confirmă spusele Iuliei Navalnaia, care a declarat că „în ultimele minute înainte de moartea sa, [Alexei] s-a plâns de dureri acute în stomac”. Cu toate acestea, concluzia oficială la care au ajuns autorităţile ruse a susţinut că Navalnîi a murit din cauze naturale şi că incidentul „nu are un caracter criminal”.

Citiți și Cu câteva luni înainte de moartea sa, Navalnîi îi spusese avocatului său că el credea că a fost otrăvit în închisoare

16 februarie 2024 nu a fost prima dată când Navalnîi a suferit o urgenţă medicală ca urmare a încercărilor deliberate ale statului rus de a-l ucide - şi nu este prima dată când explicaţia oficială dată de oficialii ruşi a deviat de la faptele medicale stabilite. În august 2020, agenţi FSB ruşi l-au otrăvit pe Navalnîi folosind o variantă a agentului neurotoxic Noviciok, care şi-a făcut efectul în timp ce politicianul din opoziţie se afla la bordul unui zbor de la Tomsk la Moscova. Simptomele sale au fost atât de grave încât avionul a aterizat de urgenţă la Omsk, unde cadrele medicale i-au salvat probabil viaţa lui Navalnîi, tratându-l cu antidotul chimic împotriva agentului neurotoxic Atropine. Cu toate acestea, versiunea oficială prezentată pentru a explica apariţia simptomelor lui Navalnîi în avion a fost că pacientul a suferit pur şi simplu de pe urma unor niveluri „scăzute de zahăr din sânge”.

Potrivit medicului de urgenţă Alexandr Polupan, care l-a tratat pe Navalnîi în Spitalul Orăşenesc nr. 1 din Omsk după otrăvirea cu Noviciok în 2020, simptomele observate de cadrele medicale în cazul decesului lui Navalnîi în închisoare în 2024 nu se potrivesc cu diagnosticul declarat oficial:

"Cauza oficială a decesului - o tulburare de ritm cardiac - nu ar explica în niciun fel simptomele descrise în rezoluţie: dureri abdominale acute, vărsături sau convulsii. Aceste simptome nu pot fi explicate decât prin otrăvire. Intervalul scurt dintre durerea abdominală şi convulsii sugerează posibilitatea expunerii la un agent organofosforic, de exemplu - aceeaşi clasă de substanţe ca Noviciok, dar în acest caz este posibil să fi fost aplicat intern şi nu topic."

Citiți și Şeful spionajului rus declară că liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a murit "din cauze naturale"

Diferiţi alţi medici intervievaţi au fost de acord cu concluziile lui Polupan.

Alte dovezi, deşi indirecte, ale utilizării unei substanţe otrăvitoare pot fi observate în reticenţa autorităţilor de a elibera cadavrul lui Navalnîi timp de mai multe zile după moartea acestuia, împreună cu refuzul lor de a permite o examinare independentă a probelor biologice. În timp ce suspiciunile cu privire la adevărata cauză a morţii lui Navalnîi au apărut aproape imediat după ce a fost anunţată, abia acum faptul otrăvirii lui Navalnîi a fost confirmat de documente oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor