Lovituri israeliene ucid un lider Hamas în Tir şi trei lideri palestinieni la Beirut

Un portret al şefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, se află în mijlocul distrugerilor dintr-o zonă vizată peste noapte de raidurile aeriene israeliene în Saksakiyeh pe 26 septembrie 2024 (Mahmous Zayyat | AFP via Getty Images)
Redacţia
30.09.2024

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat că un atac israelian l-a ucis luni pe liderul său din Liban, în timp ce o altă grupare militantă palestiniană a declarat că trei dintre liderii săi au fost ucişi într-un atac asupra Beirutului, primul atac în limitele oraşului, potrivit Reuters.

Hamas a declarat că liderul său din Liban, Fateh Sherif Abu el-Amin, a fost ucis, împreună cu soţia, fiul şi fiica sa, într-un atac care a vizat casa lor dintr-o tabără de refugiaţi palestinieni din oraşul Tir din sud, în primele ore ale zilei de luni.

În timp ce Israelul intensifică ostilităţile împotriva aliaţilor Iranului din regiune, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) a declarat că trei dintre liderii săi au fost ucişi într-un atac care a vizat cartierul Kola din Beirut.

Atacul a lovit etajul superior al unei clădiri de apartamente, au declarat martorii.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Frecvenţa tot mai mare a atacurilor Israelului împotriva miliţiei Hezbollah din Liban şi a miliţiei Houthi din Yemen a provocat temeri că luptele din Orientul Mijlociu ar putea scăpa de sub control şi ar putea atrage Iranul şi Statele Unite, principalul aliat al Israelului.

PFLP este un alt grup militant care participă la lupta împotriva Israelului.

Israelul a lansat duminică raiduri aeriene împotriva miliţiei Houthi din Yemen şi a zeci de ţinte ale Hezbollah din Liban, după ce l-a ucis anterior pe liderul Hezbollah.

Ministerul Sănătăţii condus de Houthi a declarat că cel puţin patru persoane au fost ucise şi 29 rănite în atacurile aeriene asupra portului Hodeidah din Yemen, despre care Israelul a spus că au fost un răspuns la atacurile cu rachete ale Houthi. În Liban, autorităţile au declarat că cel puţin 105 persoane au fost ucise duminică de loviturile aeriene israeliene.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că peste 1.000 de libanezi au fost ucişi şi 6.000 au fost răniţi în ultimele două săptămâni, fără a preciza câţi erau civili. Guvernul a declarat că un milion de persoane - o cincime din populaţie - şi-au părăsit locuinţele.

Intensificarea bombardamentelor israeliene în ultimele două săptămâni a ucis o serie de oficiali de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv pe liderul său Sayyed Hassan Nasrallah.

Israelul a promis că va continua asaltul şi afirmă că doreşte ca zonele sale nordice să devină din nou sigure pentru locuitorii care au fost nevoiţi să fugă de atacurile cu rachete ale Hezbollah.

Multe dintre atacurile Israelului au fost efectuate în sudul Libanului, unde Hezbollah, susţinut de Iran, îşi desfăşoară majoritatea operaţiunilor, sau în suburbiile sudice ale Beirutului.

Atacul de luni din cartierul Kola pare să fie prima lovitură în interiorul oraşului Beirut. Sirienii care trăiesc în sudul Libanului şi care au fugit de bombardamentele israeliene dormeau de câteva zile sub un pod din cartier, au declarat locuitorii din zonă.

Statele Unite au îndemnat la o soluţionare diplomatică a conflictului din Liban, dar au autorizat, de asemenea, consolidare militară în regiune.

Preşedintele american Joe Biden, întrebat dacă ar putea fi evitat un război total în Orientul Mijlociu, a răspuns: „Trebuie să fie”. El a declarat că va discuta cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor