Statele baltice şi Polonia cer fonduri UE pentru a construi o linie masivă de apărare la graniţa cu Rusia şi Bielorusia

Poliţişti de frontieră polonezi lângă noul gard de la graniţa polono-bielorusă, 30 iunie 2022, în Voievodatul Podlaskie, Polonia. (Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Redacţia
30.09.2024

Statele membre NATO Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor solicita fonduri de la Uniunea Europeană pentru a construi o reţea de buncăre, bariere, linii de distribuţie şi depozite militare de-a lungul frontierelor lor cu Rusia şi Bielorusia, au declarat sâmbătă oficialii estonieni, potrivit AP.

Cele trei ţări baltice au anunţat iniţial planul pentru o „linie de apărare baltică” în ianuarie. În mai, Polonia a anunţat un proiect similar numit „Scutul estic ”, cu scopul de a-şi consolida graniţele cu exclava rusă Kaliningrad şi cu Bielorusia.

„Necesitatea unei linii de apărare (baltice) rezultă din situaţia de securitate şi sprijină noul concept de apărare avansată al NATO”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, într-o declaraţie, adăugând că «este extrem de important să ne coordonăm activităţile cu Polonia».

„În acelaşi timp, consolidează securitatea Uniunii Europene şi apărarea militară a frontierelor sale, motiv pentru care vedem clar că UE ar putea, de asemenea, să sprijine financiar proiectul”, a spus el.

Miniştrii apărării din cele patru ţări europene situate pe flancul estic al NATO s-au întâlnit vineri în oraşul Daugavpils din sud-estul Letoniei pentru a discuta despre finanţarea proiectului.

Aceştia nu au precizat valoarea ajutorului financiar pe care îl vor solicita de la Bruxelles pentru proiect, dar au menţionat într-o declaraţie comună că „războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat că crearea de obstacole fizice pe un teren deschis, fără acoperire defensivă naturală, este primordială chiar şi în războaiele avansate din punct de vedere tehnologic”.

Miniştrii au declarat că ameninţările externe la frontiera baltică-poloneză sunt în creştere şi că întărirea fortificaţiilor de-a lungul frontierei cu Rusia şi Bielorusia „rămâne o prioritate majoră, contribuind la angajamentul nostru de a apăra fiecare centimetru de teritoriu (NATO)”.

Linia de apărare exclude apărarea coastelor din Marea Baltică, care este comună celor patru ţări.

În Estonia, cea mai mică dintre cele patru ţări cu o populaţie de 1,3 milioane de locuitori, stabilirea liniei de apărare a frontierei este planificată în trei etape începând cu 2025, a declarat Ministerul Apărării.

Oficialii de la Tallinn au declarat la începutul acestui an că Estonia urmează să construiască până la 600 de buncăre de-a lungul graniţei sale de 333 de kilometri cu Rusia în următorii ani, la un cost estimat de 60 de milioane de euro. Cu toate acestea, este probabil ca proiectul să se confrunte cu dificultăţi şi întârzieri, deoarece buncărele vor trebui construite pe terenuri private.

Polonia se aşteaptă ca linia de apărare să fie operaţională în 2028, la un cost de aproximativ 2,3 miliarde de euro, în timp ce costul în Lituania se aşteaptă să ajungă la 300 de milioane de euro.

Potrivit oficialilor estonieni din domeniul apărării, nicio mină, sârmă ghimpată, arme antitanc sau alte dispozitive de acest fel nu vor fi amplasate în timp de pace de-a lungul fortificaţiilor de la graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor